Νότιο Σουδάν, ένα νέο κράτος έρχεται να προστεθεί στον παγκόσμιο χάρτη

Ο Σουδανός πρόεδρος Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ αποδέχθηκε επίσημα τη Δευτέρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος που τάσσεται συντριπτικά υπέρ της απόσχισης του Νότου -ο οποίος αναμένεται να ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου.

«Ανακοινώνουμε ότι σεβόμαστε και αποδεχόμαστε την επιλογή των πολιτών του νότιου Σουδάν και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος» αναφέρει το σχετικό προεδρικό διάταγμα, το οποίο ανέγνωσε στην κρατική τηλεόραση ο υπουργός Προεδρικών Υποθέσεων, Μπακρί Χασάν Σαλέχ.

Το διάταγμα εκδόθηκε αφότου ο Ομάρ Χασάν αλ-Μπασίρ ενημερώθηκε για τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, τα οποία θα κοινοποιηθούν αργότερα εντός της ημέρας στον σουδανικό λαό.

Ο Σουδανός πρόεδρος είχε προαναγγείλει το πρωί της Δευτέρας την επικύρωση του δημοψηφίσματος.

«Σήμερα θα ανακοινώσουμε ενώπιον όλου του κόσμου ότι αποδεχόμαστε και σεβόμαστε την επιλογή του νότου» είπε ο Χασάν αλ-Μπασίρ σε δημοσιογράφους στο Χαρτούμ.

«Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος είναι γνωστά και είναι υπέρ της απόσχισης και [...] θα δεσμευτούμε στο τελικό αποτέλεσμα» επισήμανε.

Οι δηλώσεις του Αλ-Μπασίρ έρχονται να καθησυχάσουν φόβους για ενδεχόμενη αντίσταση του βορρά να επιτρέψει στον πλούσιο σε πετρέλαιο νότο να αποσχιστεί ειρηνικά.

Το μεγαλύτερο μέρος του πετρελαίου του Σουδάν βρίσκεται στο νότο, αλλά οι υποδομές είναι στο βορρά, γεγονός που θα επιβάλει την οικονομική συνεργασία και θα πρέπει να διασφαλίσει ότι καμία πλευρά δεν θα αντέξει το κόστος της επιστροφής στην ένοπλη σύγκρουση, μεταδίδει το Reuters.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και πολυεθνείς οργανισμοί, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Εθνών και της Αφρικανικής Ένωσης, αναμένεται να αναγνωρίσουν το δικαίωμα του νότιου Σουδάν να καταστεί το νεότερο ανεξάρτητο κράτους του κόσμου.

Ο νότος αναμένεται να ανακηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία του στις 9 Ιουλίου.

Ο Χασάν αλ-Μπασίρ κατέστησε σαφές ότι κανείς δεν θα μπορεί να έχει διπλή υπηκοότητα, παρόλο που η αρχή προβλέπεται από το Σύνταγμα, γεγονός που υποδεικνύει την μάλλον άβολη σχέση μεταξύ των δύο κρατών μετά την ανεξαρτητοποίηση.

tanea.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!