ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΥΜΝΟΥ Ο ΕΡΜΗΣ ΓΙΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΟΝΣΟΛΑ ΓΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΤΕΑΝ

ΘΕΜΑ: Παρέμβαση του Βουλευτή Δωδεκανήσου, κ. Μάνου Κόνσολα, για την αλλαγή και βελτίωση των όρων ένταξης των νησιωτικών επιχειρήσεων στο πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ «Ενίσχυση Νησιωτικής Τουριστικής Επιχειρηματικότητας».
Με επιστολή του προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι η πρόοδος, σε ό,τι αφορά στην ένταξη στο πρόγραμμα αλλά και την εκταμίευση των δανείων από τις τράπεζες προς τις επιχειρήσεις, είναι ελάχιστη.
Τονίζει ότι λειτουργεί αποτρεπτικά ο όρος που έχει τεθεί να διατηρεί τραπεζικό λογαριασμό ο δανειολήπτης, με χρηματικό ποσό που να αντιστοιχεί στο 30% του ποσού για το οποίο έχει καταθέσει πρόταση δανειοδότησης.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει την οικονομική δυσπραγία που υπάρχει και την έλλειψη ρευστότητας στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και ζητά να απαλειφθεί ο συγκεκριμένος όρος. Σε διαφορετική περίπτωση θα είναι ελάχιστες οι νησιωτικές επιχειρήσεις που θα καταφέρουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθούν.
Σας επισυνάπτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής και των προτάσεων του κ. Κόνσολα, προς τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη.
Ο Πρόεδρος                                 Ο Γραμματέας
Άγγελος Καλαθιανάκης                  Νικόλαος Τσαγκάρης
 
 
Κύριε Υπουργέ,
Το πρόγραμμα του ΕΤΕΑΝ, σε συνεργασία με τις τράπεζες, με την επωνυμία «Ενίσχυση Νησιωτικής Τουριστικές Επιχειρήσεις», δημιούργησε πολλές ελπίδες στις μικρές επιχειρήσεις των νησιών μας.
Ήταν ένα φιλόδοξο και στοχευμένο πρόγραμμα στη σύλληψη του, που προέβλεπε χορήγηση δανείων έως 30.000 ευρώ σε μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού στη Νησιωτική Ελλάδα.
Το επιτόκιο ήταν χαμηλό, στο 2.8%, ενώ για τα νησιά κάτω των 3.000 κατοίκων το επιτόκιο ήταν μηδενικό.
Δυστυχώς, η πρόοδος μέχρι σήμερα στην απορρόφηση των 80 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν διαθέσιμα για δανειοδότηση από τις τράπεζες, μέσω του προγράμματος είναι πολύ μικρή.
Έχουν κατατεθεί προτάσεις για δανειοδότηση από τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες αλλά δυστυχώς έχουν τεθεί όροι που λειτουργούν ως ανασχετικός παράγοντας.
Μπορεί να αντιληφθεί ο καθένας την αναγκαιότητα του όρου να διαθέτει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, όποιος καταθέτει πρόταση δανειοδότησης.
Πιστεύω, όμως, ότι θα πρέπει να επανεξεταστεί ο όρος της υποχρεωτικής ύπαρξης τραπεζικού λογαριασμού, από την πλευρά του επιχειρηματία ή επαγγελματία που καταθέτει πρόταση, το ύψος του οποίου πρέπει να ανέρχεται τουλάχιστον στο 30% του συνολικού ποσού της πρότασης δανειοδότησης.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά τα χρήματα αυτά στον τραπεζικό λογαριασμό παραμένουν δεσμευμένα μέχρι την τελική έγκριση της δανειοδότησης.
Είναι σαφές ότι ο όρος αυτός λειτουργεί αποτρεπτικά.
Σε μια εποχή που οι πολίτες, οι επιχειρηματίες και οι επαγγελματίες αποσύρουν χρήματα από τις καταθέσεις τους για να πληρώσουν φόρους αλλά και να καταβάλουν φόρους για την ακίνητη περιουσία των τεσσάρων προηγούμενων ετών (όπως συνέβη φέτος), είναι παράλογο να τίθεται ένας τέτοιος όρος.
Ιδιαίτερα όταν υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας και οι μικρές επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες στα νησιά, αγωνίζονται να επιβιώσουν και παράλληλα να είναι συνεπείς απέναντι στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.
Εκτιμώ ότι άμεσα πρέπει να βελτιωθούν οι όροι για την ένταξη στο πρόγραμμα δανειοδότησης.
Παράλληλα, θα ήθελα να με ενημερώσετε για τον αριθμό των επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα και έχει εγκριθεί η δανειοδότηση τους.
Αναμένω την απάντηση σας.
Με εκτίμηση
Μάνου Κόνσολα
Βουλευτή Ν. Δωδεκανήσου - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 
 
 
 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!