Παθαίνουν εγκεφαλικό επειδή... δεν πίνουν καφέ!

Οι γυναίκες που πίνουν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα μειώνουν έως 25% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά όσες δεν πίνουν καθόλου μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο που διατρέχουν, προειδοποιούν Σουηδοί ερευνητές.

Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 34.670 εθελόντριες, ηλικίες άνω των 49 ετών. Μεταξύ 1998 και 2008, 1.680 από αυτές υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο, με εκείνες που έπιναν από 1 έως 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα να έχουν 22-25% λιγότερες πιθανότητες εγκεφαλικού – και όσες δεν έπιναν καθόλου, να κινδυνεύουν περισσότερο να το εκδηλώσουν.

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Stroke», τα οφέλη ήταν παραπλήσια για τις γυναίκες που έπιναν 1-2, 3-4 ή περισσότερα από 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Επιπλέον, το προστατευτικό όφελος του καφέ παρέμεινε σταθερό όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν κάθε παράγοντα που θα μπορούσε να επηρεάσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως το κάπνισμα, το σωματικό βάρος, το ιστορικό διαβήτη, η υπέρταση ή το ποτό.

«Το συμπέρασμα της μελέτης μας είναι πως ακόμα και μικρές ποσότητες καφέ μπορούν να ελαττώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Σουζάνα Λάρσον, από το Εθνικό Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Καρολίνσκα.

Αν και οι εθελόντριες δεν ρωτήθηκαν για το είδος του καφέ που έπιναν, στην Σουηδία καταναλώνεται πρωτίστως κανονικός καφές και όχι ντεκαφεϊνέ.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι ο καφές δρα προστατευτικά στον οργανισμό μέσω διαφόρων μηχανισμών – όπως η μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες και η βελτίωση της αντοχής του οργανισμού στην ινσουλίνη. Και οι τρεις μηχανισμοί ελαττώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

Όφελος και στην καρδιά

Δεν είναι η πρώτη φορά που μελέτη συσχετίζει την συστηματική κατανάλωση καφέ με τον μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πέρυσι, Βρετανοί επιστήμονες παρουσίασαν στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκεφαλικών (ASA) μελέτη σε 23.000 άντρες και γυναίκες, η οποία διήρκησε 12 χρόνια και έδειξε πως όσοι πίνουν καθημερινά καφέ διατρέχουν κατά 27% μικρότερο κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Ο καφές φαίνεται επίσης ότι προστατεύει από την καρδιοπάθεια. Μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Ιούνιο στην επιθεώρηση «Αρτηριοσκλήρυνση, Θρόμβωση & Αγγειακή Βιολογία» (ATVB), έδειξε πως 2-4 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μειώνουν κατά 20% τον κίνδυνο αναπτύξεως στεφανιαίας νόσου.

Την μελέτη αυτή πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Ιατρικό Κέντρο της Ουτρέχτης, οι οποίοι παρακολούθησαν επί 13 χρόνια την πορεία της υγείας 37.514 Ολλανδών.

Πάντως, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι το όλο θέμα είναι ακόμα προς διερεύνηση και δεν πρέπει ακόμα να αλλάξει κανείς τις συνήθειές του όσον αφορά τον καφέ.

http://ygeia.tanea.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!