Εμπλουτίζεται το «θησαυροφυλάκιο» για την σωτηρία της ανθρωπότητας μετά από παγκόσμια καταστροφή

Αγρότες από το Περού απέστειλαν τουλάχιστον 1500 σπόρους από διαφορετικές ποικιλίες πατάτας στο «θησαυροφυλάκιο της ημέρας της καταστροφής» που βρίσκεται στον αρκτικό κύκλο, για να διαφυλάξουν το μέλλον των συγκεκριμένων ποικιλιών.

Η συγκεκριμένη κρύπτη έχει δημιουργηθεί για να διαφυλάξει τους σπόρους από τις ποικιλίες τροφίμων σε όλο τον κόσμο έτσι ώστε να προφυλαχθούν από μια παγκόσμιας διαστάσεων καταστροφή που θα προέλθει είτε από ανθρώπινα είτε από «φυσικά» αίτια. Η καταστροφή αυτή βέβαια δεν εμπεριέχει μόνο το χαρακτήρα μιας ξαφνικής μεταβολής αλλά μπορεί να συμβαίνει και τώρα, ιδιαίτερα  σε απειλούμενα είδη τροφίμων.

Τα δείγματα των σπόρων προέρχονται από το λεγόμενο «πάρκο της πατάτας» (Cusco Potato Park) το οποίο καλύπτει έκταση 10.000 εκταρίων και έχει δημιουργηθεί από έξι τοπικές κοινότητες με σκοπό τη διατήρηση της βιοποικιλιας του συγκεκριμένου προϊόντος. Στην περιοχή των Άνδεων υπάρχουν συνολικά πάνω από 4000 ποικιλίες πατάτας, και η περιοχή έχει ελκύσει το ενδιαφέρον αρκετών καλλιεργητών από όλο τον κόσμο ψάχνοντας για κληρονομικές ιδιαιτερότητες όπως η αντοχή σε διάφορες ασθένειες ή ξεχωριστές γεύσεις.

Παρόλα αυτά πολλές ποικιλίες  βρίσκονται υπό τον κίνδυνο εξαφάνισης εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών οι οποίες μπορούν να ανατρέψουν την παραδοσιακή τους καλλιέργεια .

«Οι κλιματικές αλλαγές» εξηγεί ο Lino Mamani υπεύθυνος των καλλιεργειών «μπορεί να σταθούν η αιτία για το ότι οι παραδοσιακές μέθοδοι καλλιέργειας να μην είναι πια εγγύηση για τη διατήρηση αυτής της συλλογής. Στέλνοντας τους σπόρους στο θησαυροφυλάκιο αυτό θα μας βοηθήσει να έχουμε τους αναγαίους εφεδρικούς σπόρους. Άλλωστε αυτό δημιουργήθηκε προς όφελος της παγκόσμιας κοινότητας και εμείς ως τέτοιο θα το χρησιμοποιήσουμε», συμπλήρωσε ο Mamani.

Το ίδιο εξηγεί και ένας άλλος ειδικός, ο Alejandro Argumedo επιστήμονας σε θέματα αγροτικών καλλιεργειών «Η ποικιλία της περουβιανής παράτας βρίσκεται κάτω από διαρκή κίνδυνο» δηλώνει «Η δουλειά που ξεκινήσαμε σήμερα θα εγγυηθεί τη διαθεσιμότητα από της απίστευτης ποικιλίας πατάτας για τις μελλοντικές γενιές».

Το συγκεκριμένο «θησαυροφυλάκιο της ημέρας της κρίσης» άρχισε τη «λειτουργία» του το Φεβρουάριο του 2008 και ως σκοπό έχει τη φύλαξη όλων των σπόρων που καλλιεργούνται σήμερα στη Γη. Βρίσκεται 130 μέτρα σε ένα βουνό, στον αρκτικό κύκλο όπως αναφέρθηκε και  έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να κρατά όλα τα δείγματα σε κατάσταση ψύξης ακόμη και σε περίπτωση πτώσης της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος ή και ολικής απώλειάς του. Το ίδρυμα GCDT (Global Crop Diversity Trust) που εποπτεύει τη λειτουργία του το περιγράφει ως «την απόλυτη πολιτική ασφάλειας για την παγκόσμια παροχή τροφίμων».

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!