Μέγα σκάνδαλο στην Ισπανία: η κυβέρνηση συνεργαζόταν με τους τρομοκράτες

Σάλος έχει ξεσπάσει στην Ισπανία μετά τις καταγγελίες πως η κυβέρνηση ενημέρωνε την ΕΤΑ για τις συλλήψεις μελών της!

Η κυβέρνηση Θαπατέρο βρίσκεται τώρα με την πλάτη στον τοίχο καθώς καλείται να αποδείξει ότι οι κατηγορίες δεν ευσταθούν και δεν υπήρχε εκ των έσω πληροφόρηση στους Βάσκους αυτονομιστές για επικείμενες συλλήψεις συνεργατών τους, την ίδια περίοδο που διαπραγματευόταν μαζί της, το 2006.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, θα κληθεί εντός της εβδομάδας να δώσει εξηγήσεις στο κοινοβούλιο για την αποκαλούμενη «υπόθεση Φαϊσάν».

Φαϊσάν ονομαζόταν ένα βασκικό μπαρ, όπου τον Μάιο του 2006 μπήκε ένας άγνωστος άνδρας, που πιθανολογείται ότι ήταν αστυνομικός. Ο άνδρας πληροφόρησε τον ιδιοκτήτη του μπαρ ότι επίκειτο η σύλληψη του ίδιου και ενός άλλου συνεργάτη της ΕΤΑ. Πάντως, ο ιδιοκτήτης του μπαρ και άλλα 12 άτομα για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι σχετίζονταν με την ΕΤΑ συνελήφθησαν έξι εβδομάδες αργότερα.

Λεπτομέρειες για την υπόθεση αυτή περιλαμβάνονταν σε αστυνομικά έγγραφα, αλλά και σε κείμενα της ΕΤΑ που διέρρευσαν σε πολλές εφημερίδες.

Την εποχή εκείνη, η κυβέρνηση του Θαπατέρο προσπαθούσε, με μυστικές συνομιλίες με την ΕΤΑ, να δώσει τέλος στη 40ετή σύγκρουση με τους Βάσκους. Η εφημερίδα El Pais γράφει σήμερα ότι η ΕΤΑ προειδοποιήθηκε για τις συλλήψεις σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ειρηνευτική διαδικασία, η οποία ωστόσο κατέρρευσε τον Δεκέμβριο του 2006, όταν δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Το Ανώτατο Δικαστήριο ερευνά την υπόθεση Φαϊσάν και ο δικαστής Πάμπλο Ρουθ έχει καλέσει για κατάθεση τους τότε διαπραγματευτές της κυβέρνησης.

Οι Σοσιαλιστές κατηγορούν τη συντηρητική αντιπολίτευση ότι χρησιμοποιεί την υπόθεση για να επιτεθεί στον Ρουμπαλκάμπα ο οποίος θεωρείται ο επικρατέστερος για να διαδεχτεί τον Θαπατέρο και να είναι υποψήφιος για την πρωθυπουργία στις βουλευτικές εκλογές του 2012.

newsit.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!