Γρίφος για ... δυνατούς λύτες οι επερχόμενες Δημοτικές Εκλογές στην Κάλυμνο

Με τα μέχρι τώρα στοιχεία, όσον αφορά τις εκπεφρασμένες προθέσεις για τον Δήμο Καλυμνίων, οι υποψήφιοι είναι έξι στον αριθμό (ζωή να έχουμε …): Γαλουζής, Μαστροκούκος, Διακομιχάλης, Μαύρος, Χούλλης (η πεντάδα του 2014) και ο άρτι προστεθείςΜπούκης.
Φαινομενικά δεν δείχνει τίποτα το ιδιαίτερο, από πλευράς συνδυασμών, αλλά θεωρούμε πως στην ουσία θα είναι εκλογές «γρίφος» και θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα δυνατά «τσουγκρισματα» μεταξύ των επίδοξων διεκδικητών της δημαρχιακής καρέκλας.
Η διαπίστωση αυτή έχει την πηγή της, στην μακρά πολιτική ζωή της Καλύμνου και στο γεγονός πως οι υποψήφιοι, πλην του Σάκη Χούλλη, έχουν «συγγενικές πολιτικές-παραταξιακές σχέσεις» μεταξύ τους.


Συγκεκριμένα, ο ένοικος του Δήμου, ο Γιάννης Γαλουζής, προέρχεται από την παράταξη του Δημήτρη Διακομιχάλη,  που σήμερα θεωρεί τον εαυτό του ως φαβορί για την δημαρχία, όπως και ο «παρά τρίχα» δεύτερος των εκλογών του 2014, Γιάννης Μαστροκούκος, «τέκνο» Διακομιχάλη και «υιοθετημένο παιδί» του Γ. Ρούσσου, (στέλεχος κατά την 8ετία),  ενώ από την παράταξη του τελευταίου "κατάγεται" απευθείας ο Μιχάλης Μπούκης, απ’ όπου ξεκίνησε και  «ο τέταρτος φιναλίστ» του 2014, ο Γιώργος Μαύρος και έπειτα ακολούθησε δικό του δρόμο. 
Αν όλη αυτή η κατάσταση δεν είναι μπέρδεμα, τότε κανείς αναρωτιέται ποιος είναι ο ορισμός του μπερδέματος …
Θα επιχειρήσουμε μια πρώτη, προσέγγιση, των υποψηφίων διεκδικητών της καρέκλας του Δημάρχου, που δεν μπορεί παρά να είναι επιφανειακή και "διακριτική", αφού τίποτε ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί στον πολιτικό "ορίζοντα". Θεωρούμε πως οι εκλογές αυτές θα κριθούν την τελευταία στιγμή και μέχρι να ανοίξουν οι κάλπες του Α' γύρου, τίποτε δεν θα είναι ξεκάθαρο. Ο σημερινός Δήμαρχος, Γιάννης Γαλουζής, θα διεκδικήσει ξανά την ψήφο των Καλυμνίων, χωρίς το "ατού" του νέου και μη δοκιμασμένου στην άσκηση εξουσίας. Η φθορά που επιφέρει σε κάθε Δήμαρχο η άσκηση εξουσίας, θα είναι το ένα από τα "βαρύδια" του Γ. Γαλουζή στην πορεία του προς τις εκλογές, όπως και το γεγονός ότι είχε εκλεγεί με διαφορά ελαχίστων ψήφων από τον Γ. Μαστροκούκο.  Έχει να κάνει έναν δύσκολο αγώνα δρόμου μέχρι τις εκλογές, αφού ο λίγος χρόνος μέχρι τον Μάιο, αντί τον Σεπτέμβρη που αναμένονταν, τον "έβγαλαν εκτός σχεδιασμού" όσον αφορά τα έργα. Η λειτουργία της ΑΕΝ και η κατασκευή του νέου "Καρπάθειου" και του Παιδικού σταθμού, θα είναι τα "δυνατά του χαρτιά" για τις εκλογές.


Δεν είναι "ρόδινα" τα πράγματα και για τον Γιάννη Μαστροκούκο, που το 2014 είχε "φτάσει στην πηγή αλλά δεν ήπιε νερό" για μερικούς μόνο ψήφους. Αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό των επερχόμενων εκλογών, αφού τότε  διαδέχθηκε τον Γ. Ρούσσο στην ηγεσία της παράταξης, όμως, ως "νόμιμος διάδοχος" δεν έτυχε της πλήρους στήριξης από τον "ιδρυτή" της. Εκτός αυτού θα έχει και απέναντί του τον Μιχάλη Μπούκη, που προέρχεται από τον "σκληρό πυρήνα" Ρούσσου, που σημαίνει πως ... τα "κουκιά" θα μοιραστούν! Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα για τον Γ. Μαστροκούκο, που εκτός των άλλων, δεν θα έχει μαζί του, απ' ότι φαίνεται,  τον Μ. Μουσελλή και τον Γ. Μαγκάκη, ενώ ο Σ. Ζερβός φημολογείται πως δεν θα είναι υποψήφιος ξανά. 

Ο "survivor" της τοπικής πολιτικής των τελευταίων δεκαετιών, Δημήτρης Διακομιχάλης, δείχνει ετοιμοπόλεμος και θεωρεί εαυτόν φαβορί των επομένων εκλογών, με σχεδόν 12 χρόνια στην πλάτη ως Δήμαρχος. Δεν κατέρχεται φυσικά στην "κούρσα" για τις εκλογές "παρθένος",  αφού έχει στο ενεργητικό του μια πορεία, που αυτή,  καθώς και οι προτάσεις που θα καταθέσει, θα καθορίσουν την επιλογή των Καλυμνίων ψηφοφόρων. Παράλληλα πρέπει να επισημανθεί πως η παράταξη του τέως Δημάρχου, είχε "καρπωθεί" ένα καθόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό από την κόντρα του Γ. Μαστροκούκου με τους "Ρουσσικούς", που δεν ενέκριναν την εκλογή του στην ηγεσία της παράταξης.  


