Σε κίνδυνο και τρίτος πυρηνικός αντιδραστήρας 5.200 νεκροί, 46.000 αγνοούμενοι .

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στην Ιαπωνία, όπου στις 1.47 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) ανακοινώθηκε πως εκτέθηκαν πλήρως στον αέρα οι ράβδοι του πυρηνικού καυσίμου στον Αντιδραστήρα 2 του εργοστασίου Φουκουσίμα.

 

Σύμφωνα με τους Ιάπωνες ειδικούς, το επίπεδο του ψυκτικού υγρού μειώνεται γύρω από τον πυρήνα του αντιδραστήρα και δεν αποκλείεται η τήξη των ράβδων.

Κάτι τέτοιο αυξάνει τον κίνδυνο να υποστεί βλάβη το κέλυφος του αντιδραστήρα και να υπάρξει διαρροή ραδιενέργειας, όπως υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες.

Στο ίδιο εργοστάσιο, τα ξημερώματα σημειώθηκε νέα έκρηξη, αυτή τη φορά στον Αντιδραστήρα 3, μετά από ισχυρό μετασεισμό, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Από την έκρηξη, 11 άτομα τραυματίστηκαν, ενώ αγνοείται η τύχη ενός. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, τα επίπεδα ραδιενέργειας στο συγκρότημα είναι χαμηλά.

Ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου της χώρας Γιούκιο Εντάνο επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την έκρηξη, επισημαίνοντας πως η πιθανότητα διαρροής ραδιενέργειας είναι «πολύ μικρή». Σύμφωνα, επίσης, με τις πρώτες πληροφορίες, το μεταλλικό κέλυφος του αντιδραστήρα παραμένει άθικτο.

Η Υπηρεσία Πυρηνικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας εκτιμά πως η έκρηξη προκλήθηκε από συγκέντρωση υδρογόνου. Αυτό συμπίπτει με τα λεγόμενα επιστημόνων που μετά την πρώτη έκρηξη εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εκρήξεις χημικής αιτιολογίας και όχι πυρηνικές.

Η έκρηξη στον Αντιδραστήρα 3 σημειώθηκε λίγο μετά τον ισχυρό μετασεισμό των 6,2 βαθμών που ταρακούνησε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, αλλά και την ευρύτερη περιφέρεια της πρωτεύουσας. Λίγο μετά τον σεισμό υπήρξε προειδοποίηση για τσουνάμι στις παραθαλάσσιες περιοχές του Ειρηνικού, αλλά αργότερα οι αρχές ήραν την προειδοποίηση.

Υπενθυμίζεται πως το Σάββατο, είχε σημειωθεί έκρηξη στον Αντιδραστήρα 1 του ίδιου εργοστασίου με αποτέλεσμα τη διαρροή ραδιενέργειας. Από την περιοχή, έχουν απομακρυνθεί 210.000 άτομα.

Στο μεταξύ, η Tokyo Electric Co. (Tepco), η εταιρεία που διαχειρίζεται το σταθμό, διοχετεύει θαλασσινό νερό και βόριο στους αντιδραστήρες. Το νερό μειώνει τη θερμοκρασία, ενώ το βόριο απορροφά πρωτόνια για να μετριάσει την αλυσιδωτή αντίδραση σχάσης.

Η χρήση θαλασσινού νερού θεωρείται ως έσχατη λύση, καθώς διαβρώνει και τελικά αχρηστεύει τον αντιδραστήρα. Αμερικανοί ειδικοί, επισημαίνουν πως είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται θαλασσινό νερό και είναι ενδεικτικό της κρισιμότητας της κατάστασης. Αυτό σημαίνει πως η εταιρεία στην οποία ανήκει το εργοστάσιο εγκαταλείπει κάθε σχέδιο για μελλοντική χρήση αυτών των αντιδραστήρων προκειμένου να προλάβει την καταστροφή.

Οι επιστήμονες τονίζουν ακόμα πως η έκλυση ραδιενέργειας από τους πυρηνικούς αντιδραστήρες του εργοστασίου Φουκουσίμα μπορεί να συνεχιστεί για πολλές εβδομάδες, ενδεχομένως και μήνες.

Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Ιαπωνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, πρόβλημα παρουσιάστηκε και σε έναν ακόμα πυρηνικό σταθμό στο Τοκάι, 120 χιλιόμετρα βόρεια του Τόκιο. Δύο από τις εφεδρικές ντιζελογεννήτριες σταμάτησαν να λειτουργούν, παρόλα αυτά, οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι συνεχίζεται κανονικά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στις αντλίες που διατηρούν τη θερμοκρασία χαμηλή στο εσωτερικό των τριών κλειστών πυρηνικών αντιδραστήρων.

Στους 5.200 οι νεκροί

Επισήμως, οι νεκροί ξεπερνούν πλέον τους 5.000, καθώς -όπως έγινε γνωστό- περισσότερα από 2.000 πτώματα αγνοουμένων βρέθηκαν στις ακτές της επαρχίας Μιγιάγκι.

Στο μεταξύ, βρέθηκαν σε ακτές της επαρχίας Μιγκιάγκι οι σοροί 2.000 ατόμων, στοιχείο που ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 5.200. Πρόκειται για προσωρινό επίσημο απολογισμό, καθώς περισσότεροι από 45.000 είναι οι αγνοούμενοι.

Παράλληλα, η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, η Τοχόκου, σκοπεύει να προχωρήσει σε διακοπές της ηλεκτροδότησης για να αποφύγει μεγάλης κλίμακας μπλακ-άουτ λόγω των καταστροφών που έχουν υποστεί και τα δίκτυα της περιοχής τόσο από τον σεισμό όσο και το τσουνάμι.

www.seleo.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!