Δαχτυλίδια και άλλα κοσμήματα από μπετόν

Αυτό το κόσμημα θα σας "πέσει" κάπως βαρύ -περισσότερο στο νου σας όμως, παρά στην πραγματικότητα- επειδή προέρχεται από μια απολύτως απρόσμενη πρώτη ύλη: σκυρόδεμα, κοινώς μπετόν!


Με το καινοτομικό μπετόν, οι αυστριακοί επιστήμονες απέδειξαν ότι το άχαρο, άξεστο και γεμάτο σβώλους σκυρόδεμα μπορεί να εξευγενιστεί, τόσο που να κοσμεί ένα δάχτυλο. Οι δημιουργίες κοσμημάτων του Χάουζερ, ήδη βραβεύτηκαν στο διεθνή διαγωνισμό σχεδιασμού "Red Dot Design Award", ενώ το βραβείο θα απονεμηθεί την 1η Ιουλίου στη Γερμανία.

«Πολλοί άνθρωποι φαντάζονται ότι το κοσμήματα από μπετόν θα πρέπει να είναι πολύ βαριά, όμως στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο», τόνισε ο Τόμας Χάουζερ. Το μπετόν που χρησιμοποιεί, ζυγίζει περίπου 2,3 γραμμάρια ανά κυβικό εκατοστό, ενώ ο ίδιος όγκος χρυσού (του κοινού υλικού των κοσμημάτων) έχει τουλάχιστον επταπλάσιο βάρος. Αυτό σημαίνει ότι το "ευγενές μπετόν" είναι ιδανικό για σχέδια μεγάλων κοσμημάτων, ώστε να μην είναι βαριά.

Τα πρωτότυπα κοσμήματα αποτελούνται από ένα μίγμα του "ευγενούς μπετόν" και του παλλάδιου. "Το μπετόν έχει απίστευτα όμορφη αισθητική. Ως υλικό, μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από ό,τι νομίζετε", δήλωσε ο κορυφαίος αυστριακός κατασκευαστής κοσμημάτων.

Αρχικά, κατασκευάζεται ο σκελετός του κοσμήματος από το πολύτιμο μέταλλο παλλάδιο και, στη συνέχεια, διάφορα στρώματα μπετόν προστίθενται από πάνω. "Δεν θέλουμε να χάσουμε τη διακριτή οπτική εμφάνιση του υλικού, ώστε οι άνθρωποι να το αναγνωρίζουν πάντα ως μπετόν. Την ίδια στιγμή, στόχος μας είναι να δημιουργούμε ελκυστικά σχέδια. Το να πετύχουμε αυτή την ισορροπία, είναι η βασική καλλιτεχνική πρόκληση που αντιμετωπίζουμε", δήλωσε ο Τόμας Χάουζερ.

Η πρώτη ύλη του "ευγενούς μπετόν" προέρχεται από ένα νέου τύπου ειδικό μίγμα σκυροδέματος που δημιούργησαν οι βιεννέζοι μηχανικοί με επικεφαλής τον Γιοχάνες Κιρνμπάουερ. Όπως είπε ο ίδιος, «το νέο υλικό πρέπει να έχει αρκετά χαμηλό ιξώδες (σ.σ. εσωτερική τριβή), ώστε να ρέει καλά, αλλά επίσης να είναι αρκετά πηχτό, ώστε να εξασφαλίζεται ότι ένα επαρκώς στερεό στρώμα του θα προσκολλάται πάνω στο δαχτυλίδι».

Το "ευγενές μπετόν", που ψεκάζεται πάνω στο κόσμημα σε διαδοχικά στρώματα, έχει πάχος συνήθως λίγο πάνω από ένα χιλιοστό. Για να ολοκληρωθεί η διαδικασία, μετά τον ψεκασμό, το νέο υλικό γυαλίζεται, ώστε να γίνει στιλπνό. Για να διασφαλιστεί ότι εφαρμόζεται η σωστή αναλογία στο μίγμα του μπετόν, προηγούνται αρκετά πειράματα και γίνονται υπολογισμοί με τη βοήθεια προσομοιώσεων σε υπολογιστή.
 
news247.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!