Φονιάδες σε τιµή ευκαιρίας

Η φιλοδοξία του Μουαµάρ Καντάφι ήταν να δηµιουργήσει τη Στρατιά της Σαχάρας, η οποία υποτίθεται ότι θα επιχειρούσε υπό τις άµεσες διαταγές του. Το σχέδιο ενός µισθοφορικού, άρτια εκπαιδευµένου στρατού απέτυχε. Αλλά οι µισθοφόροι έµειναν.

Σύµφωνα µε την οργάνωση Human Rights Solidarity, αυτέςτις ηµέρες οιµισθοφόροι έχουν φτάσει τις30.000 και η αποζηµίωση γιατον καθένα είναι 2.000 δολάρια – ανπίστεψε κάποιος από τους αυτούς τις αγγελίες που δηµοσιεύονταν σε εφηµερίδες της Νιγηρίας. ∆έκα µε δώδεκα χιλιάδες δολάρια είναι η επιπλέον αποζηµίωση για κάθε άµαχο που χάνει τη ζωή τουαπό τις σφαίρες τους, κατά το ΑλΤζαζίρα. Ο Μουαµάρ Καντάφι χρησιµοποιεί τους απελπισµένους τηςΥποσαχάριας Αφρικής για να εξοντώσει τουςδιαδηλωτές της πατρίδας του. Οιµισθοφόροι προέρχονται κυρίως από το Τσαντ, τη Μαυριτανία, τη Νιγηρία, τον Νίγηρα και την Ουγκάντα. Η συντριπτική πλειονότητα δεν γνωρίζει λέξη αραβικά, η κοινή τους γλώσσα είναι τα γαλλικά.Κάποιοι προέρχονται και από τα Βαλκάνια, κυρίως απότη Σερβία,οι οποίοι επάνδρωσαν τις ένοπλες«Επαναστατικές Επιτροπές» που παραµένουν πιστές στο καθεστώς. Από τα τάγµατα δεν λείπουν και λίγοι Βόσνιοι. Αυτοί οι τελευταίοι στρατολογήθηκαν εθελοντικά για λόγους θρησκευτικής αλληλεγγύης.

ΟΙ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ έφτασαν στη Λιβύη µε στρατιωτικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το Μπενίν, στη ∆υτική Αφρική. Το επίπεδο της εκπαίδευσης και της αφοσίωσής τους απέχει πολύ από αυτό που ονειρευόταν να πετύχει ο λίβυος δικτάτορας µε τη Στρατιά της Σαχάρας. Κάποιοι αφοπλίστηκαν σχετικά εύκολα και συνελήφθησαν από τους διαδηλωτές, οµολογώντας αµέσως ότι στρατολογήθηκαν κυρίως από τον Χαµίς Καντάφι, γιο του Συνταγµατάρχη, και ότι είχαν λάβει τη διαταγή να πυροβολούν το πλήθος. Μερικές εκατο ντάδες από αυτούς χρησιµοποίησε ο Χαµίς γιανα ανακαταλάβειτην Αλ Μπάιντα στην Ανατολική Λιβύη. Οι «κίτρινοι µπερέδες», όπως είναι γνωστοί, αποδείχθηκαν ανεπαρκείς ακόµη και γι' αυτό. Ο Χαµίς δεν είναι ο µόνος στις εντολές του οποίου υπακούουν οι µισθοφόροι. Καθένας από τους επτά γιους του Καντάφι έχει υπό τις άµεσες διαταγές του µια µισθοφορική οµάδα. Προτού αρχίσουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο καθεστώς του Καντάφι, οι µισθοφόροι πληρώνονταν από το καθεστώς του Οµάρ αλ Μπασίρ στο Σουδάν για να επιτίθενται στις νότιες περιοχές της αχανούς χώρας. Το αποτέλεσµα ήταν ανάλογο µε αυτό στην Αλ Μπάιντα: ο Νότος αποσχίσθηκε από τον Βορρά. Από µια άποψη, οι µισθοφόροι είναιοι σωστοί άνθρωποι για τη βρώµικη δουλειά. Αλλά όπως επισηµαίνει ένας στρατιωτικός αναλυτής στην εφηµερίδα «Λα Ρεπούµπλικα» «οι µισθοφόροι είναι οι πιο αναξιόπιστοι, έτοιµοι να το σκάσουν µε την πρώτη ευκαιρία εάν δουν ότι τα πράγµατα σκουραίνουν γι' αυτούς».

