Σαμποτάζ ακτιβιστών στις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις WWF και Oceana προσπαθούν να εμποδίσουν τους σχεδιασμούς της κυπριακής κυβέρνησης και της εταιρείας Noble Energy, για γεωτρήσεις για φυσικό αέριο στο οικόπεδο 12 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Πολίτης”, με επιστολή τους προς τις αρμόδιες κυπριακές και ευρωπαϊκές αρχές, οι οργανώσεις υποστηρίζουν, ότι η περιοχή στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι γεωτρήσεις, εμπίπτει σε προστατευόμενη ζώνη, καθώς εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο βουνό της Μεσογείου, ο “Ερατοσθένης”. 

Ο “Ερατοσθένης” προστατεύεται από τη Σύμβαση της Βαρκελώνης για την προστασία της ζώνης της Μεσογείου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται: 

“Στην περιοχή του υποθαλάσσιου βουνού απαγορεύεται το ψάρεμα, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ανθρώπινη παρέμβαση, η οποία πιθανό να αλλάξει τον περιβαλλοντικό χαρακτήρα”.

Η οροσειρά του “Ερατοσθένη”, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι υποθαλάσσια και βρίσκεται περίπου 100 χιλιόμετρα νότια της δυτικής Κύπρου και βόρεια του Δέλτα του Νείλου.

Πρόκειται για ένα τεράστιο, βυθισμένο ορεινό όγκο, περίπου 120 χιλιόμετρα μακρύ και με 80 χιλιόμετρα πλάτος. Η κορφή του βρίσκεται στο βάθος των 700 μέτρων και υψώνεται 2.000 μέτρα πάνω από τον θαλάσσιο πυθμένα. 

Στο υποθαλάσσιο βουνό υπάρχουν σπάνια είδη κοραλλιών. Η περιοχή είναι επίσης σημαντική για τις φάλαινες και τα δελφίνια, περιλαμβανομένων των φυσητήρων, των πτεροφαλαινών, των ζωνοδέλφινων και των ρινοδέλφινων. Η μορφή της οροσειράς εκτιμάται ότι αναδύθηκε πριν από 5 με 7 εκατομμύρια χρόνια.

Η εφημερίδα επικαλείται κυπριακές κυβερνητικές πηγές, που αναφέρουν πως τουλάχιστον η μία εκ των δύο οργανώσεων συνδέεται με την τουρκική κυβέρνηση.

Πιο συγκεκριμένα, υποστηρίζουν ότι από την αρχή των συζητήσεων για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖδημιουργεί προβλήματα, επικαλούμενη περιβαλλοντικά ζητήματα.

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Πασχαλίδης, δήλωσε στην εφημερίδα ότι “οι γεωτρήσεις που θα γίνουν δεν εμπίπτουν στην προστατευόμενη περιοχή” και σημείωσε πως “η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που έχουν κάνει περιβαλλοντική μελέτη για τις γεωτρήσεις. Η κυπριακή κυβέρνηση δίνει περισσότερη σημασία στο περιβάλλον της Κύπρου από οποιαδήποτε ξένη χώρα ή οργάνωση”.

cosmo.grΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!