Τοποθέτηση του Δημήτρη ΓΑΚΗ, στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό και για τις νησιωτικές Δ.Ο.Υ.

Η τοποθέτηση του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Δημήτρη Γάκη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί της αρχής του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών: «Ρυθμίσεις στη φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Οικονομικών και λοιπές διατάξεις», στην ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, συνεδρίαση της Πέμπτης  10.01.13.


«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής πέρασαν και εξέθεσαν τις απόψεις τους η ΓΣΕΕ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΠΑΣΕΓΕΣ, οι τρίτεκνοι, οι πολύτεκνοι, το Οικονομικό Επιμελητήριο, ο Δικηγορικός Σύλλογος και πολλοί άλλοι φορείς. Όλοι, μα όλοι οι φορείς εκτίμησαν ότι το φορολογικό νομοσχέδιο είναι φορομπηχτικό, αντιλαϊκό και φιλοκεφαλαιακό. Επιχειρείται με το νομοσχέδιο αυτό μια βάρβαρη και βίαιη αφαίμαξη της εργασίας και της σύνταξης. Αντίθετα στην Αίθουσα σήμερα ακούμε ότι όλο και περισσότερες κοινωνικές ομάδες θα πληρώσουν λιγότερους φόρους ή θα απαλλαγούν από φόρους, όπως για παράδειγμα το 80% με 90% των μισθωτών και των συνταξιούχων, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι που θα απαλλαγούν από φόρους, ή θα πληρώσουν λιγότερα, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και άλλες κοινωνικές ομάδες. Παράλληλα, στο νομοσχέδιο φαίνεται ξεκάθαρα ότι ελαφρύνονται φορολογικά οι εταιρείες και οι ομολογιούχοι, οι μικρομεσαίοι και οι μικροεπενδυτές, που το εισόδημά τους προέρχεται από ενοίκια ακινήτων μέχρι 12.000€, οι παράκτιες εταιρείες, οι offshore εταιρείες και οι ενδο-ομιλικές συναλλαγές.

Μένει μετέωρο, λοιπόν, το ερώτημα: Και τα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από πού θα προκύψουν, από πού θα εισπραχθούν; Ποιος θα τα πληρώσει;

Ισχυρίζεστε ότι με το νομοσχέδιο αυτό θα ενισχυθούν οι επενδύσεις και μάλιστα ο κ. Σαμαράς τα δίνει όλα αυτές τις μέρες στην κ. Μέρκελ γι' αυτό το σκοπό. Η εικόνα, όμως, στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Επενδύσεις, είτε λόγω γραφειοκρατίας είτε λόγω διστακτικότητας του κράτους, έχουν μπλοκαριστεί. Δεν είναι δυνατόν να παγώνουν χρηματοδοτήσεις, γιατί κάποιοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι για παράδειγμα, υπέρ του να δίνεται ακόμα κάποιο « μπαχτσίς»ι. Κοντά στα ξερά, λοιπόν, δεν μπορεί να καίγονται και τα χλωρά.

Ποια θα είναι τα αποτελέσματα εφαρμογής αυτής της οικονομικής πολιτικής, της εφαρμογής ειδικότερα του φορολογικού νομοσχεδίου; Πρώτον, διευρύνονται προκλητικά οι φορολογικές αδικίες κατά μισθωτών και συνταξιούχων. Δεύτερον, επιβάλλεται μονομερής και άδικη εισπρακτική λογική που καρατομεί μισθούς και συντάξεις. Τρίτον, αφήνει άθικτους τους φοροδιαφεύγοντες και φοροκλέπτοντες. Τέταρτον, αδυνατίζει τα χαρακτηριστικά της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αναδιανομής του εισοδήματος και της κατανομής των φορολογικών βαρών ανάλογα με τη φοροδοτική ικανότητα του φορολογουμένου. Πέμπτον, ευνοεί τη διαφυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό με κάθε αντίστοιχο αποτέλεσμα που αυτή θα έχει, που θα φρενάρει ακόμα περισσότερο τη σημερινή κατάσταση.