Από την Περιφέρεια, που είχε "μεταναστεύσει",  επιστρέφει οΜιχάλης Μπούκης, έτοιμος να δοκιμάσει τις "αντοχές" του, ως υποψήφιος δήμαρχος. Έχει πίσω του μια πορεία, τόσο ως περιφερειακός σύμβουλος, όσο και ως "πρωτοκλασάτο" στέλεχος της 8ετίας Ρούσσου, αφού χρημάτισε Πρόεδρος του ΔΛΤ και Αντ/χος οικονομικών. Με "χαμηλούς τόνους" πολιτικός, έρχεται στην νέα αυτή προσπάθεια να πείσει πως σαν Δήμαρχος  έχει να προσφέρει στον τόπο, αλλά, όπως και οι άλλοι τρεις, ο Μ. Μπούκηςέχει ασκήσει διοίκηση στον Δήμο επί οκτώ συναπτά έτη και θα του ζητηθεί από το εκλογικό σώμα της Καλύμνου, να τοποθετηθεί πάνω στο έργο που διετέλεσε, κυρίως ως στέλεχος της τότε Δημαρχίας και, δευτερευόντως, ως περιφ. σύμβουλος. Βέβαια η τακτική του θα είναι κυρίως "να εμβολίσει" την παράταξη του Γ. Μαστροκούκου, ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα. 


Ο επικεφαλής της ήσσονος αντιπολίτευσης, Γιώργος Μαύρος, θα είναι παρών και μάλιστα έχει ήδη ξεκινήσει τις "διαδικτυακές" παρεμβάσεις, με προτάσεις και επισημάνσεις επί θεμάτων καθημερινότητας. Η παρουσία του την δημοτική περίοδο που οδεύει στο τέλος της, ήταν με κάποια ... διαλείμματα, αφού απουσίαζε εκτός Καλύμνου. Βέβαια, η δυναμική του στις προηγούμενες εκλογές, με ένα ψηφοδέλτιο εντελώς νέο, αφού απαρτίζονταν από άτομα που δεν είχαν καμία ανάμειξη στα τοπικά πράγματα, δεν ήταν καθόλου αμελητέα και η πορεία του στις προσεχείς εκλογές, θα κριθεί από το πόσους και ποιους υποψηφίους θα "προσεταιριστεί" στην πορεία. 


Ο Σάκης Χούλλης, υποψήφιος με την παράταξη που υποστηρίζεται από το ΚΚΕ, μέσα στο νέο περιβάλλον της Απλής Αναλογικής, θα επιδιώξει την εκλογή και δεύτερου υποψηφίου. Η "τριβή" των τριών πρώτων με την εξουσία, η πολιτική του κομματικού του φορέα όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και η παρουσία του στην λειτουργία του ΔΣ, όσο και οι δυνατότητες που θα έχει μέσα από το νέο εκλογικό σύστημα, θα είναι τα "χαρτιά" του για το διάστημα μέχρι τις εκλογές. 

Γενικότερα το κλίμα, όπως δείχνει μέχρι σήμερα, θα είναι πολωτικό και θα υπάρξουν "δυνατές" αναμετρήσεις, αφού θα πρέπει να πείσουν όχι μόνο για τις προτάσεις τους, αλλά και για το έργο που έχει να επιδείξει ο καθένας, από τη θέση που βρέθηκε κατά διαστήματα. 

Οπωσδήποτε καθοριστικό ρόλο θα παίξουν και "οι ομάδες" που θα καταφέρουν οι έξι "κόουτς" να συνθέσουν, ένα δύσκολο εγχείρημα, αφού δεν θα πρέπει φυσικά να αρκεστούν στην 27αδα του νέου νόμου, αλλά θα πρέπει να προσεταιρισθούν παραπάνω, γιατί το "κουβάλημα" των ψήφων δεν είναι δουλειά λίγων ...

Εκτός των άλλων, οι υποψήφιοι "μνηστήρες" της δημαρχίας, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον "σκόπελο" του εκλογικού νόμου, ιδίως την απλή αναλογική, που θα "αναγκάσει" τους αντιπάλους, να αναζητήσουν "συμμαχίες" ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν την πολυπόθητη πλειοψηφία στο Δ.Σ. της νέας περιόδου. Με τα σημερινά δεδομένα και έχοντας γνώση της τοπικής πολιτικής πραγματικότητας, η προοπτική για συνεργασίες, δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση. Η πραγματικότητα όμως του "Κλεισθένη" θα οδηγήσει στο να "βάλουν νερό στο κρασί τους" άπαντες και να ... συνάψουν συμμαχίες. Έτσι αναμένεται να γίνουμε μάρτυρες "συμπράξεων", που πριν από καιρό θα ανήκαν στη σφαίρα της φαντασίας, όμως θα ισχύσει το αρχαίο ρητό που λέει: "ανάγκα και θεοί πείθονται". Επιπλέον εκτός των συμμαχιών, προβλέπεται να δούμε και ...μεταγραφές, αφού σε κάθε παράταξη υπάρχουν "πρόθυμοι" να κάνουν .άλματα ... προς την εξουσία!


"Παλμός της Καλύμνου"

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!