Ρουμανικό «Φουκουσίμα» φοβούνται οι ΗΠΑ

Ο Τύπος της Ρουμανίας δημοσίευσε τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, στο οποίο εκτιμάται ότι οι Αρχές της χώρας δεν θα μπορούσαν να χειριστούν πιθανό ατύχημα στο πυρηνικό εργοστάσιο της Τσερναβόντα.

Το εργοστάσιο απέχει μόλις 320 χλμ. από την Θράκη και 600 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη.

Η διαρροή του τηλεγραφήματος έγινε μέσω του -συνήθους υπόπτου- Wikileaks και η ημερομηνία που φέρει είναι η 28η Ιανουαρίου 2009.

Ενδεικτικό των τραγικά λειψών υποδομών και προσωπικού ασφαλείας είναι το ότι, κατά τους Αμερικανούς διπλωμάτες, στο εργοστάσιο η ομάδα εκτάκτων αναγκών αριθμεί μόλις επτά μέλη και η εκπαίδευσή τους δεν παίρνει περισσότερο από μία ημέρα μηνιαίως.

Η Ρουμανία διαθέτει δύο πυρηνικούς αντιδραστήρες και σχεδιάζει να κατασκευάσει άλλους δύο στο ίδιο εργοστάσιο, καθώς η στροφή στην πυρηνική ενέργεια βοήθησε καίρια τη χώρα στην μετά Τσαουσέσκου εποχή. Σήμερα η Τσερναβόντα εισφέρει το 20% της ενέργειας που καταναλώνει η Ρουμανία.

Η κατασκευή του πρώτου αντιδραστήρα ολοκληρώθηκε το 1997 και του δεύτερου το 2007, στις όχθες του Δούναβη και περίπου 150 χλμ. ανατολικά του Βουκουρεστίου, από κοινοπραξία ιταλικών και καναδικών εταιρειών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσαν πρόσφατα οι υπεύθυνοι του εργοστασίου, προκειμένου να καθησυχάσουν την κοινή γνώμη της Ρουμανίας, υποστήριξαν ότι οι δύο αντιδραστήρες μπορούν να αντέξουν σεισμούς άνω των 8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι η περιοχή δεν μπορεί να δώσει δονήσεις άνω των 7-7,5 Ρίχτερ.

ethnos.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!