Χειρούργοι ζητούν: «Νομιμοποιήστε» το εμπόριο οργάνων!

Είναι το πιο απάνθρωπο και επικερδές εμπόριο. Ένας Αφρικανός παίρνει – αν είναι τυχερός – 700 ευρώ για το νεφρό του. Ένας Αμερικανός το αγοράζει για 30.000 δολάρια.

Πρόσφατα βρετανοί χειρούργοι έκαναν μία πρόταση – σοκ που πιστεύουν ότι θα βοηθήσει να σταματήσει το παράνομο εμπόριο οργάνων και η δυστυχία που φέρνει αυτό.

Ο καθηγητής Τζον Χάρις του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ πρότεινε τη νομιμοποίηση του εμπορίου οργάνων. Σύμφωνα με την πρόταση το όλο σύστημα θα λειτουργεί στο πλαίσιο του συστήματος Υγείας, με όρους που θα θέτει είτε η χώρα είτε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα υπάρχει ασφάλεια για τους δότες και όλα τα όργανα θα καταγράφονται.

Ο βρετανός καθηγητής Χειρουργικής Νάντι Χακίμ λέει ότι μία αγορά οργάνων ρυθμισμένη με κανόνες θα μειώσει δραματικά τον "τουρισμό οργάνων" δηλαδή ταξίδια ασθενών για εύρεση οργάνων στη "μαύρη αγορά" και χειρουργικες επεμβάσεις στο εξωτερικό.

Ο καθηγητής Σερ Πίτερ Μπελ πρώην αντιπροέδρος του Βασιλικού Κολεγίου Χειρούργων επικροτεί την πρόταση αυτή καθώς όπως λέει "υπάρχει μεγάλη έλλειψη οργάνων". "Αν κάποιος θέλει να δωρίσει ή να πουλήσει ένα όργανο γιατί να μην μπορεί να το κάνει; Είναι δική του επιλογή" λέει ο καθηγητής και προσθέτει ότι το αντίτιμο για ένα νεφρό θα μπορούσε να είναι από 50.00ο ως 100.000 λίρες – όσο δηλαδή στοιχίζει ένα ή δύο χρόνια αιμοκάθαρσης.

Αυτή τη στιγμή 8.000 άνθρωποι βρίσκονται στη λίστα για μεταμόσχευση στη Βρετανία και κάθε χρόνο πάνω από 500 άνθρωποι στη λίστα πεθαίνουν πριν προλάβουν να λάβουν το όργανο που θα τους κρατούσε στη ζωή.

Οι προτάσεις αυτές συνάντησαν ηχηρές αντιδράσεις πάντως από τηνΒρετανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων. Εκπρόσωπος της Εταιρείας ανέφερε ότι αυτή είναι κάθετα αντίθετη με την πρόταση.

Ο καθηγητής Άντονι Γουώρενς, πρύτανης στο London School of Medicine and Industry λέει ότι "μέρη του σώματός μας δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενα εμπορικής εκμετάλλευσης". Προσθέτει ότι αν τελικά νομιμοποιηθεί το εμπόριο οργάνων εκείνοι που θα σπεύδουν να πουλήσουν θα έιναι οι πιο φτωχοί, οι λιγότερο μορφωμένοι.

"Βρίσκω τη νομιμοποίηση μεγάλο ρίσκο", αναφέρει και ο Κένεθ Μπόιντκαθηγητής Ιατρικής Ηθικής στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το παράνομο εμπόριο οργάνων έχει ως αποτέλεσμα να ανθούν πoλλές άλλες μορφές εγκληματικότητας. Απαγωγές, παράνομα ιατρεία, εκμετάλευση ανθρώπου από άνθρωπο με θανάσιμες συνέπειες, μαύρο χρήμα κ.α.

Ιατρική ιστοσελίδα των ΗΠΑ παραθέτει ανατριχιαστικά δεδομένα για το εμπόριο οργάνων.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο Απελευθερωτικός Στρατός του Κοσόβουείχε συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους, τα όργανα των οποίων αφαιρέθηκαν και ταξίδεψαν προς πώληση στο εξωτερικό. Η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθως υπάρχουν αναφορές για εμπλοκή των αρχών Αλβανίας και Κοσόβου στο παράνομο εμπόριο. Τόσο ο Χακίμ Θάτσι όσο και ο Σαλί Μπερίσα έχουν αρνηθεί ότι ενεπλάκησαν.

Η Κίνα έχει δεχτεί σφοδρή κριτική καθώς πουλά τα όργανα εκατοντάδων εκτελεσθέντων αντιφρονούντων κάθε χρόνο.

Στη Μοζαμβίκη της Αφρικής ξεκίνησε έρευνα μετά απο πολλές καταγγελίες πως αρκετά παιδιά βρέθηκαν χωρίς ζωτικά όργανα και αρκετά άλλα πέθαναν αφού τους αφαίρεσαν τα όργανα παράνομα. Πολλές αναφορές για παιδιά που εξαφανίζονται και σκοτώνονται για να τους πάρουν τα όργανα υπάρχουν και για την Νότια Αφρική.

newsit.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!