Εκλογές στην Κάλυμνο: Μια «πρώτη ματιά» για τις «τάσεις» και τα αδημοσίευτα γκάλοπ

«Ταγκό για έξι και ίσ(σ)ος για 246».  Ένας πρώτος κύκλος ολοκληρώθηκε, οι υποψήφιοι Δήμαρχοι παρουσίασαν τους συμβούλους τους, κατατέθηκαν τα ψηφοδέλτια στο Πρωτοδικείο και αναμένεται τώρα να ενταθεί η "μάχη" της πρώτης Κυριακής, μέσα σε ένα σκηνικό συγκρούσεων, "αδημοσίευτων" δημοσκοπήσεων και σκληρής προσπάθειας για ανατροπή του διαμορφωμένου κλίματος, με κάθε μέσο.
Η προεκλογική περίοδος έχει περάσει πλέον  στην επόμενη φάση, που η «μάχη» για την πολυπόθητη ψήφο θα δοθεί στους δρόμους, στις γειτονιές και στα σοκάκια του νησιού. Οι 246 υποψήφιοι σύμβουλοι, των έξι παρατάξεων, με τους αντίστοιχους  αρχηγούς «μπροστάρηδες», θα «ανεβούν το δικό τους Γολγοθά», μετά την Μεγαλοβδόμαδα, στις ανηφόρες και στενοσόκακα των περιοχών της Καλύμνου, ώστε να πείσουν τους δυνητικούς τους ψηφοφόρους, για την θετική ανταπόκρισή τους στην κάλπη της 26ης Μαΐου.   
 
Οι πρώτες «τάσεις» της κοινής γνώμης
Έχοντας μια σχεδόν συνολική εικόνα της «ανθρωπογεωγραφίας» των συνδυασμών, των όσων ήδη έχουν εξαγγείλει για την επόμενη δημοτική περίοδο και, κυρίως, του έργου που έχουν επιτελέσει, όσοι άσκησαν μέχρι σήμερα διοίκηση, άμεσα ή έμμεσα, θα γίνεται μέρα με τη μέρα δυνατή η  «αποκωδικοποίηση», με αρκετή επιφύλαξη, της τάσης που δείχνει  να διαμορφώνεται στην τοπική κοινή γνώμη.
 
Αυτό που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι πως θα έχουμε πολύ μικρότερα ποσοστά από εκείνα του 2014, ειδικά για τις δύο παρατάξεις που θα «προκριθούν» για τον δεύτερο γύρο, καθώς «το ταβάνι» θα είναι περισσότερο κοντά στο 20% και μακράν του 30%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ειδικά  για τον αριθμό των συμβούλων που θα εκλεγούν, που  θα μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών, για τους «φιναλίστ» της πρώτης Κυριακής.
 
Επίσης διαπιστώνεται μια, πλέον του αναμενόμενου,  θετική στάση της τοπικής κοινωνίας προς τις λεγόμενες «μικρές» παρατάξεις του 2014, αφού κάποιες δείχνουν να έχουν σ’ αυτές τις εκλογές μια ισχυρή παρουσία και θα είναι εκείνες που θα καθορίσουν την επομένη των εκλογών και την διαμόρφωση συσχετισμών,  για την δημιουργία μιας Δημοτικής Αρχής συνεργασίας, της πρώτης μεταπολιτευτικά, που θα είναι φυσικά προϊόν αναγκαστικών συμβιβασμών.
 
Αρχίζει να διαφαίνεται λοιπόν πως  ένα σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων θα κινηθεί προς αυτές τις επιλογές και, κάποιοι, θα διεκδικήσουν, με διψήφια νούμερα,  μια θέση στην  πρώτη τριάδα που θα αγωνιστεί το προσεχές διάστημα για να κόψει το νήμα στις 26 Μαΐου, ώστε να διαμορφωθεί το «δίδυμο» που θα διεκδικήσει την πρωτιά και τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της επόμενης Δημοτικής Αρχής.   
 
