«ΡΙ.(Κ.Σ.ΣΥ.)ΞΗ» Βενιζέλου και Λοβέρδου - Oι προσπάθειες του πολιτικού συστήματος να κρατηθεί ...

Η ανακοίνωση της αναμενόμενης κίνησης Λοβέρδου με την επωνυμία ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ, προκάλεσε αντιδράσεις από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και ήλθε τελικά η διαγραφή του από την Κ.Ο. του κόμματος, με δήλωση του ιδίου του Ε. Βενιζέλου.


Τελικά το «ειδύλλιο» ΛΟβέρδου-ΒΕνιζέλου, που είχε αναπτυχθεί πρόσφατα κατέληξε σε πρόωρο «διαζύγιο», με τον πρώτο να προχωρά σε ανακοίνωση ίδρυσης πολιτικής κίνησης και τον δεύτερο να αναγγέλλει οργισμένος την διαγραφή του από την ΚΟ του κόμματος.

Καταρχάς αυτό που διαφαίνεται είναι ότι έχει αρχίσει η διάλυση του Βενιζελικού ΠΑΣΟΚ στα «εξ ων συνετέθη», μια λογική και αναμενόμενη εξέλιξη, αφού τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος έχουν συρρικνωθεί σε τέτοιο επίπεδο, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ίδια του την ύπαρξη.

Ήδη από την πρόσφατη ψήφιση του τρίτου μνημονίου, είχαν σημειωθεί σημαντικές διαρροές και είχε προχωρήσει ο πρόεδρος του κόμματος σε διαγραφές στελεχών, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μια τρομακτική συρρίκνωση του κόμματος, που προσπαθεί να μην κατρακυλήσει πιο κάτω από την Πέμπτη θέση, με ένα ποσοστό γύρω στο 6%, που μοιράζεται με την ΔΗΜΑΡ.

Η κίνηση του Α. Λοβέρδου και η επιλογή της επωνυμίας, με την αναφορά σε όρους όπως σοσιαλδημοκρατία και ριζοσπαστισμό, δείχνουν μια προσπάθεια που γίνεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, να συγκρατήσει τις δυνάμεις που «διοχετεύονται» προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά την τελευταία ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη, κατά την οποία έκανε ουσιαστικά πρόσκληση σε όλες τις αριστερές και κεντροαριστερές δυνάμεις να συσπειρωθούν γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο φόβος για μαζική μετακίνηση στελεχών και απλών μελών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είναι ορατός. Η απώλεια των κεντροαριστερών δυνάμεων, που παραμένουν πιστές στην σοσιαλδημοκρατία, έχει ήδη αρχίσει και δείχνει να έχει και συνέχεια.

Αυτό το γεγονός, αποτελεί και μιαν ερμηνεία για την τωρινή κίνηση του μέχρι χθες μνημονιακού Λοβέρδου, ο οποίος σήμερα μιλά για την προάσπιση του κοινωνικού κράτους, όταν ο ίδιος ως υπουργός υγείας, είχε πρωτοστατήσει στην αποδόμησή του. Μια τέτοια ενέργεια θα μπορούσε να ερμηνευθεί και από αυτή την σκοπιά, δηλαδή την προσπάθεια να συγκρατηθούν δυνάμεις του ΠΑΣΟΚικού χώρου με παρόμοιες κινήσεις.

Το «πείραμα» αυτό έγινε και με την ΔΗΜΑΡ πριν τις εκλογές, όπου μια σειρά στελεχών του πρώην κυβερνόντος κόμματος και μάλιστα της «Σημητικής ομάδας», μεταπήδησαν στο κόμμα του Κουβέλλη. Αλλά και η κίνηση Σκανδαλίδη και εκείνη του Ανδρουλάκη, είχαν αυτές τις ενδείξεις, να δημιουργηθεί δηλαδή ένα «κεντροαριστερό ανάχωμα» ώστε να συγκρατηθούν δυνάμεις οι οποίες αν καταλήξουν στον ΣΥΡΙΖΑ, στην φάση αυτή που φαίνεται ότι οδεύει προς την εξουσία, θα χαθούν οριστικά για το ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, ας μην υποτιμούμε και τον παράγοντα της ναζιστικής παρουσίας στην πολιτκή και κοινοβουλευτική πια ζωή του τόπου, που ανησυχεί τα μέγιστα το κόμμα του Βενιζέλου, αφού μεγάλες μάζες ψηφοφόρων κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση και έτσι ερμηνεύεται η ευαισθησία του Βενιζέλου, για την ανάληψη πρωτοβουλιών, ενάντια στον φασισμό και στον ρατσισμό.

Παράλληλα οι μάζες των πολιτών, κάτω από την πίεση που δέχονται καθημερινά, αφού όχι μόνο συρρικνώνονται τα εισοδήματά τους, αλλά βιώνουν καθημερινά πια το φάσμα της πείνας και της εξαθλίωσης, έχουν πια αποστρέψει το πρόσωπό τους από τα κόμματα και τους πολιτικούς εκείνους που ευθύνονται για την σημερινή κατάσταση και σήμερα διατείνονται ότι έχουν λύσεις για όλα αυτά τα προβλήματα.

Όλα πάντως δείχνουν πως το πολιτικό σύστημα, όπως διαμορφώθηκε κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, έχει πλέον ξοφλήσει και πνέει τα λοίσθια, ενώ οι κορώνες τύπου Βενιζέλου, απλώς εισπράττονται πια ως το «κύκνειο άσμα» του.

Οι έννοιες «ριζοσπαστισμός» και «σοσιαλδημοκρατία» δεν αναφέρονται τυχαία στον τίτλο της κίνησης αυτής. Είναι οι έννοιες και οι πολιτικο-ιδεολογικές επιλογές, που κυριάρχησαν για περισσότερο από 30 χρόνια στην πολιτική της χώρας και οι οποίες ποδοπατήθηκαν βάναυσα, από τους ίδιους του υποτιθέμενους εκφραστές τους. Έτσι ο φόβος του πολιτικού αφανισμού, θα γεννήσει διάφορες παρόμοιες κινήσεις, με σκοπό την αναχαίτιση του τέλους μιας εποχής για το πολιτικό σύστημα.

Το βέβαιο είναι ότι αυτές οι ενέργειες σε καμία περίπτωση δεν θα φέρουν ανατροπές και βελτιώσεις, αντίθετα μόνο οι γνήσιες ριζοσπαστικές παρεμβάσεις των κοινωνικών δυνάμεων, θα είναι εκείνες που θα αναχαιτίσουν την καταστροφική πορεία στην οποία οδεύει η χώρα.

Θ.Α.

Κάλυμνος 03/12/2012

«Π.τ.A.»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!