Με τα προτεινόμενα μέτρα οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν άμεσα και δυσανάλογα φόρους και χαράτσια, ενώ οι οικονομικά ισχυροί θα απολαμβάνουν προκλητική ασυλία με απαλλαγές, διαγραφές, παραγραφές των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Εκείνο που θα εισπράξουν οι εργαζόμενοι είναι η περαιτέρω φτωχοποίησή τους και η αύξηση της ανεργίας με τα συνεπακόλουθα αποτελέσματα. Μετά από αυτή τη γενική εκτίμηση των αποτελεσμάτων του νομοσχεδίου, στα οποία έχουν αναφερθεί διεξοδικότερα οι προηγούμενοι συνάδελφοι ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, θα ήθελα να αναφερθώ στα ιδιαίτερα προβλήματα της νησιωτικής χώρας.

Έχουμε καταθέσει μία τροπολογία στο νομοσχέδιο την οποία θα μας δοθεί η ευκαιρία να συζητήσουμε αύριο. Όμως, είναι ευκαιρία να τονίσουμε πως για μας  κατανοητό είναι ότι οι οποιεσδήποτε αποφάσεις που αφορούν σε πρόσβαση των  πολιτών των μικρών νησιών σε κρατικές υπηρεσίες, θα πρέπει να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των νησιών και όχι σε διακρίσεις που οδηγούν στην περαιτέρω απομόνωσή τους και στην πληθυσμιακή τους ερήμωση.

Η παρουσία κρατικών δομών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση του πληθυσμού στα μικρά νησιά. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά είναι τεράστια. Τελευταία ενοποιούνται τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου, δηλαδή νησιών που βρίσκονται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με ταυτόχρονη μείωση και των κλινών και των γιατρών και των κλινικών, χωρίς να ερωτηθεί κανείς, ούτε η διοίκηση του νοσοκομείου ούτε η επιστημονική επιτροπή ούτε η τοπική κοινωνία. Αναμένουμε βέβαια επιπλέον και την τύχη των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά για να εξομαλύνουν –υποτίθεται - το κόστος μεταφοράς των προϊόντων και των ανθρώπων.

Το κλείσιμο των ΔΟΥ - χωρίς ουσιαστικά καμία μεταβατική περίοδο προσαρμογής στο νέο σύστημα, όπως ισχυρίζεται το Υπουργείο ότι θα εφαρμόσει, χωρίς διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς και τη τοπική νησιωτική κοινωνία, χωρίς πιλοτική εφαρμογή - αντί να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής προοπτικής, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για νέες γκρίζες ζώνες, χωρίς να δίνεται ουσιαστική λύση στο θέμα του ελέγχου και της πρόσβασης των πολιτών του αρχιπελάγους.

Δίνεται η δυνατότητα για εκτεταμένη φοροδιαφυγή. Ουσιαστικά αυτοαναιρούνται οι κυβερνητικές επιλογές για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και το κράτος δείχνει την αδυναμία του να εισπράξει έσοδα, όπως και να έχει μια αξιοπιστία στη λειτουργία των δομών απέναντι στον πολίτη, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε νέους φορολογικούς παραδείσους μέσα στη χώρα μας.

Αν είναι να ακολουθήσουμε ένα κομμάτι από τις συστάσεις του μεσοπρόθεσμου, ας είναι αυτό: Να δούμε τη δυνατότητα του επανασχεδιασμού των δομών και των κατανομών των υπηρεσιών στη βάση της κατάργησης της διπλής απομόνωσης και της ισότητας νησιωτικής και ηπειρωτικής περιφέρειας, όπως και στη βάση του ουσιαστικού ελέγχου της φοροδιαφυγής και της δημιουργίας ενός κλίματος σεβασμού στο νησιώτη πολίτη, που βιώνει καθημερινά πιέσεις από τα σκληρά μέτρα λιτότητας σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής του δραστηριότητας.

Αγαπητοί συνάδελφοι, ο Αϊνστάιν είχε πει ότι η μαθηματική εξίσωση που θα δίνει τη λύση σε ένα πρόβλημα θα πρέπει να είναι απλή και όχι απλοϊκή. Το ίδιο και στην περίπτωσή μας. Η λύση πρέπει να είναι απλή, σωστή και εφαρμόσιμη, μία μεταβατική περίοδος που θα ικανοποιεί και τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των εργαζομένων και το σχεδιασμό της ψηφιακής ολοκλήρωσης για την προάσπιση του δημόσιου και εθνικού συμφέροντος, με την παρουσία του ελεγκτικού και εισπρακτικού μηχανισμού σε κάθε αποκεντρωμένη διοίκηση».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!