Νομοσχέδιο «καίει» το δάσος του Αμαζονίου

Αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο που χαλαρώνει την προστασία του δάσους του Αμαζονίου και των άλλων τεράστιων δασών της Βραζιλίας ενέκρινε η Βουλή της χώρας, δίνοντας το «πράσινο φως» στην αναθεώρηση του δασικού κώδικα του 1965.

Σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο θα μειωθεί το ποσοστό των δασών που οι αγρότες θα πρέπει να διαφυλάσσουν, ενώ θα δοθεί και μερική αμνηστία στα πρόστιμα που έχουν ήδη επιβληθεί για την αποψίλωση δασών.

Ο δασικός κώδικας του 1965 περιορίζει τη γεωργική εκμετάλλευση της γης αναγκάζοντας τους ιδιοκτήτες δασών να διατηρούν ένα μέρος τους άθικτο, ποσοστό που στον Αμαζόνιο φτάνει το 80%, ενώ προστατεύει και τις ευαίσθητες περιοχές, όπως οι κοίτες των ποταμών και οι κορυφές των λόφων.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή της μεταρρύθμισης αυτής, τον βουλευτή Αλντο Ρεμπέλο, περισσότερες από το 90% των αγροτικών ιδιοκτησιών δεν σέβονται τα ποσοστά αναδάσωσης που απαιτεί ο νόμος. Αυτό αντιστοιχεί σε 600.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα γης που θα έπρεπε να αναδασωθεί.

Το νομοσχέδιο πέρασε από τη βουλή της Βραζιλίας, πρέπει όμως να εγκριθεί από τη γερουσία και την πρόεδρο Ντίλμα Ρούσεφ.

Σύμφωνα με τους Βραζιλιάνους αγρότες η μεγαλύτερη ελαστικότητα των περιβαλλοντικών κανόνων θα τους επιτρέψει να ανταγωνιστούν κράτη με μεγάλη γεωργική παραγωγή, όπως οι ΗΠΑ και η Αργεντινή.

Από την άλλη, οι περιβαλλοντολόγοι ισχυρίζονται ότι αυτό το νομοσχέδιο δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στα οικονομικά συμφέροντα του ισχυρού γεωργικού τομέα και θα ανακόψει την πρόοδο που έχει σημειώσει πρόσφατα η Βραζιλία στη μείωση της καταστροφής του Αμαζονίου.

newbeast.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!