Ξεκάθαρο το μήνυμα των εκλογών για την Παράταξη Γαλουζή – Καθαρή η νίκη και μεγάλες οι προσδοκίες

Το μήνυμα της πρόσφατης ψηφοφορίας για τον Δήμο Καλυμνίων ήταν πολύ έντονο, αφού τα τελευταία 30 χρόνια δεν έχει παρατηρηθεί παρόμοια εξέλιξη σε εκλογική αναμέτρηση.
Η όποια προσπάθεια αποτίμησης αυτού του αποτελέσματος, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση και κυρίως αφορά τις ίδιες τις παρατάξεις, αφού επαναλαμβάνουμε αυτές κατ' αρχάς πρέπει να το μελετήσουν και να καθορίσουν την όποια πορεία τους στην νέα Δημοτική Περίοδο, που μάλιστα θα μετρά πέντε χρόνια, έχοντας υπ' όψιν τους αυτό ακριβώς, δηλαδή την εκπεφρασμένη άποψη της Καλυμνιακής κοινωνίας.
Είναι πιστεύουμε αναγκαίο να αναμένουμε αυτή την διεργασία, αφού θα εξασφαλίσει την πλέον ομαλή λειτουργία της μικρής μας δημοκρατίας.
Σαν μια πρώτη προσέγγιση του αποτελέσματος, είναι δόκιμο (και σίγουρα πιο εύκολο) να αναφερθούμε στον νικητή των εκλογών, αφού στον χώρο της παράταξης που επικράτησε στις πρόσφατες εκλογές, δεν θα υπάρξουν οι διεργασίες και «οι γκρίνιες», που αναμένονται στις άλλες παρατάξεις και ειδικά σ' εκείνη του Γιάννη Μαστροκούκου.
Έχοντας στόχο να μην «δυναμιτίσουμε» αυτές τις διαδικασίες, που πρέπει να διεξαχθούν σύντομα, με νηφαλιότητα και μέσα σε ένα κλίμα συνεισφοράς στην δημοκρατία, δεν θα ασχοληθούμε με τις άλλες παρατάξεις και ειδικά με τον δεύτερο, που τερμάτισε σε απόσταση αναπνοής από τον πρώτο.
Το αποτέλεσμα:
Διακόσιοι ογδόντα περίπου ψήφοι, έδωσαν στην παράταξη του Γιάννη Γαλουζή την πρωτιά και την εντολή για να ανέβει τα σκαλιά του Δήμου την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ παράλληλα έθεσαν εκ νέου τον Γιάννη Μαστροκούκο και την ομάδα του, στα έδρανα της μείζονος αντιπολίτευσης.
Τα χαρακτηριστικά του αποτελέσματος και το μήνυμα στην νέα Δ.Α.
Οι ψήφοι αυτοί, δεν είναι αμελητέα ποσότητα, αλλά μια εξέλιξη με πολλαπλά μηνύματα, αλλά και πολλαπλούς αποδέκτες.
Φυσικά ο πρώτος αποδέκτης είναι η νικήτρια παράταξη και ο επικεφαλής της.
Η μικρή διαφορά σε ψήφους και η ανάδειξη των δύο παρατάξεων στις πρώτες θέσεις με αυτό το ποσοστό, δείχνει την επιθυμία της κοινωνίας να επικρατήσει αλλαγή, ηρεμία και δουλειά, για την βελτίωση της κατάστασης στο νησί.
Οι ψηφοφόροι της Καλύμνου μοιράστηκαν σε δυο παρατάξεις και αυτό που έδειξαν είναι ότι επιθυμούν την αλλαγή και την δημιουργική στροφή του πολιτικού λόγου.
Η αλαζονεία, τα «καλάμια» και οι επίδοξοι «αναβάτες» τους, οι ρεβανσιστικές διαθέσεις, η μισαλλοδοξία, οι επικοινωνιακές πρακτικές που στοχεύουν να αποκρύψουν αδράνειες και αστοχίες, η αδιαφορία για την καθημερινότητα του δημότη και η απομάκρυνση από την κοινωνική πραγματικότητα και φυσικά η αδιαφάνεια και η έλλειψη χρηστής διαχείρισης της εξουσίας και του δημόσιου χρήματος, πρέπει να διαγραφούν από την πρακτική της νέας δημοτικής αρχής, γιατί αυτό το μήνυμα έστειλαν οι Καλύμνιοι με την ψήφο τους και οφείλει να το σεβαστεί.
Αν ο Γ. Γαλουζής και η ομάδα του, δεν αντιληφθούν αυτό ακριβώς το μήνυμα και πορευθούν σε μια πορεία διαφορετική από την εκπεφρασμένη βούληση του Καλυμνιακού λαού, τότε δεν θα πετύχουν την κοινωνική συναίνεση και θα πορευτούν σε μια «μοναχική» πορεία, απομονωμένοι από την καθημερινή πραγματικότητα.
Ο νέος δήμαρχος οφείλει να τηρήσει την δήλωσή του πως «όλοι μαζί μπορούμε» και να ασκήσει την διοίκηση του νησιού, καθιστώντας ενεργό συμμέτοχο την κοινωνία και χωρίς συγκεντρωτισμούς.
Η εμπειρία των προκατόχων του, που «χάθηκαν» μέσα σε μια στείρα διαχείριση και απώλεσαν την κοινωνική αποδοχή, πρέπει να είναι μια σημαντική παρακαταθήκη για την άσκηση της διοίκησης του νησιού.
