Διακήρυξη μόνιμης εκεχειρίας από την ΕΤΑ

Μόνιμη, γενική και επαληθεύσιμη από τη διεθνή κοινότητα κατάπαυση του πυρός κήρυξε η βασκική αυτονομιστική οργάνωση, σχεδόν τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας.

Η ανακοίνωση έγινε μέσω της διαδικτυακής έκδοσης της εφημερίδας Gara. «Αυτή είναι η στέρεη δέσμευση της ETA προς μια διαδικασία για να επιτευχθεί μια διαρκής λύση και προς το τέλος της ένοπλης σύγκρουσης», αναφέρει το ανακοινωθέν της οργάνωσης.

Στην ΕΤΑ επιρρίπτεται η ευθύνη για περίπου 850 θανάτους τα τελευταία 50 και πλέον χρόνια. Οι Βάσκοι αυτονομιστές μάχονταν για την ίδρυση ανεξάρτητου Βασκικού κράτους σε εδάφη της βόρειας Ισπανίας και της νότιας Γαλλίας. Θεωρείται, όμως, ότι η ΕΤΑ επλήγη από μια σειρά συλλήψεων στελεχών της και τη στροφή αρκετών Βάσκων σε μια πιο ειρηνική πολιτική.

Η ETA στο ανακοινωθέν της ανέφερε ότι στην, ενδεχόμενη, ειρηνευτική διαδικασία θα πρέπει τελικά να τεθεί και το ζήτημα της βασκικής ανεξαρτησίας, κάτι που η Μαδρίτη αρνείται ακόμη και να συζητήσει.

Η σημερινή, 11η εκεχειρία, κηρύσσεται, ανέφερε η ETA, διότι η οργάνωση συμφωνεί με τη Διακήρυξη των Βρυξελλών του 2010, την οποία υπέγραψαν αρκετές γνωστές διεθνώς προσωπικότητες, περιλαμβανομένης της τρεις φορές υποψήφιας για το Νομπέλ Ειρήνης και πρώην προέδρου της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον, που καλούσε για μια μόνιμη και επαληθεύσιμη εκεχειρία ως βήμα προς μια ειρηνευτική διαδικασία τύπου Βόρειας Ιρλανδίας.

Η ETA κάλεσε όλους τους "πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες" να φθάσουν σε συμφωνία ώστε οι Βάσκοι να μπορέσουν να ασκήσουν "το δικαίωμα να αποφασίσουν" για "όλα τα πολιτικά ενδεχόμενα, περιλαμβανομένης της ανεξαρτησίας".

Φήμες περί κήρυξης εκεχειρίας από μέρους της ETA κυκλοφορούσαν από τον Δεκέμβριο, αλλά ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα είχε δηλώσει επανειλημμένα ότι η Μαδρίτη δε θα αλλάξει στάση και στρατηγική έναντι της βασκικής ένοπλης οργάνωσης είτε κηρύξει εκεχειρία είτε όχι.

Ο Μαρσελίνο Ιγκλέσιας, οργανωτικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο, χαρακτήρισε την εξέλιξη "σημαντική είδηση", αλλά πρόσθεσε ότι η ETA θα πρέπει να επιδείξει τη βούλησή της να επιτευχθεί ειρήνη με "πράξεις και χωρίς όρους". Πηγές της σοσιαλιστικής κυβέρνησης στην μερικώς αυτόνομη Χώρα των Βάσκων χαρακτήριζαν το ανακοινωθέν "ανεπαρκές".

mykosmos.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!