Προσομοίωση τσουνάμι στην ανατολική μεσόγειο

Το βίντεο που θα δείτε παρουσιάστηκε από ερευνητές στο NewScientist. Σε μια πιθανή κατολίσθηση από το ηφαίστειο της Αίτνας θα δημιουργηθεί τσουνάμι που θα φθάσει σε ένα ύψος περίπου 40 μέτρων...

κοντά στην Καλαβρία, και θα προκαλέσει κύματα 8 έως 13 μέτρα υψηλά κατά μήκος των ακτών της Ελλάδας και της Λιβύης, και 2 έως 4 μέτρα υψηλά στα μέρη της Αιγύπτου και της Συρίας.

Η κύρια γενεσιουργός αιτία των τσουνάμι είναι οι υποθαλάσσιοι σεισμοί. Ωστόσο μπορούν να παρουσιασθούν και κατά την διάρκεια μίας ηφαιστειακής έκρηξης αν έχουμε αποκοπή και πτώση ενός τμήματος του ηφαιστείου στην θάλασσα ή μια κατολίσθηση τμήματος εδάφους στην θάλασσα (όπως το 1963 στον Κορινθιακό)

Στην περιοχή μας κατά τα τελευταία εκατό χρόνια, ισχυρά τσουνάμι παρατηρήθηκαν μετά από σεισμούς στη Λευκάδα το 1914 και την Κάρπαθο το 1948. Τα δύο ισχυρότερα και πιο καταστροφικά τσουνάμι στην Ελλάδα στα μεταπολεμικά χρόνια έγιναν στις Κυκλάδες, την Κρήτη και όλο το Ν. Αιγαίο στις 9 Ιουλίου του 1956 (μέγιστο ύψος κύματος 15μ.) μετά από μεγάλο σεισμό (Μ=7,5) στις Κυκλάδες και στις παράκτιες ζώνες του Δυτικού Κορινθιακού κόλπου στις 7 Φεβρουαρίου του 1963 (μέγιστο ύψος κύματος 6μ.) μετά από ασεισμική κατολίσθηση κοντά στο Αίγιο. Και τα δύο αυτά κύματα προκάλεσαν θύματα, ναυάγια και εκτεταμένες καταστροφές.

Τα μικρότερα τσουνάμι που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα είναι περισσότερα από 150. Το πιο πρόσφατο παρατηρήθηκε στη Ρόδο στις 26 Μαρτίου του 2002 και προκλήθηκε πιθανώς από τοπική, ασεισμική, υποβρύχια κατολίσθηση

                                                                                               

http://parapona-rodou.blogspot.com


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!