Προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν για τα αιωρούμενα σωματίδια, τον αόρατο εχθρό της υγείας μας

Για την περίπτωση του Μάκαρη ποταμού και τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως η αιωρούμενη σκόνη των εκεί λατομείων έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα στους κατοίκους της Μαλώνας, που για χρόνια βρίσκονται στην σκιά των λατομείων αυτών, καθώς και για τις ανεξήγητες νοσηρότητες και θανάτους από καρκίνους, ποίος θα ασχοληθεί;

Προειδοποιητική επιστολή απέστειλε η Κομισιόν σε οκτώ χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, για μη συμμόρφωση με τις υποδείξεις για τήρηση ορίων στην εκπομπή αιωρούμενων σωματιδίων. Ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος, Σταύρος Δήμας, δήλωσε:

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση, που προκαλούν τα σωματίδια, έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου και απαιτούνται αυστηρά πρότυπα. Τα πρότυπα αυτά πρέπει να εφαρμόζονται για να προστατεύονται οι πολίτες σε όλη την ΕΕ και, κατά συνέπεια, καλώ τα οκτώ κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν αυτές τις ελλείψεις και να βελτιώσουν την προστασία των πολιτών το συντομότερο δυνατόν. Η ανθρώπινη υγεία είναι ύψιστη προτεραιότητα».

Α. Τι είναι τα αιωρούμενα σωματίδια;
H «αιωρούμενη σωματιδιακή ύλη» ή -όπως είναι πιο γνωστά- PM (Particulate Matter) είναι τα πολύ μικρά στερεά και υγρά σωματίδια που βρίσκονται στον ατμοσφαιρικό αέρα. Πρόκειται για «κοκτέιλ» ατμοσφαιρικών ρύπων με επικίνδυνα για τη υγεία συστατικά, δηλαδή βαρέα μέταλλα (μόλυβδος, κάδμιο, αρσενικό, νικέλιο), πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, διοξίνες, οργανοχλωριωμένα εντομοκτόνα. Tα σωματίδια αυτά προέρχονται κυρίως από τα οχήματα, τους κακοσυντηρημένους καταλύτες, την κεντρική θέρμανση κτιρίων, μη ασφαλτωμένους δρόμους, τις βιομηχανικές εκπομπές και τα λατομεία. Όσο πιο μικρή διάμετρο έχουν τα αιωρούμενα σωματίδια τόσο πιο επιβλαβή αποδεικνύονται για την υγεία, γιατί «τρυπώνουν» ευκολότερα στον οργανισμό μέσω της αναπνοής.

Β. Πώς επιδρούν στην υγεία
Tα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους ρύπους της ατμόσφαιρας των κατοικημένων περιοχών. Για το ρύπο αυτό, οι επιδημιολογικές έρευνες της τελευταίας δεκαετίας, έχουν τεκμηριώσει την ύπαρξη βραχυχρόνιων συνεπειών στην υγεία (αυξημένη αναπνευστική και καρδιαγγειακή νοσηρότητα). Παράλληλα, οι προοπτικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι τώρα παρέχουν ενδείξεις ότι οι μακροχρόνιες επιδράσεις είναι σημαντικότερες με βράχυνση του προσδόκιμου επιβίωσης, καθώς και την πρόκληση πολλών πρόωρων θανάτων. Tο μέγεθος του προβλήματος αποδεικνύουν ιατρικές μελέτες έγκριτων επιστημόνων παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων και ο «δικός μας» Δημήτρης Tριχόπουλος, που δείχνουν πως τα P.M. προκαλούν επιδείνωση του άσθματος, αύξηση των αναπνευστικών συμπτωμάτων όπως βήχας και πόνοι στην αναπνοή, χρόνια βρογχίτιδα, επιδείνωση καρδιολογικών προβλημάτων, αύξηση στα περιστατικά πρόωρης θνησιμότητας, προβλήματα στην όραση και σχετίζονται με καρκίνους.

