Τρίτη και 13: γιατί θεωρείται ως η «μαύρη» μέρα του ημερολογίου;

Προληπτικοί και μη, θα ξυπνήσουν αν μη τι άλλο με μία περίεργη διάθεση, θα κάνουν το σταυρό τους και θα ευχηθούν να περάσει γρήγορα και «αναίμακτα»αυτή η αποφράδα μέρα.Η Τρίτη και 13 έχει καθιερωθεί ως η πλέον γρουσούζικη μέρα για Έλληνες και Ισπανούς.

Γιατί η "Τρίτη";

1. Η πρώτη εκδοχή αφορά στο ότι η Τρίτη και 13 ισχύει μόνο για τους Έλληνες ή για τους Ορθόδοξους λαούς.

2. Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι αποδεδειγμένα η ημερομηνία Τρίτη και 13 είναι κακότυχη αφού το έτος 1204 η Κωνσταντινούπολη έπεσε στα χέρια των  ''Σταυροφόρων' της Δ' Σταυροφορίας και συνοδέυτηκε από τη μεγαλύτερη ληστεία πολιτιστικής κληρονομιάς από τους ''Χριστιανούς'' λωποδύτες σε συνδιασμό με  φόνους αλλά και τοποθέτηση δικών τους διοικητών-βασιλιάδων.

Από τότε κι έπειτα ξεκινά ουσιαστικά η παρακμή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας η οποία ολοκληρώθηκε  με την Άλωση από τους Οθωαμνούς το έτος 1453. Για το λόγο αυτό από τότε η συγκεκριμένη "Τρίτη" είναι και αποφράδα μέρα για τους Έλληνες.

Τρίτη 29 Μαΐου 1453 και ακούγεται η κραυγή «Εάλω η Πόλις». Η Κωνσταντινούπολη, Η Πόλη των Αγίων, η πόλη των Αυτοκρατόρων, η «Νέα Ρώμη» όπως την αποκαλούσαν, πέρασε στα χέρια του οθωμανού δυνάστη. Εδώ και πάρα πολλούς αιώνες η Τρίτη θεωρείται η χειρότερη μέρα της βδομάδας γιατί έχει συνδεθεί με την άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Ημέρα Τρίτη λοιπόν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των στρατευμάτων του Μωάμεθ του Πορθητή και από τότε η καρδιά κάθε Έλληνα ματώνει όταν επισκέπτεται την Πόλη. Η Τρίτη έγινε μέρα πένθους για τους Έλληνες της Πόλης, ημέρα καταραμένη. Τα γλέντια σταμάτησαν, τα όργανα βουβάθηκαν, τα σπίτια δεν δέχονταν επισκέπτες. Η ημέρα Τρίτη σηματοδοτεί την πιο μελανή μέρα της ελληνικής ιστορίας.

Γιατί ο αριθμός 13;

Ο αριθμός 13 όποια μέρα της εβδομάδας κι αν πέσει θεωρείται κακότυχος. Μία άποψη που επικρατεί είναι ότι πρόκειται για έναν πολύ «άτυχο» αριθμό που έχει φορτιστεί με τόσα αρνητικά συναισθήματα και δεισιδαιμονίες, μόνο και μόνο επειδή έπεται του 12!

Σε πολλούς πολιτισμούς το δώδεκα είναι ένας "ιερός", "μαγικός" ή συμβολικός αριθμός. Όλες οι προλήψεις που έχουν να κάνουν με το αριθμό 13, λένε, δημιουργήθηκαν επειδή χαλάει την «ιερότητα» και την αρμονία του 12.

Το δωδεκαδικό σύστημα μας υπαγορεύει ότι ο αριθμός 12 είναι ο πιο τέλειος αριθμός: 12 είναι οι ώρες της μέρας και της νύχτας, 12 οι μήνες, 12 τα ζώδια, 12 οι άθλοι του Ηρακλή, 12 οι θεοί του Ολύμπου, 12 τα ιερά ευαγγέλια, 12 οι μαθητές του Ιησού.

Η προσθήκη ενός επιπλεόν αριθμού μετά το 12, που φέρει το όνομα 13, σήμανε και την αρχή ενός νέου κύκλου. Κάτι καινούριο γεννιόταν, μία νέα τάξη πραγμάτων μόλις ξεκινούσε και αυτό προκάλεσε μία ανησυχία και μία ανασφάλεια στους ανθρώπους. Από τότε ό,τι άσχημο συνέβαινε και ό,τι αναποδιές έρχονταν πάντα αποδίδονταν στο 13. Ακόμα και στις κάρτες Ταρό, στον αριθμό 13 αντιστοιχεί ο θάνατος.

Τρίτη & 13: ένας εκρηκτικός συνδυασμός.

Με την Τρίτη να θεωρείται αποφράδα μέρα και το 13 «γκαντέμικος» αριθμός, ο συνδυασμός των δύο δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από το υπέρτατο κακό. Να αναφέρουμε πάντως πως σε αντίθεση με Έλληνες και Ισπανούς, οι υπόλοιποι λαοί θεωρούν κακότυχο συνδυασμό το "Παρασκευή και 13". Όπως και να 'χει, εσείς μην πτοείστε και μην χαλάτε τη διάθεση σας. Που ξέρετε μπορεί να είναι η τυχερή σας μέρα και να πιάσετε το... δεκατριάρι... Πόσο χειρότερα δηλαδή μπορεί να γίνουν τα πράγματα;

Πηγή: Pyles.tv


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2018 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!