Μέσης ηλικίας και μορφωμένες οι γυναίκες θύματα ενδοοικογενειακής βίας …

Ενδιαφέρον αλλά συνάμα και ανησυχία προκαλούν τα στοιχεία που κατέγραψε η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων για τη βία κατά των γυναικών σε διάστημα μόλις έξι μηνών.

Πάνω από 2.000 άτομα επικοινώνησαν τηλεφωνικός με την υπηρεσία, για την άμεση συμβουλευτική υποστήριξη,  προκειμένου να τους παράσχουν αρωγή και να αντιμετωπιστεί σύρριζα η ενδοοικογενειακή βία.

Η επικοινωνία έγινε είτε από τις ίδιες τις γυναίκες - θύματα είτε από φίλους ή συγγενείς των θυμάτων αυτών.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, επί του συνόλου των κλήσεων, το 79% δηλαδή, 1.653 αφορούν σε καταγγελία περιστατικών έμφυλης βίας. Από αυτές το 60%, δηλαδή, 1.247 κλήσεις αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών ενώ μόλις το 19% δηλαδή, 406 άτομα αφορούσαν σε καταγγελίες τρίτων προσώπων, συγγενών ή φίλων.

Από τις 1.247 κλήσεις που αφορούν σε καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών οι 1.082 κλήσεις (87%) αφορούν περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας από σύζυγο/σύντροφο, οι 46 κλήσεις (4%) σεξουαλικής παρενόχλησης, και οι 20 κλήσεις για βιασμό ενώ 112 κλήσεις (9%) αφορούσαν σε καταγγελία άλλων μορφών βίας πέραν των παραπάνω.

Από 40 – 54 ετών τα περισσότερα θύματα

Μακροχρόνια άνεργες είναι, ως επί των πλείστων, οι περισσότερες κακοποιημένες γυναίκες αφού ανταποκρίνονται στο 38% του ποσοστού, ενώ το 35% είναι απασχολούμενες (από τις οποίες το 12% αυτοαπασχολούμενες) και μόλις το 11% είναι ανενεργές.

Το «βαρύ» χέρι του άνδρα μέσα στο σπίτι φαίνεται πως επισκιάζει τις ηλικίες από 40 έως και 54 ετών με ποσοστό 30%. Αμέσως μετά ακολουθούν οι ηλικίες των γυναικών από 25  έως και 39 ετών με ποσοστό 26%. Το 14% είναι από 55 έως και 64 ετών και μόλις το 4% είναι νέες γυναίκες από 15 έως και 24 ετών.

Μορφωμένες Ελληνίδες τα θύματα βίας

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 77% αυτών των γυναικών είναι Ελληνίδες και μόλις το 11% είναι μετανάστριες. Ένα πολύ μικρό ποσοστό, μόλις της τάξης του 1% είναι θύματα που ανήκουν σε μειονότητες ενώ το 2% είναι ΑΜΕΑ. Πάντως, το μορφωτικό επίπεδο των θυμάτων αυτών είναι αρκετά υψηλό, αφού το 15,5% των γυναικών αυτών, κατέχουν πανεπιστημιακό πτυχίο, το 15% είναι απόφοιτοι γυμνασίου και το 12% λυκείου. Το 7% των γυναικών έχουν τελειώσει σχολή σε ΙΕΚ και μόλις το 0,3% των θυμάτων αυτών είναι τυπικά αναλφάβητες.

protothema.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!