Ειδικότερα κατά περίπτωση:

α. Επιβαρύνουν τους πνεύμονες.
Στο εξωτερικό υπάρχει πληθώρα επιδημιολογικών μελετών που υποστηρίζουν ότι όσοι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων (π.χ. άσθμα) επιβαρύνονται σημαντικά από τα αιωρούμενα σωματίδια. Στην Ελλάδα, όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι υψηλή, αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία ατόμων που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις των πνευμόνων.

β. Αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Διεθνείς επιστημονικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η χρόνια εισπνοή αιωρούμενων σωματιδίων προκαλεί σοβαρές καρδιακές βλάβες, αυξάνοντας μάλιστα δραστικά τα οξέα στεφανιαία επεισόδια. Σύμφωνα με μελέτες της 1ης Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην Αττική, τις ημέρες που τα επίπεδα των αιωρούμενων σωματιδίων ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια, τα καρδιαγγειακά επεισόδια και κυρίως τα οξέα εμφράγματα αυξάνονται έως 20% στις ευπαθείς ομάδες (π.χ. σε όσους πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη).

γ. Σχετίζονται με καρκίνους,
Άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα αιωρούμενα σωματίδια σχετίζονται με τον καρκίνο των πνευμόνων και της ανώτερης αναπνευστικής οδού. Έχει αποδειχτεί ότι στις περιοχές όπου η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρημένη τα κρούσματα καρκίνου παρουσιάζουν αύξηση.

δ. Πυροδοτούν αλλεργίες.
Έχει παρατηρηθεί ότι, όταν οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων είναι υψηλές, «φουντώνουν» οι αλλεργίες.

ε. Μειώνουν το μέσο προσδόκιμο επιβίωσης.
Το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών συντονίζει το ερευνητικό πρόγραμμα «APHEA» (Αir Pollution and Health: A European Approach) που επιχορηγεί η Ε.Ε. Στο πρόγραμμα, που ξεκίνησε το 1992, συμμετέχουν 20 διαφορετικές χώρες. Έχουν αναλυθεί δεδομένα από 32 ευρωπαϊκές πόλεις και, βάσει αυτών, εκτιμάται ότι το 2020:

1) Θα μειωθεί κατά 5,5 μήνες ο μέσος όρος ζωής των Ευρωπαίων, διάστημα που μπορεί να φτάσει και τους 12 μήνες στις μεσογειακές χώρες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν σε αυτές.

2) 271.000 άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους πρόωρα.

3) 66.000 άνθρωποι θα εισαχθούν στα νοσοκομεία με σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Τέλος, σύμφωνα με τους μελετητές του Πανελληνίου Κέντρου Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ), που πραγματοποίησε μετρήσεις στο διάστημα από 4-10 Οκτωβρίου στην περιοχή του Μαρκόπουλου Αττικής, «τα αιωρούμενα σωματίδια από την λειτουργία των λατομείων αποτελούν ένα φονικό όπλο». Ο σταθμός μέτρησης είχε τοποθετηθεί 1.700 μέτρα από τα λατομεία, στα όρια του οικισμού Μαρκοπούλου όπου επικάθηται μόνιμα ένα σύννεφο σκόνης, έτσι ώστε να καταγράφει τις επιπτώσεις πάνω στους κατοίκους χωρίς να είναι δίπλα στα λατομεία. Σύμφωνα με τους μελετητές του ΠΑΚΟΕ, το 90% της ρύπανσης της περιοχής οφείλεται στα λατομεία και για αυτό πρότειναν στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής, άμεσα ασφαλιστικά μέτρα και επιδημιολογικές έρευνες.

Για την περίπτωση του Μάκαρη ποταμού και τα προβλήματα υγείας που ενδεχομένως η αιωρούμενη σκόνη των εκεί λατομείων έχει προκαλέσει μέχρι σήμερα στους κατοίκους της Μαλώνας, που για χρόνια βρίσκονται στην σκιά των λατομείων αυτών, καθώς και για τις ανεξήγητες νοσηρότητες και θανάτους από καρκίνους, ποίος θα ασχοληθεί;

- http://www.dkblog.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!