Τα Λέβιθα διεκδικεί η Μονή της Πάτμου και ζητά την προσωποκράτηση του Δημάρχου Λέρου - Διαμαρτυρία του Δημοτικού Συμβουλίου

Το νησί των Λεβίθων διεκδικεί με αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Κω η Μονή της Πάτμου, ζητώντας μεταξύ άλλων την εξάμηνη προσωπική κράτηση του Δημάρχου Λέρου για κάθε διατάραξη ή επέμβαση, καθώς και χρηματική αποζημίωση 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη και ζημιά που προκάλεσε ο Δήμος Λέρου στην Ιερά Μονή!
Πιο συγκεκριμένα, στην εν λόγω αγωγή αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Ι.Μ. Πάτμου "αρύεται το δικαίωμα αποκλειστικής κυριότητας, νομής και κατοχής της εν λόγω νησίδας από τη δωρεά της νήσου Πάτμου "μετά πάσης αυτής της περιοχής και διακρατήσεως" προς τον κτήτορα της Μονής, όσιο Χριστόδουλο Λατρηνό, από τον βυζαντινό Αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό, υπό τον τύπο του χρυσόβουλου λόγου του έτους 1088, δωρεά που επικυρώθηκε διαδοχικώς από επιγενέστερους βυζαντινούς αυτοκράτορες, αναγνωρίστηκε δε και έγινε σεβαστή υπό το καθεστώς των διαδοχικών έννομων τάξεων, οθωμανικής, ιταλικής και ελληνικής.
 Ομοίως στην εν λόγω αγωγή, η Μονή της Πάτμου κάνει αναφορά σε σειρά σχετικών εγγράφων και αποφάσεων μεταξύ των οποίων το φιρμάνιο του οθωμανού σουλτάνου Αβδούλ Μεχμέτ του έτους Εγίρας 1260 (1844 μΧ), όπου αναφέρεται ότι "η νήσος Λέβιθα είναι της Μονής, παραχωρθηθείσα εις αυτήν δια παλιότερων φιρμανίων ίνα βόσκοσιν εν αυτή τα ποίμνιά της".
Η υπόθεση λοιπόν έχει εισέλθει στη δικαστική οδό, με τον Δήμο Λέρου να επικαλείται μεταξύ άλλων ότι το Δημόσιο μετά την Συνθήκη Ειρήνης μεταξύ συμμάχων και Ιταλίας (1947) απέκτησε το νησί Λέβιθα και ακολούθως παραχωρήθηκε η ιδιοκτησία του εν λόγω νησιού στον Δήμο Λέρου με σχετικό Νόμο (3800/1957).
Το θέμα έφερε ο Δήμαρχος Λέρου ως κατεπείγον στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 21ης Φεβρουαρίου 2015, όπου μεταξύ των άλλων, ο κ. Κόλιας αφού αναφέρθηκε εν περιλήψει στο ιστορικό της υπόθεσης και με γνώμονα το γεγονός ότι ο Δήμος Λέρου οφείλει να διασφαλίσει την περιουσία του και κατ’ επέκταση την κυριότητα που νομίμως κατέχει επί της νήσου Λέβιθα για εξήντα περίπου χρόνια, πρότεινε τη λήψη απόφασης, με την οποία θα εκφράζεται η έντονη διαμαρτυρία για την παραπάνω εξέλιξη και εν συνεχεία η εν λόγω απόφαση να διαβιβασθεί από τον νομικό σύμβουλο του Δήμου μας προς τον Παναγιότατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, ο οποίος ενδεχομένως να μην έχει σχετική ενημέρωση επί του ανωτέρω θέματος. 
Να σημειωθεί ότι προ λίγων ετών, δικαστική απόφαση πάγωσε τις διεκδικήσεις μεγάλων εκτάσεων που εγείρουν μοναστήρια επικαλούμενα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα και οθωμανικά φιρμάνια (το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πολυγύρου δικαίωσε τον πρώην δήμο Ορμύλιας έναντι των αξιώσεων της μονής Διονυσίου Αγίου Όρους, που διεκδικούσε έκταση 20.000 στρεμμάτων).
 
Πηγή: LEROS NEWS
 
Διαβάστε Περισσότερο ... Παλμός της Καλύμνου

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!