Λύση Τσερνόμπιλ: Τι σημαίνει για το Φουκουσίμα

Η «Λύση Τσερνόμπιλ» ίσως να είναι η μόνη ενδεδειγμένη, σύμφωνα με τους επιστήμονες, για την αντιμετώπιση της πυρηνικής κρίσης στον ιαπωνικό σταθμό της Φουκουσίμα, 240 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο.

Οι ιαπωνικές αρχές τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο και εντείνουν τις προσπάθειές τους στην ψύξη των έξι αντιδραστήρων του σταθμού που υπέστησαν βλάβες μετά το ισχυρό κτύπημα του Εγκέλαδου.

«Δεν είναι τόσο απλό» δηλώνει στο ειδησεογραφικό πρακτορείο reuters ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Μάρεϊ Τζάκσον .

«Οι αντιδραστήρες μοιάζουν με τις μηχανές του καφέ. Αν αφήσει κάποιος ανοικτή την καφετιέρα σταδιακά βράζει, ξεραίνεται και μετά εκρήγνυται».

«Το τσιμέντο μπορεί να κρατήσει ασφαλή την καφετιέρα και τελικά ίσως να είναι καλύτερο να φτιάξεις μια ασπίδα από τσιμέντο!» υποστηρίζει ο Τζάκσον,«και να ξεμπερδέψεις»

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το κύριο σώμα των έξι αντιδραστήρων της Φουκουσίμα μπορεί να είναι ασφαλές αλλά ανησυχούν για τις δεξαμενές ψύξης του χρησιμοποιημένου καυσίμου , μία εκ των οποίων περιέχει πλουτώνιο.

Μέχρι στιγμής, οι Ιάπωνες επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να ψύξουν τις δεξαμενές , όπου κανονικά το νερό κυκλοφορεί συνεχώς, αποτρέποντας την αύξηση της θερμοκρασίας στις ράβδους καυσίμου.

Εκφράζονται, ακόμη φόβοι ότι ο σεισμός των 9 Ρίχτερ μπορεί να σύνθλιψε τις ράβδους και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνική έκρηξη, αν ανέβει κι άλλο η θερμοκρασία.

Στο Τσερνόμπιλ το 1986 ένας στρατός εργατών με εντολή της τότε Σοβιετικής κυβέρνησης έθαψε τον αντιδραστήρα που εξερράγη σε τόνους άμμου.

Στη συνέχεια έριξε τσιμέντο κατασκευάζοντας την γνωστή σαρκοφάγο.

Όμως,, πέρασαν μήνες από το καταστροφικό πυρηνικό δυστύχημα, μέχρι την κατασκευή της και η ραδιενέργεια από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε στο Τσερνομπίλ μόλυνε την ατμόσφαιρα και το νερό της θάλασσας, των ποταμών και των λιμνών σε μεγάλη ακτίνα πέρα από την Ουκρανία.

Η λύση Τσερνόμπιλ είναι πολύ πιο δύσκολο να εφαρμοστεί στη Φουκουσίμα εξαιτίας του αριθμού των αντιδραστήρων που έχουν υποστεί βλάβη.

Προτεραιότητα των Ιαπώνων επιστημόνων είναι, όπως λένε, η ψύξη .

Θεωρητικά, η ρίψη άμμου σε ζεστό καύσιμο μπορεί να δημιουργήσει γυαλί αλλά η υψηλή θερμοκρασία θα τους εμποδίσει να φτιάξουν μία ανθεκτική τσιμεντένια ασπίδα τύπου Τσερνόμπιλ.

Αυτό σημαίνει ότι το κτυπημένο από τον Εγκέλαδο πυρηνικό συγκρότημα μπορεί να μετατραπεί σε ανοιχτή πύλη διαρροής ραδιενεργών υλικών στην ατμόσφαιρα για εβδομάδες ή και μήνες μέχρι να επιτευχθεί μία λύση τύπου Τσερνόμπιλ.

ΤΑ ΝΕΑ


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!