Οι αυστηρές δίαιτες μειώνουν τη γονιμότητα

Η απότομη απώλεια βάρους, αποτέλεσμα αυστηρής δίαιτας, μπορεί να προκαλέσει σημαντική διαταραχή της αναπαραγωγικής διαδικασίας της γυναίκας, τονίζουν έλληνες επιστήμονες με αφορμή τη χτεσινή Παγκόσμια Ημέρα Γονιμότητας.

«Εάν μία γυναίκα έχει μικρότερο 10-15% του Δείκτη Μάζας Σώματος απειλείται από προβλήματα γονιμότητας, αλλά και στην περίπτωση που κυοφορήσει, θα έχει αυξημένο κίνδυνο αποβολής», εξηγεί η ενδοκρινολόγος στο Νοσοκομείο Αλεξάνδρα, Λ. Ζαπάντη.

Η διαταραχή γονιμότητας λόγω απότομης απώλειας βάρους, τονίζει η κ. Ζαπάντη, εμφανίζεται είτε με τη μορφή ανωμαλίας στον κύκλο της περιόδου και υπογονιμότητας σε ποσοστό έως 60%, είτε ως παρατεταμένη αμηνόρροια.

«Η φοβία της παχυσαρκίας που πλήττει μεγάλο μέρος του γυναικείου πληθυσμού,

οδηγεί πολλές γυναίκες σε αυστηρές δίαιτες ωθεί τις γυναίκες στη νοσηρή εικόνα που έχουν ακόμη και για το φυσιολογικό σωματικό βάρος. Έτσι, ως αποτέλεσμα εμφανίζεται μία εμμονή για πιθανό ενδεχόμενο παχυσαρκίας και υιοθετούνται ακραίες διατροφικές συνήθειες», λέει η κ. Ζαπάντη.

Στις ευαίσθητες για τη γονιμότητα ηλικίες της εφηβείας αναφέρθηκε Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Αναπλιώτου και εξήγησε πως σε περιπτώσεις διαταραχής περιόδου, όπως είναι η μη έναρξη έως την ηλικία των 14 ετών, αλλά και συχνή εμφάνιση αιμορραγίας, οι γονείς θα πρέπει να επισκέπτονται ενδοκρινολόγο, διότι στο μέλλον μπορεί να παρουσιαστούν προβλήματα γονιμότητας.

tanea.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!