Η συμβολή της Καλύμνου στην Επανάσταση του 1821 από το "Νεοκλασικό σπίτι-μουσείο"

Μια ακόμη δράση από το "Νεοκλασικό" σπίτι-μουσείο, του συμπατριώτη μας Μιχάλη Κυράννη, που ένα χρόνο σχεδόν από την λειτουργία του, έχει να παρουσιάσει πολλές και σημαντικές εκδηλώσεις - εκθέσεις. 
Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, με ένα πλούσιο υλικό και με μια σημαντική δράση στα τοπικά πολιτιστικά πράγματα, αφού δεν αρκείται μόνο στον εκθεσιακό μέρος, αλλά συνδυάζει και την διοργάνωση εκδηλώσεων, που αναδεικνύουν την τοπική παράδοση και ιστορία. 
 
 

 

Με αφορμή την επέτειο από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, θα λειτουργήσει στον χώρο έκθεση που θα αναφέρεται στην συμβολή της Καλύμνου στην ιστορική αυτή περίοδο του Ελληνισμού. 
 

 

ΝΕΟΚΛΑΣΙΚΟ (ΑΡΧΕΙΟ) 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 
ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΣΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821:

 

1. ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΠΑΤΜΙΩΝ ΦΙΛΙΚΩΝ (ΦΩΤ 1η) όπου εμφανίζεται το όνομα του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΜΕΛΗ του απεσταλμένου του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΥΨΗΛΑΝΤΗ στα νησιά του Αιγαίου προκειμένου να προετοιμάσει την επανάσταση του 1821.
 

 

2. ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ ΤΟΥ 1821 (ΦΩΤ 2η) Σε λευκό φόντο η κουκουβάγια (Σοφία & γνώση ) , κόκκινος σταυρός (Χριστιανική πίστη & θυσία για το κόκκινο) και το φίδι που αντιπροσωπεύει τον Τούρκο κατακτητή που απειλεί ΚΑΙ την θρησκεία ΚΑΙ τον Ελληνικό πολιτισμό !
 

 

3. ΣΧΕΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ 29-8-1824 ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ (ΦΩΤ 3η) (η μεγαλύτερη εκ παρατάξεως μάχη μεταξύ των αντιπάλων καθόλη τη διάρκεια του αγώνος με μεγάλη νίκη του ελληνικού στόλου.Έλαβαν μέρος ο Μιαούλης, ο Κανάρης, ο Παπανικολής, ο Σαχτούρης, ο Βατικιώτης, ο Ματρόζος, ο Πιπίνος, ο Αποστόλης κλπ. οι οποίοι ήλθαν στην Κάλυμνο και στον Ι.Ναό της Παναγίας έγινε δοξολογία και ακολούθησε γλέντι μεγάλο στο Χωριό)

 

4. Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΑΛΛΙΣΠΕΡΗΣ (Καλύμνιος) αναφέρεται ως συμπολεμιστής του Παπανικολή από το 1822 έως το 1825. Υπηρέτησε στη Σάμο υπό τον Ιωάννη Κωλέττη ως γραμματέας του, ήταν επιθεωρητής σε Σχολεία, Δικαστής στην Αθήνα και έμπιστος του βασιλίά Όθωνα, Νομάρχης σε πολλούς Νομούς της Ελλάδος. Στην Αθήνα υπάρχει οδός με το όνομά του κοντά στην Ακρόπολη.(κόρη του ήταν η Σεβαστή Καλλισπέρη, πρώτη φοιτήτρια Πανεπιστημίου του Ελληνικού Κράτους)
 

 

5. Η ΣΗΜΑΙΑ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ της Καλύμνου υψώνεται στην Πύλη της Παναγίας Κεχαριτωμένης από τον ΔΗΜΗΤΡΙΟ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟ (Καλύμνιος) όταν ο Ιωάννης Κωλέττης (Επίτροπος του Ελληνικού Κράτους των Ανατολικών Σποράδων με έδρα τη Σάμο) ήλθε στην Κάλυμνο με το πλοίο "ΑΘΗΝΑ" του Τσαμαδού το 1828.
 

 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!