Παρασκευή και 13 - Η καταραμένη μέρα

Δε φτάνει που είναι Παρασκευή και 13, έρχεται να προστεθεί και το επίθετο "Μεγάλη", που αποπνέει έναν αέρα κατάθλιψης πάνω από τα κεφάλια των Χριστιανών Ορθόδοξων.

Η... καταραμένη - για πολλούς - ημέρα είναι μια ευκαιρία να απολαύσουμε το αίσθημα το φόβου χωρίς ενοχές, να πούμε πως για ό,τι κακό μας συμβαίνει φταίει η γρουσουζιά που φέρνει μαζί του ο εκρηκτικός συνδυασμός της ημέρας Παρασκευής και του αριθμού 13.

Αν θυμάστε καλά, παλαιότερα, για την Ελλάδα η γρουσουζιά βρισκόταν την Τρίτη και 13, τότε που σύμφωνα με την παράδοση ήταν η ημερομηνία που ο Θεός Άρης - κατά το δωδεκάθεο - αποφάσιζε να βάλει φιτιλιές ανάμεσα στου ανθρώπους για να απολαμβάνει το νέκταρ του και να γελάει δυνατά από τον Όλυμπο.

Όμως, κάποια στιγμή η χώρα μας έγινε μέρος της Δύσης και ο Θεός Άρης ξεχάστηκε μαζί με την Τρίτη του.

Τη θέση της Τρίτης πήρε η Παρασκευή και αυτό γιατί την Παρασκευή και 13 του Οκτώβρη του 1307, συνελήφθησαν εκατοντάδες Ιππότες στη Γαλλία από τον Βασιλιά Παύλο τον 4ο, οι οποίοι και σφαγιάστηκαν, προκειμένου ο Βασιλιάς να δείξει τη δύναμη του.

Από τότε οι Δυτικοί όταν ακούν ότι η ημερομηνία είναι Παρασκευή και 13 φτύνουν τον κόρφο τους και με τη διάδοση των δυτικών συνηθειών έφτασε η προκατάληψη και στη χώρα μας.

Αυτή όμως είναι η μία ερμηνεία.

Η άλλη έχει δύο σκέλη:

Το νούμερο 13: Όλοι ξέρουμε πως το 12 θεωρείται ένας ολοκληρωμένος αριθμός. Θυμηθείτε τους 12 Θεούς του Ολύμπου, τις 12 Φυλές του Φαραώ, τους 12 Αποστόλους του Ιησού, κ.ο.κ.

Έτσι λοιπόν κατά την παράδοση ο αριθμός 13 μας χαλάει τη συνταγή γιατί έχει 1 παραπάνω. Είναι με άλλα λόγια ένας ανεπιθύμητος αριθμός που χαλάει την ισορροπία.

Η ημέρα Παρασκευή: Η Παρασκευή, εκτός από τη σφαγή των Ιπποτών, φαίνεται ότι είναι μια γενικά κακή ημέρα για να κάνεις το οτιδήποτε.

Από το 14ο αιώνα, οι άνθρωποι απέφευγαν να ταξιδεύουν την Παρασκευή, να ξεκινούν κάτι καινούριο στη ζωή τους (πόσοι από μας δεν έχουμε αρχίσει διαίτα... από Δευτέρα;) ή να παράγουν κάτι. Και αυτό γιατί ακολουθεί Σαββατοκυριακό που τα πάντα γίνονται σε υποτονικούς ρυθμούς.

Πιο απλά, η Παρασκευή είναι ουσιαστικά το τέλος της εβδομάδας.

Πρόσθετη πληροφορία:

Έρευνα του 2008 από το Ινστιτούτο Ασφαλείας της Δανίας κατέγραψε πως κάθε Παρασκευή και 13 γίνονται τα λιγότερα ατυχήματα παγκοσμίως, καθώς είναι πολλοί που αποφεύγουν τις περιττές μετακινήσεις...

newpost.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!