30.000

µισθοφόροι έχουν επιστρατευτεί από το καθεστώς Καντάφι.

2.000

δολάρια είναι η αποζηµίωση για καθέναν από τους µισθοφόρους. 12.000

δολάρια είναι η επιπλέον αποζηµίωση στους µισθοφόρους για κάθε άµαχο που πέφτει νεκρός από τις σφαίρες τους.

«Ακολουθεί την τακτική της καµένης γης»
LE MONDE

«Οι µισθοφόροι υπήρχαν πάντα στη Λιβύη, αλλά ο αριθµός τους έχει αυξηθεί τις τελευταίες ηµέρες.Επειδή ο στρατός αποφάσισε να µην ακολουθήσει τον Καντάφι, αυτός ανέτρεξε κατά κύριο λόγο στους µισθοφόρους για να καταστείλει την εξέγερση», δηλώνει σε συνέντευξή της στην εφηµερίδα «Λε Μοντ» η Σουχαΐρ Μπελχασέν, πρόεδρος της ∆ιεθνούς Οµοσπονδίας για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα (FIDH).«Αυτό που είναι ανησυχητικό – προσθέτει – είναι ότι αυτοί οι µισθοφόροι προέρχονται από την Υποσαχάρια Αφρική απ' όπου έρχονται και οι µετανάστες. Είναι δραµατικό να συγκρουστούν οι µισθοφόροι µε ένα εκατοµµύριο µετανάστες που βρίσκονται στη χώρα».

Η Σουχαΐρ Μπελχασέν δεν έχει καµία αµφιβολία ότι ο συνταγµατάρχης καταφεύγει στην τακτική της καµένης γης για να παραµείνει στην εξουσία. «Ο Καντάφι βρίσκεται εκτός πραγµατικότητας.

Χρησιµοποιεί το τελευταίο χαρτί. Καταφεύγει στην τακτική της καµένης γης δίνοντας την εντύπωση ότι είναι έτοιµος να παρασύρει τον λαό στην πτώση του», επισηµαίνει για να προσθέσει: «Ο Καντάφι είναι περιχαρακωµένος στον κόσµο του, δεν πρόκειται να υποχωρήσει». Η επικεφαλής της FIDH επισηµαίνει ακόµη ότι την ίδια γραµµή ακολουθεί και το περιβάλλον του λίβυου δικτάτορα. «Ακόµη και ο Σάιφ αλ-Ισλάµ, ο οποίος υποτίθεται ότι θέλει να εκσυγχρονίσει το καθεστώς, µίλησε για λουτρό αίµατος. Είναι σαφές πως αισθάνεται ότι απειλείται».

Xάσµα µε τις ένοπλες δυνάµεις

Γιατί όµως επιστρατεύει αφρικανούς και βαλκάνιους µισθοφόρους ο Καντάφι αντί για λίβυους στρατιώτες; Η απάντηση βρίσκεται στη «χαλαρή» στάση – για άλλους «στάση αναµονής» – των ενόπλων δυνάµεων της Μεγάλης Αραβικής Λιβυκής Σοσιαλιστικής Λαϊκής Τζαµαχιρίγια, όπως είναι η επίσηµη ονοµασία της Λιβύης. Ο συνταγµατάρχης δεν έχει καµία εµπιστοσύνη στον στρατό του.

Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάµεων φέρεται να βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισµό εδώ και λίγες ηµέρες, ενώ πολλοί στρατιώτες αρνούνται να πυροβολήσουν κατά των αµάχων.

Ο διάδοχος

Οι στρατηγοί θέλουν εδώ και χρόνια να απαλλαγούν από τον έλεγχο της οικογένειας του δικτάτορα, ενώ δεν συµπαθούν τον επικρατέστερο διάδοχο Σέιφ αλ Ισλάµ Καντάφι.

tanea.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!