Πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω χαλιού

Ορισμένες διαδεδομένες χημικές ουσίες, οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες (PFCs), που υπάρχουν σε μία ποικιλία προϊόντων, από τις πλαστικές συσκευασίες των τροφίμων μέχρι τα ρούχα, τα έπιπλα, τα χρώματα και τα χαλιά, μπορεί να προκαλέσουν πρόωρη εμμηνόπαυση στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, με επικεφαλής τη δρα Σάρα Νοξ, που δημοσιεύουν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό για θέματα κλινικής ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού "Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism", σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ", μελέτησαν σχεδόν 26.000 άτομα -η μεγαλύτερη μελέτη του είδους της μέχρι σήμερα- και διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες από 42 έως 64 ετών είχαν υψηλά επίπεδα υπερφθοριωμένων υδρογονανθράκων (PFCs) στον οργανισμό τους, ήταν πιθανότερο να εμφανίσουν πρόωρη εμμηνόπαυση, ή να έχουν ήδη εμφανίσει.

Οι ίδιες γυναίκες, που είχαν περισσότερα PFCs, είχαν επίσης χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης του σεξ οιστρογόνου, σε σχέση με όσες είχαν λιγότερα PFCs.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην έκθεση σε PFCs και στην εκδήλωση της εμμηνόπαυσης, αν και ο μηχανισμός δεν είναι ξεκάθαρος. Σε έναν βαθμό, η εξήγηση μπορεί να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες σε αυτές της ηλικιακές ομάδες έχουν υψηλότερα επίπεδα PFCs, επειδή δεν χάνουν πια PFCs μέσω του αίματος της περιόδου τους. Ακόμα κι έτσι όμως, από κλινική άποψη αποτελεί πρόβλημα, διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε πως η αυξημένη έκθεση σε PFCs αποτελεί φυσικό αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης», ανέφερε η υπεύθυνη της μελέτης.

Η εκτεταμένη χρήση PFCs έχει οδηγήσει σε μία διασπορά αυτών των χημικών ουσιών στο νερό, τον αέρα, το έδαφος, τα φυτά, τα ζώα και τους ανθρώπους, ακόμα και σε απομακρυσμένα μέρη του πλανήτη μας. Μία δειγματοληπτική έρευνα στις ΗΠΑ ανίχνευσε μετρήσιμα επίπεδα PFCs στο 98% όσων ανθρώπων ελέγχθηκαν.

«Η μελέτη μας είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ για τις διαταραχές που προκαλούν οι υπερφθοριωμένοι υδρογονάνθρακες στο ενδοκρινολογικό-ορμονικό σύστημα των γυναικών. Τα στοιχεία δείχνουν πως -ανεξάρτητα από την ηλικία- οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν εμμηνόπαυση, αν έχουν στον ορό του αίματός τους υψηλότερες συγκεντρώσεις PFCs», δήλωσε η Νοξ, η οποία επισήμανε την ανάγκη να γίνουν κι άλλες έρευνες πάνω στο ζήτημα.

Οι ουσίες PFCs είναι γνωστό από προηγούμενες μελέτες ότι έχουν κι άλλες παρενέργειες στην υγεία, όπως ότι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και εξασθενούν το ανοσοποιητικό σύστημα.

newstoday.gr


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!