Τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για τον ‘απεγκλωβισμό’ των ΑμεΑ από τις λίστες αναμονής για σύνταξη.

Τροπολογία-Προσθήκη με θέμα: «Παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης και πάσης φύσεως επιδομάτων αναπηρίας στους εγκλωβισμένους στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας»,

κατάθεσαν την 24.10.13, 47 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

Η τροπολογία, την οποία συνυπογράφει και ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, κατατέθηκε στο Σχέδιο Νόμου «Ρυθμίσεις Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις», η συζήτηση του οποίου, αναμένεται να ξεκινήσει την επόμενη εβδομάδα στην Ολομέλεια της Βουλής. Για το συγκεκριμένο θέμα, ο βουλευτής Δ/νήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, υλοποιεί δέσμευση του για την ανάληψη πρωτοβουλίας σε κοινοβουλευτικό επίπεδο στη διάρκεια των πρόσφατων συναντήσεων του με εκπρόσωπους συλλόγων ΑμεΑ στην Κάλυμνο, τη Λέρο, την Κω και τη Ρόδο.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «...Είναι γνωστό ότι στις λίστες αναμονής στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας υπάρχουν πανελλαδικά δεκάδες χιλιάδες αιτούντες την εξέτασή τους, που αναμένουν ακόμα και έναν χρόνο προκειμένου να εξεταστούν. Σημειωτέον δε ότι ιδιαιτέρως έντονο πρόβλημα παρατηρείται και στις λιγότερες ευνοούμενες περιοχές, όπως στις νησιωτικές περιοχές, που τα ΑμεΑ εγκλωβισμένοι στις λίστες αναμονής των ΚΕ.Π.Α. οδηγούνται καθημερινά στην οικονομική εξαθλίωση. Σε αυτές τις λίστες προστίθενται κάθε ημέρα και νέοι αιτούντες είτε για παράταση σύνταξης είτε για επαναχορήγηση επιδομάτων. Καθόσον είναι απολύτως βέβαιο ότι την 31η Οκτωβρίου του 2013 δεν θα έχει ομαλοποιηθεί το σύστημα, προτείνουμε να μην τεθεί συγκεκριμένη χρονική ισχύς της διάταξης».
Με την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, προτείνεται η τροποποίηση του άρθρου 66 του νόμου 4144/2013 (ΦΕΚ 88Α΄/18.4.2013) με το οποίο ρυθμίζεται η παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης ως ακολούθως:
«Άρθρο 66: Παράταση χορήγησης σύνταξης, αναπηρικών επιδομάτων, δικαιώματος ιατροφαρμακευτικής και ασφαλιστικής περίθαλψης.
Στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότησής τους λόγω αναπηρίας παρατείνεται έως τον χρόνο έκδοσης της Γνωμάτευσης Αναπηρίαςμε το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξιούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος.
Εάν μετά την γνωμάτευση των υγειονομικών επιτροπών ΚΕ.Π.Α. κριθεί ότι αυτοί οι ασφαλισμένοι δεν φέρουν συντάξιμο ποσοστό αναπηρίας, οι αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές αναζητούνται άτοκα, δια συμψηφισμού, με μηνιαία παρακράτηση 20% από τις τυχόν χορηγούμενες συνταξιοδοτικές παροχές, ενώ στην περίπτωση που δεν χορηγούνται παροχές, αναζητούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Ε.Δ.Ε.
2. Οι ρυθμίσεις της παρ. 1 ισχύουν και στις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματος χορήγησης πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων (προνοιακών, εξωϊδρυματικού, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.).
3. Για τους αιτούντες εξέταση από τις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. και έως την έκδοση της Υγειονομικής Κρίσης της Επιτροπής για τη χορήγηση ή επαναχορήγηση, είτε σύνταξης αναπηρίας είτε πάσης φύσεως αναπηρικού επιδόματος είτε βιβλιαρίου απορίας, παρατείνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις αρμόδιες για τη χορήγηση βιβλιαρίου απορίας υπηρεσίες των Δήμων το δικαίωμα πλήρους ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης των αιτούντων, εφόσον η εξέτασή τους εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. χωρίς υπαιτιότητα των ίδιων των εξεταζομένων.
4. Με ευθύνη της Διεύθυνσης Αναπηρίας και Ιατρικής της Εργασίας του ΙΚΑ που έχει στην αρμοδιότητά της τη λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών του ΚΕ.Π.Α., δίδεται προτεραιότητα στους αιτούντες εξέταση για χορήγηση ή επαναχορήγηση σύνταξης αναπηρίας ή πάσης φύσεως αναπηρικών επιδομάτων.
5. Οι αποφάσεις χορήγησης ποσοστών αναπηρίας, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από την 1.09.2011 από τις Α/βάθμιες Υγειονομικές Επιτροπές των Νομαρχιών, της Περιφέρειας ή των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης μπορούν να χρησιμοποιούνται για κάθε νόμιμη χρήση επ' αόριστον, εάν πρόκειται για επ' αόριστον κρίση, ή άλλως μέχρι την ημερομηνία που λήγει η ισχύς τους, χωρίς να απαιτείται οι αρμόδιες υπηρεσίες να ζητούν από τους ενδιαφερόμενους γνωμάτευση ΚΕΠΑ, βάσει της εγκυκλίου Φ80000/οίκ.30002/1896 του Υπουργού Εργασίας στις 14.12.11»
Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
-.-

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!