Η εξερεύνηση του ναυαγίου στο βυθό των Χανίων [βίντεο]

Ένα μοναδικό βίντεο στο οποίο καταγράφεται το Pier Luigi, ένα ιταλικό ατμόπλοιο, που είχε κατασκευαστεί το 1895 και είχε 100 μέτρα μήκος και χωρητικότητα 2.571 κόρους, και το οποίο είναι βυθισμένο στη θάλασσα της Κρήτης.

Το ιταλικό ατμόπλοιο Pier Luigi, που βυθίστηκε στον κόλπο της Σούδας κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου γεμάτο πυρομαχικά, αποτελεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά ναυάγια που έφεραν στο φως τα μέλη του Συλλόγου “Οι Φίλοι του Βυθού”. Η εξερεύνηση του πλοίου κράτησε περισσότερο από 1 μήνα και το ντοκιμαντέρ που τράβηξαν για το ναυάγιο οι δύτες του Συλλόγου καθηλώνει.

Όπως εξήγησε, μιλώντας στα “Χανιώτικα Νέα”, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χάρης Καραβαράκης, η προσπάθεια εξερεύνησης του ναυαγίου ξεκίνησε από τους “Φίλους του Βυθού” πριν από περίπου 15 χρόνια με την υποστήριξη του τότε δημάρχου Σούδας Γιάννη Περάκη, ο οποίος βοήθησε να βγουν οι απαραίτητες άδειες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, την Εφορεία Ενάλιων Αρχαιοτήτων κ.ά. και ενίσχυσε οικονομικά το εγχείρημα προκειμένου να αγοραστούν οι ισχυροί προβολείς που χρειάζονταν για την κινηματογράφηση.

Οι καταδύσεις κράτησαν περίπου 1 μήνα και έγιναν από μια ομάδα έμπειρων δυτών – μελών του Συλλόγου.

Το Pier Luigi ήταν ένα ιταλικό ατμόπλοιο, που είχε κατασκευαστεί το 1895 και είχε 100 μέτρα μήκος και χωρητικότητα 2.571 κόρους. Το πλοίο την ημέρα που βυθίστηκε βρισκόταν στον κόλπο της Σούδας φορτωμένο με πυρομαχικά. Ωστόσο, σύμφωνα με μαρτυρίες παλιών κατοίκων της περιοχής, οι Γερμανοί το είχαν καμουφλάρει τοποθετώντας πάνω στο κατάστρωμα μπάλες από άχυρο ώστε να δίνει την εντύπωση ενός εμπορικού πλοίου. Η αντίστροφη μέτρηση για το ταξίδι του Pier Luigi στις θάλασσες άρχισε όταν εντοπίστηκε από τα βρετανικά βομβαρδιστικά της RAF.

Ηταν 13 Νοεμβρίου του 1944. Από την επίθεση προκλήθηκε πυρκαγιά στο κατάστρωμα και κάποια μικρή έκρηξη. Δεδομένου του επικίνδυνου φορτίου του και προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα οι Γερμανοί επέλεξαν να το βυθίσουν οι ίδιοι. Από τότε το “Pier Luigi” βρίσκεται στον βυθό του κόλπου της Σούδας σε βάθος περίπου 28 μέτρων. Τα πυρομαχικά που κουβαλούσε πάνω του εκείνη την εποχή και που συνάντησαν μετά από δεκαετίες στα αμπάρια του οι δύτες, είναι πλέον ακίνδυνα καθώς ο χρόνος και η θάλασσα τα αχρήστευσαν.

Το θέαμα είναι πραγματικά μοναδικό.

ΠΗΓΗ: http://mag.sigmalive.com/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!