Σωτήρια θεραπεία για γυναίκες

Ερευνες έδειξαν ότι προληπτική αγωγή με αναστολέα μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 65%. Η θεραπεία αφορά γυναίκες άνω των 60 ετών με ιστορικό ή κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού

Σημαντικά βήματα έχουν γίνει στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες υψηλού κινδύνου. Χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα κριτήρια, οι επιστήμονες υποβάλλουν γυναίκες σε προληπτική αγωγή, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου κατά 65%. Η θεραπεία αφορά γυναίκες άνω των 60 ετών, με ιστορικό ή κληρονομική προδιάθεση για καρκίνο του μαστού.

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Μαστού καθηγητής κ. Χρήστος Μαρκόπουλος και η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο του Μαστού "Αλμα Ζωής" κ. Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.

Ο κ. Μαρκόπουλος αναφέρθηκε στα ευρήματα κλινικής μελέτης στην οποία συμμετείχαν 4.560 γυναίκες και ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας. Σύμφωνα με αυτά, η προληπτική χορήγηση του αναστολέα αρωματάσης εξεμεστάνης, επί 35 μήνες, μείωσε τον κίνδυνο εμφάνισης διηθητικού καρκίνου του μαστού.

Ο συγκεκριμένος αναστολέας "μπλοκάρει" ένα ένζυμο-κλειδί για τη βιοσύνθεση των οιστρογόνων σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες τα οποία σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, η έγκαιρη διάγνωση αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στην έκβαση της υγείας των ασθενών με καρκίνο του μαστού.

Η πρώτη μαστογραφία, είπε, πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 35 έως 40 ετών και να επαναλαμβάνεται σε ετήσια βάση.

Πιο προσεκτικές πρέπει να είναι οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό, οι οποίες πρέπει να ξεκινούν τις τακτικές μαστογραφίες δέκα χρόνια πριν από την ηλικία εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε συγγενή τους. Η προληπτική μαστογραφία μπορεί να ανιχνεύσει όγκο διαμέτρου μόλις 1,1 εκ., ενώ η τυχαία ανεύρεση αποκαλύπτει συνήθως όγκους με διάμετρο 3,6 εκ.

Την αναγκαιότητα προληπτικών εξετάσεων υπογράμμισε και η κ. Γαβριηλίδου, η οποία κάλεσε τις γυναίκες να μη μένουν αδρανείς και να επωφελούνται των προόδων της επιστήμης. Η διάγνωση, σημείωσε, πρέπει να γίνεται σε πρώιμα στάδια, όταν η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Απειλή
Χάνεται μία ζωή κάθε 6 ώρες

Κάθε μία εργάσιμη ώρα μία Ελληνίδα διαγιγνώσκεται με καρκίνο του μαστού και κάθε έξι ώρες μία χάνει τη ζωή της εξαιτίας της νόσου. Ο καρκίνος του μαστού απειλεί μία στις δέκα γυναίκες και αποτελεί την πρώτη σε συχνότητα εμφάνισης μορφή κακοήθους νόσου (27,4%). Οφείλεται στον ανεξέλεγκτο πολλαπλασιασμό κυττάρων του μαστικού αδένα τα οποία διαχέονται στους κοντινούς ιστούς προκαλώντας μεταστάσεις σε άλλα όργανα. Η έγκαιρη διάγνωση -μέσω των τακτικών εξετάσεων- μπορεί να αποτρέψει την πιθανότητα μεταστάσεων, αυξάνοντας τις πιθανότητες επιτυχούς αντιμετώπισης. Οι μελέτες δείχνουν πως γυναίκες στις οποίες η ασθένεια αντιμετωπίστηκε έγκαιρα είχαν μειωμένη θνησιμότητα σε σχέση με όσες διαγνώστηκαν με καθυστέρηση.

ethnos.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!