Στοιχεία – σοκ για τη θαλάσσια ζωή

Σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι υπολογιζόταν βρίσκονται οι ωκεανοί στη Γη, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Προγράμματος για την Κατάσταση στους Ωκεανούς, που δόθηκαν τη Δευτέρα (20/6) στη δημοσιότητα και θα αναλυθούν αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα με επίσημη έκθεση.

Οι επιστήμονες έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου και χωρίς υπερβολές είπαν ότι η ζωή στους ωκεανούς έχει μπει σε μια τροχιά όπου εκατοντάδες είδη βρίσκονται υπό εξαφάνιση σε ποσοστά που ιστορία δεν έχει δει ποτέ άλλοτε. 


“Τα ευρήματα της έρευνας είναι σοκαριστικά”, είπε ο επιστημονικός διευθυντής του Προγράμματος Άλεξ Ρότζερ, επισημαίνοντας πως οι αλλαγές στις οποίες υπόκεινται οι ωκεανοί και η ζωή που φιλοξενούν γίνονται σε φρενήρεις ρυθμούς και πάντως πολύ πιο γρήγορα από όσο αναμενόταν. 

“Βλέπουμε αλλαγές που περιμέναμε να γίνουν σε εκατοντάδες χρόνια από τώρα, να έχουν ξεκινήσει ήδη”, υποστηρίζει ο Ρότζερ. 

Μια από αυτές τις αλλαγές είναι το λιώσιμο του θαλάσσιου πάγου της Αρκτικής, η αύξηση της στάθμης των ωκεανών και η απελευθέρωση του μεθανίου που βρισκόταν στον πάτο της θάλασσας. 

Αλλά το πιο ανησυχητικό είναι ότι τα προβλήματα συνδυάζονται με τέτοιο τρόπο που εξαφανίζουν γρήγορα την ζωή στους ωκεανούς. 

Μερικοί ρύποι, για παράδειγμα, προσκολλώνται στις επιφάνειες μικρών πλαστικών σωματιδίων που τώρα βρίσκονται στον πυθμένα της θάλασσας. Αυτό αυξάνει την ποσότητα των ρύπων που καταναλώνονται από τα ψάρια που τρέφονται στο βυθό. 

Αυτά τα πλαστικά σωματίδια “βοηθούν” στην μεταφορά φυκιών από μέρος σε μέρος, αυξάνοντας την παρουσία τοξικών φυκιών.
 
Γενικότερα, η όξυνση των ωκεανών, η αύξηση της θερμοκρασίας, η τοπική μόλυνση και η υπεραλίευση λειτουργούν συνδυαστικά απειλώντας δραματικά  τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των ειδών που ζουν στις θάλασσες. 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!