ΟΙ Χωματερές του Αιγαίου στη Βουλή από τον Φώτη Κουβέλη

ΕΡΩΤΗΣΗ: Προς τους κ.κ. Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής ΑλλαγήςΘέμα: «Χαρτογράφηση παράνομων χωματερών στο Αιγαίο»

Τρεις μήνες μετά την εκτεταμένη οικολογική καταστροφή που προκλήθηκε στο Αιγαίο από την αποκόλληση και κατολίσθηση της παράνομης χωματερής στην περιοχή Στρόφυλα της Άνδρου, το ταξίδι τόνων σκουπιδιών συνεχίζεται. Σύμφωνα με επιτόπιες έρευνες από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος», μεγάλοι όγκοι πλαστικών έχουν φτάσει μέχρι τα Δωδεκάνησα, προκαλώντας τεράστια ρύπανση στα θαλάσσια οικοσυστήματα. Τα σκουπίδια διασκορπίζονται σε όλη την παράκτια ζώνη του Αιγαίου ενισχύοντας τους τόνους πλαστικού που έχουν καταλήξει στις παραλίες από άλλες πηγές ρύπανσης και κυρίως από τις υπόλοιπες παράνομες χωματερές που υπάρχουν διάσπαρτες σε πολλά νησιά. Ανάμεσα στις χωματερές αυτές υπάρχουν και αρκετές ανενεργές (π.χ Νάξος, Τήνος) στις οποίες όμως δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια απομάκρυνσης των απορριμμάτων ή έστω σταθεροποίησης τους (δεδομένου ότι βρίσκονται σε περιοχές με κλίση). Ως εκ τούτου, αποτελούν εξίσου σοβαρή πηγή κινδύνου και η ύπαρξή τους ίσως γίνει γνωστή στο μέλλον μετά από κάποιο ισχυρό φυσικό φαινόμενο αντίστοιχο με εκείνο που οδήγησε στην κατολίσθηση και αποκόλληση της χωματερής στην Άνδρο. Το «Αρχιπέλαγος» κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου έχει ήδη προτείνει στους ιθύνοντες ως πρώτο βήμα πρόληψης να γίνει χαρτογράφηση όλων των παράνομων χωματερών στο Αιγαίο. Η Πολιτεία πρέπει να δράσει άμεσα εν όψει καλοκαιριού, οπότε, λόγω τουρισμού, αυξάνονται κατά πολύ οι ποσότητες των απορριμμάτων στα νησιά του Αιγαίου.
Με βάση τα προαναφερόμενα ερωτώνται οι αρμόδιοι υπουργοί:
1. Προτίθενται να προβούν σε χαρτογράφηση όλων των παράνομων χωματερών στο Αιγαίο, διαβαθμίζοντάς τες παράλληλα ως προς την επικινδυνότητά τους; Αν ναι, πότε σκοπεύουν να το κάνουν;
2. Ποια μέτρα σκοπεύουν να πάρουν για να αποτραπεί ο κίνδυνος διασκορπισμού των απορριμμάτων από χωματερές αντίστοιχης επικινδυνότητας με εκείνη της Άνδρου;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Φώτης Κουβέλης
Θανάσης Λεβέντης
Νίκος Τσούκαλης
Γρηγόρης Ψαριανός

- www.verena.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!