Ανατροπή σημειώνεται επίσης  σε σχέση με την τάση του 2014, που τότε ήταν ξεκάθαρη και έδειχνε  από την αρχή πως η κοινή γνώμη προσανατολίζονταν σε επιλογές νέων για την διαχείριση του Δήμου, ενώ σήμερα δείχνει ότι έχει «ξεθωριάσει». Σχεδόν η πλειοψηφία των πολιτικών προσώπων έχει πλέον δοκιμαστεί στην άσκηση διοίκησης στον Δήμο, άμεσα ή έμμεσα, εκτός του Γ. Μαύρου και της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Κατά συνέπεια κατέρχονται στις εκλογές του Μαΐου για να κριθούν,  όχι μόνο από τα προγράμματά τους για την νέα περίοδο, αλλά και για τα πεπραγμένα τους.  
 
Η εκτίμηση αυτή φυσικά αφορά περισσότερο τις τρεις «μεγάλες» παρατάξεις, με βάση τα εκλογικά αποτελέσματα του 2014, και, κυρίως την σημερινή Δημοτική Αρχή, καθώς είναι πρόσφατη η παρουσία της στην εξουσία και θα κριθεί για μια ολόκληρη πενταετία, ενώ το 2014 είχε το «ατού» αυτού που δεν είχε ασκήσει διοίκηση και μέτρησε σε σημαντικό βαθμό στην διαμόρφωση του τότε εκλογικού αποτελέσματος.
 
Τα «ευρήματα» από τα … αδημοσίευτα γκάλοπ: «Κούρσα για τρεις»
 
Μεγάλη αποχή – Άρνηση συμμετοχής στις Δημοσκοπήσεις – «Εκπλήξεις» - Μετακινήσεις ψηφοφόρων
 
Οι πρώτες εκτιμήσεις και τα στοιχεία που διαρρέουν «με το σταγονόμετρο» από τα γκάλοπ, που «έτρεξαν» τις τελευταίες μέρες, επαληθεύουν τα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω και δίνουν ορισμένα στοιχεία που πρέπει να αναφερθούν, ενώ από τις παρατάξεις θα αξιοποιηθούν όπως ο καθένας κρίνει.
 
Καταρχάς διαπιστώνεται πως ένα σημαντικό ποσοστό όσον δέχθηκαν τηλεφωνικές κλήσεις, έδειξαν άρνηση συμμετοχής στις τηλεφωνικές δημοσκοπήσεις, που «έτρεξαν» μέσα στις γιορτές. Μεγάλο ποσοστό από όσους κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο τηλεφωνικό γκάλοπ, έδειξαν απροθυμία να απαντήσουν, εξαιτίας της γενικότερης δυσπιστίας που υπάρχει σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις και ειδικά λόγω του περιεχομένου των ερωτήσεων, αφού κάποιες από αυτές έδειχναν  πως δεν ήταν διερευνητικές αλλά … κατευθυνόμενες. Υπάρχουν στοιχεία που μαρτυρούν μια αλλαγή στην τακτική των απαντήσεων, ακόμα και διακοπή της τηλεφωνικής κλήσης,  όταν το ερωτηματολόγιο έφθανε σε συγκεκριμένα ερωτήματα, που σχετίζονταν με επίμαχα θέματα των τελευταίων ημερών!
 
Το στοιχείο αυτό, είναι ενδεικτικό της «επιφυλακτικότητας», με την οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι μετρήσεις, τόσο σε παραταξιακό όσο και σε δημοσιογραφικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τα όσα ίσχυσαν με τις δημοσκοπήσεις τα τελευταία χρόνια.
 
Ένα δεύτερο «εύρημα» αφορά το μεγάλο ποσοστό της αποχής και των αναποφάσιστων, που ξεπερνά το 30% σύμφωνα με τις μετρήσεις και κατά συνέπεια αυτό θα είναι ένα κριτήριο που θα επηρεάσει καθοριστικά  το τελικό αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής.
 
