Οικονομολόγοι προβλέπουν την επιστροφή στη δραχμή

Το ελληνικό χρέος διογκώνεται ταχύτατα παρά τα μέτρα λιτότητας. Μια ομάδα από κορυφαίους Ευρωπαίους οικονομολόγους προειδοποίησε τους δανειστές, πως θα χρειαστεί να ξεγράψουν πάνω από το 30% των δανείων τους.

Εκτιμούν πως η Ελλάδα, δεν αποκλείεται να αναγκαστεί να επιστρέψει στη δραχμή, έτσι ώστε να ξεπεράσει αυτή την κρίση χρέους.

Το European Economic Advisory Group (EEAG), μια ομάδα από κορυφαίους Ευρωπαίους οικονομολόγους, προειδοποίησε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα νέο πακέτο διάσωσης, το αργότερο μέχρι το 2013.

Το τρέχων πρόγραμμα αποταμίευσης της Ελλάδας δεν είναι αρκετό για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα χρέους της χώρας, όπως σημειώνεται στην τελευταία έκθεση του (EEAG), που δημοσιεύτηκε την Τρίτη. Είναι απίθανο να βρεθεί η Ελλάδα στη θέση να χρηματοδοτήσει την οικονομία της μέσω των αγορών, όταν το τρέχων πακέτο διάσωσης τελειώσει, διαπιστώνουν οι οικονομολόγοι.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει υπογραμμίσει πως θα αποπληρώσει τα δάνεια «μέχρι το τελευταίο σεντ» και πως το έλλειμμα θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014 το αργότερο.

Το EEAG προτείνει δραστικά βήματα για να αποφύγει η Ε.Ε. την υποχρέωση να παρέχει στην Ελλάδα μακρόχρονη βοήθεια: Η Ελλάδα θα πρέπει είτε να επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα, τη δραχμή, είτε να εξαπολύσει ακόμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας, συμπεριλαμβανομένων γενικών περικοπών σε μισθούς.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε η Süddeutsche Zeitung την Τρίτη, οι κορυφαίες τράπεζες έχουν ήδη αρχίσει να χάνουν κάθε ελπίδα, για το ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της. Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, Thomas Mirow, πιστεύει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.

«Αμφιβάλω πως η Ελλάδα είναι ικανή να διατηρήσει ένα ποσοστό επί του χρέους μεγαλύτερο του 150%, για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε ο Mirow στη Süddeutsche. «Οι αγορές ποντάρουν στην αναδιάρθρωση του χρέους εδώ και καιρό. Το ποσοστό επί του χρέους θα πρέπει να μειωθεί στο 100% για να μπορέσει η χώρα να ξεπεράσει τα προβλήματά της». Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι οι δανειστές, θα πρέπει να ξεχάσουν περισσότερο από το 30% των δανείων τους.

«Αδιανόητη η πτώχευση χώρας της ευρωζώνης»

Το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας και οποιασδήποτε χώρας της ευρωζώνης, απέκλεισε ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι χώρες της ευρωζώνης δεν έχουν το περιθώριο να χρεοκοπήσουν χωρίς να υποστούν ως συνέπεια διάσπαση της χρηματοπιστωτικής, οικονομικής και κοινωνικής τους δομής», σημείωσε ο οικονομολόγος.

tvxs.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!