Ερώτηση Μάνου Κόνσολα για απλοποίηση του πλαισίου ελέγχου διαβατηρίων στα μικρά νησιά

Ερώτηση κατέθεσε στη Βουλή, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου της Ν.Δ, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητώντας να υπάρξει ένα περισσότερο λειτουργικό και ευέλικτο πλαίσιο στο ζήτημα του διαβατηριακού ελέγχου στα μικρά νησιά του Αιγαίου.


Ο Βουλευτής, με αφορμή τη διαμαρτυρία τουριστικών φορέων στη Σύμη, επισημαίνει ότι η επίκληση της απόλυτης εφαρμογής του κανονιστικού πλαισίου ελέγχου των διαβατηρίων της συνθήκης του Σένγκεν, δεν μπορεί να θεωρηθεί λειτουργική στα μικρά νησιά του Αιγαίου που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές ώστε να ολοκληρώνεται γρήγορα ο διαβατηριακός έλεγχος για τους επισκέπτες του θαλάσσιου τουρισμού.

Αυτό σημαίνει ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου για χιλιάδες τουρίστες που πρέπει να μεταβαίνουν αυτοπροσώπως στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για να διενεργείται ο έλεγχος του διαβατηρίου τους.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς:

Κύριο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη,

Κυρία Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ : ''Δημιουργία ευέλικτου και λειτουργικού πλαισίου ελέγχου διαβατηρίων για τους επισκέπτες του θαλάσσιου τουρισμού στα μικρά νησιά''

Κύριοι Υπουργοί,

Στα μικρά νησιά, όπως είναι η Σύμη, η Πάτμος αλλά και άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, οι ιδιαιτερότητες και η έλλειψη υποδομών, επιβάλουν μία άλλη οπτική στο θέμα του διαβατηριακού ελέγχου.

Η συνήθης πρακτική μέχρι σήμερα ήταν να διεξάγεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας από το Λιμενικό Σώμα στους επιβαίνοντες στα τουριστικά σκάφη, οι οποίοι παρέμεναν εντός του σκάφους μέχρι να ολοκληρωθεί και ο διαβατηριακός έλεγχος, με τον κυβερνήτη ή κάποιον εντεταλμένο να προσκομίζει τα διαβατήρια στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η επίκληση του Υπουργείου για πιστή και πλήρη εφαρμογή της συνθήκης του Σέγκεν δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα μικρά νησιά που δεν διαθέτουν τις υποδομές αλλά και το απαραίτητο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, που θα μπορούσαν να διεκπεραιώσουν, τάχιστα, το διαβατηριακό έλεγχο.

Στην ακριτική Σύμη, ένας μόνο αστυνομικός είναι εντεταλμένος για το διαβατηριακό έλεγχο. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς τι θα δημιουργηθεί την περίοδο της μεγάλης αιχμής, πόσος χρόνος θα απαιτηθεί για να ολοκληρώνεται ο έλεγχος όταν υπάρχει μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

Αυτό σημαίνει ότι η αναγκαστική παρουσία όλων των επισκεπτών του θαλάσσιου τουρισμού στα αστυνομικά τμήματα των μικρών νησιών, σηματοδοτεί απώλεια χρόνου, αδυναμία ταχείας εξυπηρέτησης και συνακόλουθης ταλαιπωρίας.

Η συγκεκριμένη διαδικασία, δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις στους επισκέπτες μας και λειτουργεί αρνητικά για τον θαλάσσιο τουρισμό.

Οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ο τομέας του θαλάσσιου τουρισμού αναπτύσσεται ταχύτατα τα τελευταία χρόνια και η χώρα μας αντιμετωπίζει έντονο ανταγωνισμό από τη γειτονική Τουρκία που δημιουργεί νέες υποδομές και λειτουργεί με μεγάλη ευελιξία στα γραφειοκρατικά ζητήματα.

Είναι, συνεπώς, επιβεβλημένο να ισχύσει ένα λειτουργικό και εξίσου ευέλικτο πλαίσιο για τον διαβατηριακό έλεγχο στα μικρά νησιά, τα οποία δεν διαθέτουν τις απαραίτητες υποδομές και το αναγκαίο προσωπικό για αυτό.

Μία από αυτές θα ήταν να συνεχίσει να γίνεται ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας από το Λιμενικό Σώμα και στη συνέχεια να προσκομίζονται για έλεγχο τα διαβατήρια στο αστυνομικό τμήμα χωρίς να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των επισκεπτών μας σε αυτό και η συνακόλουθη ταλαιπωρία και απώλεια χρόνου που την συνοδεύει.

Κατόπιν των ανωτέρω,

Ερωτώνται οι Κύριοι Υπουργοί

1. Εάν γνωρίζουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το διαβατηριακό έλεγχο στη Σύμη και σε άλλα μικρά νησιά του Νοτίου Αιγαίου.

2. Εάν προτίθενται να αναλάβουν πρωτοβουλία για να υπάρξει ένα ευέλικτο και λειτουργικό πλαίσιο ελέγχου διαβατηρίων στα μικρά νησιά, που δεν διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές, ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες του θαλάσσιου τουρισμού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!