Η πορεία προς την Δημαρχία
Ο Γιάννης Γαλουζής, ως επικεφαλής της παράταξης «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟΣ», είναι ο αδιαμφισβήτητος νικητής των εκλογών και η έκβαση της αναμέτρησης της 25ηςΜαΐου, δεν μπορεί να καταλογιστεί σε εξωγενείς παράγοντες και κυρίως στην παρέμβαση Διακομιχάλη, αλλά στα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά, που, η ομάδα του νέου Δημάρχου, παρουσίασε, τόσο κατά την προεκλογική περίοδο, όσο και καθ' όλο το διάστημα που ήταν στην θέση της ελάσσονος μειοψηφίας.
Ο εκλεγμένος από τον Καλυμνιακό λαό Γ. Γαλουζής, ακολούθησε μια σταθερή πορεία κατά την τρέχουσα Δημοτική περίοδο, η οποία λήγει τον ερχόμενο Σεμπτέμβριο, που χαρακτηρίστηκε από σταθερότητα, ήπια και συγκροτημένη αντιπολιτευτική πρακτική, ενώ ικανοποιητική κρίνεται και η επικοινωνιακή εικόνα της παράταξής του.
Αυτά τα στοιχεία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πολιτικού του προφίλ και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα εξέλιξη.
Οι απώλειες και οι βεβιασμένες εκτιμήσεις
Οι όποιες απώλειες, που σημειώθηκαν αμέσως μετά το αποτέλεσμα του 2010, δεν υπήρξαν ικανές να εμποδίσουν την παρουσία της παράταξης στα τοπικά πολιτικά πράγματα, ενώ και οι πρόσφατες αποστασιοποιήσεις αλλά και αποχωρήσεις, φαίνεται πως τελικά ωφέλησαν, παρά έβλαψαν την παράταξη και απόδειξη, φυσικά, είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, τόσο της πρώτης όσο και της δεύτερης Κυριακής.
Πολλοί είχαν βιαστεί να μιλήσουν για διάλυση της ομάδας Γαλουζή, για μεγάλη εκροή ψήφων και συρρίκνωση της εκλογικής του βάσης, ενώ οι εκτιμήσεις τον έφερναν ακόμη και πίσω από τους Διακομιχάλη και Μαύρο, να καταλαμβάνει «ασθμαίνοντας» μόλις την τέταρτη θέση.
(Η δημοσκόπηση που έγινε στις αρχές του έτους, που παρουσίαζε την παράταξη του νεοεκλεγέντα Δημάρχου να υπολείπεται πολύ της παράταξης Μαστροκούκου (και όχι μόνον αυτής), ήταν μια πολύ βεβιασμένη ενέργεια και, όπως αποδείχτηκε, πολύ «ριψοκίνδυνη» για τον εντολέα, αφού οδήγησε σε εσφαλμένες εκτιμήσεις, «πρόωρη αυτοπεποίθηση» και εφησυχασμό)
Η πρόσφατη αποχώρηση του Γ. Μαγκάκη, είχε οδηγήσει πολλούς να μιλούν για «μαύρα σύννεφα» που μαζεύονταν πάνω από την «ΝΕΑ ΚΑΛΥΜΝΟ», αλλά όπως τελικά αποδείχτηκε, οι ψήφοι που «πήρε μαζί του» το ιδρυτικό μέλος της παράταξης, ήταν πολύ λιγότεροι από αυτούς που ανέκτησε ο Γαλουζής στην πορεία, και εξαιτίας αυτής της ... «απόσχισης».
Η προεκλογική εικόνα της παράταξης Γαλουζή
Κατά την προεκλογική περίοδο, η ομάδα της ΝΕΑΣ ΚΑΛΥΜΝΟΣ, έδειξε «εργατικότητα» και δεν άφησε ούτε μια σπιθαμή από το νησί, που να μην επισκεφθεί.
Παρουσίασε πρόγραμμα που κάλυπτε τα βασικά μεγάλα θέματα του νησιού και δεν επιδόθηκε σε υποσχεσιολογίες, ούτε έδωσε δείγματα «κενολογίας» κατά την εκφορά του πολιτικού λόγου.
Με εξαίρεση τις τελευταίες ημέρες, ο προεκλογικός λόγος συνολικά της ομάδας του ήταν προσεγμένος, χωρίς εντάσεις και άσκοπες κριτικές, αλλά επικεντρώθηκε στην παρουσία προγραμμάτων και προτάσεων.
Επιπλέον αυτό που πέτυχε η παράταξη κατά τον δημόσιο προεκλογικό λόγο, ήταν να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να εξαλείψει το όποιο αρνητικό κλίμα καλλιεργούνταν από τους «αντιπάλους του», για την απειρία των στελεχών του αλλά και του ίδιου του επικεφαλής.
Ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας, όχι μόνον δεν πείστηκε αλλά δεν έγινε αποδέκτης της όποιας «κινδυνολογίας», αντίθετα εισέπραξε την έλλειψη συμμετοχής στα κοινά της συντριπτικής πλειοψηφίας της παράταξης Γαλουζή, ως θετικό στοιχείο, αφού δεν «έσερνε» μαζί του διάφορα «βαρίδια» του παρελθόντος.
Τα όποια σφάλματα μπορούν να καταλογιστούν στην παράταξη του νέου Δημάρχου, αφορούν την τελική ευθεία για τις εκλογές και ειδικά τις εντάσεις που προκλήθηκαν, τόσο από δηλώσεις όσο και από την θέση που πήρε ο Δημήτρης Διακομιχάλης, μετά την πρώτη Κυριακή των εκλογών.
«Παλμός της Καλύμνου»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!