Όσον αφορά τα αποτελέσματα σε σχέση με την θέση και τα ποσοστά των παρατάξεων, αυτό που διαφαίνεται είναι ότι έχει  ξεκαθαρίσει «το ισόγειο»,  σχετικά με τις δύο παρατάξεις που θα κινηθούν στα μονοψήφια νούμερα, ενώ μάχη δίνεται για την πρώτη τριάδα. Οι δύο πρώτοι, που δείχνουν να ξεχωρίζουν προς το παρόν, κινούνται σε πολύ μικρά ποσοστάόμως, που πλησιάζουν το 20%, ενώ ο τρίτος και τέταρτος συνδυασμός, κυμαίνονται γύρω στο 13- 15%  και γίνεται «μάχη» ανάμεσά τους. Η «οροφή» του 20%, που αποτυπώνεται προς το παρόν, φυσικά «φωτογραφίζει» δυνάμεις που έχουν δείξει διαχρονικά μια «συμπαγή» δυναμική, χωρίς φυσικά να μεταφράζεται αυτό σε μια τελική επικράτηση για κανέναν, αφού τα ποσοστά και οι διαφορές, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα. Επιπλέον, όπως αναφέρεται και πιο πάνω, η δυναμική παρουσία των «μικρών» παρατάξεων, αποτυπώνεται και στις μετρήσεις, που δείχνουν να έχουν πολύ καλές «αναρριχητικές» ικανότητες, αφού δεν απέχουν πολύ από … την «κορυφή».
 
Στο σημείο αυτό της προεκλογικής περιόδου, 23 μέρες πριν την πρώτη αναμέτρηση, διαφαίνεται πως θα δοθεί μεγάλη μάχη για την διαμόρφωση της «τριάδας» που θα ξεχωρίσει και θα είναι εκείνη που θα «τρέξει» για την τελική ευθεία της 26ης Μαΐου, όπου θα διακριθούν οι δύο «φιναλίστ» για τον τελικό δεύτερο γύρο.
 
Όσον αφορά τις έντεχνες «διαρροές», που αναφέρονται σε προβάδισμα κάποιων μονάδων, πρέπει να θεωρηθούν στοιχεία υπερβολικά … αισιόδοξα, αφού τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων αλλά και το γενικότερο κλίμα, κάθε άλλο παρά επαληθεύουν αυτές τις προβλέψεις. 
 
«Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»: Η πραγματικότητα αυτή, δεν αναμένεται να αφήσει ανεπηρέαστο το πολιτικό κλίμα, που έχει ήδη ενταθεί και θα κλιμακωθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, ενώ ήδη … άρχισαν «τα όργανα» και οι κινήσεις «αντιπερισπασμού». Η εικόνα που αποτύπωσαν τα γκάλοπ στην δεδομένη στιγμή που έγιναν, αλλά και το γενικότερο κλίμα, έχει «θορυβήσει»,  σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, τα παραταξιακά επιτελεία, τα οποία θα «παίξουν» πλέον όλα τους τα χαρτιά, κρυφά ή φανερά, μεγάλα ή μικρά, στην πορεία για την αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. Οι ήπιοι τόνοι των δημόσιων ομιλιών και των τηλεοπτικών παρουσιών, δεν δείχνουν ότι θα έχουν διάρκεια μέχρι τις εκλογές, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών!
 
Η κεντρική τάση του εκλογικού σώματος, φαίνεται ότι έχει δημιουργηθεί, έχει σχεδόν διαμορφωθεί  και είναι σημαντικά ευδιάκριτη. Οι διάφορες «πινελιές» της περιόδου μέχρι τις εκλογές,  απλά θα ρυθμίσουν κάποιες παραμέτρους, που πιθανόν να έχουν καταλυτική αξία στην τελική έκβαση αυτής της πολύ ιδιόμορφης πολιτικής παρτίδας.    
 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!