Ο «Κόκκινος Κατάλογος» απειλούμενων ειδών

Σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο Κόκκινο Κατάλογο των Απειλούμενων Πουλιών, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Διεθνής Ένωση για την Προστασία της Φύσης (IUCN), ένα από τα μεγαλύτερα πουλιά του κόσμου, η ώτιδα της Ινδίας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης. 

Το κυνήγι, η ανθρώπινη όχληση (π.χ. τουρισμός), η απώλεια και ο κατακερματισμός των βιοτόπων έχουν περιορίσει τον πληθυσμό της ώτιδας σε λιγότερες από 250. 

Η Ελλάδα αποτελεί ορνιθολογικό παράδεισο με 442 διαφορετικά είδη πουλιών. Παρόλα αυτά, τα περισσότερα είδη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές, ενώ κάποια κινδυνεύουν με άμεση εξαφάνιση. 

Ο γύπας ασπροπάρης εδώ και 30 χρόνια αντιμετωπίζει σταδιακή μείωση, σε ποσοστό 80% και έχουν απομείνει λιγότερα από 50 ζευγάρια. Σημαντικότερη απειλή του είναι τα δηλητηριασμένα δολώματα. Η νανόχηνα είναι από τα σπανιότερα πουλιά στην Ελλάδα και πανευρωπαϊκά συναντάμε μόνο 45 με 50. 

Οι τελευταίοι άγριοι πληθυσμοί του φασιανού έχουν περιοριστεί στο Δέλτα του Νέστου. Η καμπίσια πέρδικα και το κιρκινέζι βρίσκονται, επίσης, σε καθεστώς κινδύνου, κυρίως λόγω της απώλειας τροφής από την εκμηχάνιση και την εντατικοποίηση της γεωργίας και των φυτοφαρμάκων. 

Κάποια είδη όπως ο αργυροπελεκάνος, ο ροδοπελεκάνος και η λαγγόνα, μετά την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και δράσεων για την προστασία τους, έχουν αλλάξει κατηγορία κινδύνου.

Ο Κόκκινος Κατάλογος αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο, ότι "μπορούμε να ανατρέψουμε την κατάσταση για πολλά κινδυνεύοντα είδη, αν υπάρχει πολιτική βούληση και το ενδιαφέρων όλων μας, για να στηρίξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες διατήρησης και προστασίας της φύσης" αναφέρει ο Θάνος Καστρίτης, συντονιστής του Τομέα Διατήρησης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας στο δελτίο Τύπου της εταιρείας.

real.gr
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!