Ο Δημήτρης Γάκης υποδέχεται τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο βάζοντας τα ζητήματα της Δωδεκανήσου στην κεντρική πολιτική σκηνή

Άρθρο του Δημήτρη ΓΑΚΗ που δημοσιεύθηκε στην «ΑΥΓΗ», Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015, αρ. φύλλου 12.196, σελ. 15

«Ποιοτικός τουρισμός, μικρομεσαίοι και παραγωγική ανασυγκρότηση των νησιών»
1. Οι νησιώτες μετά από έξη συνεχή χρόνια κρίσης και λιτότητας, νιώθουν απροστάτευτοι εξαιτίας της ανυπαρξίας ενός αξιόπιστου κράτους. Αισθάνονται τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμοσμένης μνημονιακής πολιτικής. Βλέπουν να μειώνεται συνεχώς το βιοτικό τους επίπεδο, να αμφισβητείται η Ευρώπη της αλληλεγγύης, να προτάσσεται το στενό, οικονομικό και πολιτικό συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου έναντι των συμφερόντων της κοινωνίας. Και αν όλα αυτά γίνονται έντονα αισθητά σ' ολόκληρη την Ελλάδα, στα νησιά παίρνουν τρομακτικές διαστάσεις. Δυστυχώς, με τις κυβερνητικές ισοπεδωτικές λογικές, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός μοναδικού χώρου, όπως είναι το Αρχιπέλαγος, τείνουν να αλλοιωθούν, να υποβαθμισθούν, να εμφανισθούν και να μετατραπούν τελικά, σε σοβαρά μειονεκτήματα μας. Όμως, οι αντοχές του λαού δεν πάνε άλλο, όσα ψέματα και να του πούνε, όσα εκβιαστικά διλλήματα και να του θέσουν. Η ανεργία και η ανταγωνιστικότητα δεν αντιμετωπίζονται με τις νεοφιλελεύθερες λογικές των μνημονίων. Οι νησιώτες συνειδητοποιούν, ότι είναι μια καθοριστική στιγμή, που αναζητούμε συνολικά ένα διαφορετικό οικονομικό, παραγωγικό και κοινωνικό προσανατολισμό για τον Ελληνικό λαό. Οι Δωδεκανήσιοι, ζητάνε προοπτική στην οικονομία, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε ένα όλο και πιο ποιοτικό τουρισμό, στην παραγωγή των επώνυμων (brand name) προϊόντων των νησιωτικών περιοχών, που θα κρατήσουν τους νέους στα νησιά μας.
2. Δεν έχουμε κανένα «μαγικό ραβδάκι» αλλά η λύση, εξ αρχής, θα δοθεί στην κεντρική πολιτική σκηνή, με το τέλος της λιτότητας και των μνημονίων, ώστε να αυξηθούν οι δαπάνες για υγεία, κοινωνική πρόνοια και παιδεία, και όχι να κρατιούνται ζωντανές μόνο οι τράπεζες με τα λεφτά των φορολογουμένων. Η κοινωνία ζητάει από το ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργήσει τις συνθήκες για να ανακτηθεί η αξιοπρέπεια, η αισιοδοξία και η προοπτική της. Ο προγραμματικός λόγος του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα είναι ένα από τα μεγαλύτερα όπλα του. Όχι επειδή απαραίτητα είναι καθολικός ή λύνει κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, αλλά γιατί μέσα από τις πολλαπλές δράσεις και επίπεδα παρεμβάσεων του εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, συνθέτει ένα σύνολο ιδεών και ενεργειών για μια διαφορετική αναπτυξιακή πορεία. Ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα, ο κύριος στόχος των αξόνων δράσης του προγράμματος διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η στήριξη του ποιοτικού τουρισμού, των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η παραγωγική ανασυγκρότηση με βάση τις τοπικές «εξειδικεύσεις» των νησιών.
3. Τα 2,5 χρόνια της πρόσφατης κοινοβουλευτικής περιόδου, επικεντρωθήκαμε στα προβλήματα που σχετίζονται με τη γεωγραφική – οικονομική και κοινωνική ιδιαιτερότητα που έχει το Αρχιπέλαγος. Τόσο στη Βουλή, όσο και στα νησιά, μαζί με την κοινωνία. Αναδείξαμε και επιμείναμε να δοθεί άμεσα λύση σε καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιώτες, στην υγεία, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, στη στελέχωση των σχολικών μονάδων στα μικρά ακριτικά νησιά, στην αλιεία. Θέσαμε τις προτάσεις μας στη Βουλή, για τις ήπιες μορφές τουρισμού, την επάρκεια ισχύος, τη συνέργεια τουρισμού-πολιτισμού, την ανάδειξη της τοπικής αγροτικής παραγωγής και τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική για την περιφέρεια. Μιλήσαμε για τις συνέπειες στην οικονομία από τις ιδιωτικοποιήσεις των ακινήτων του δημοσίου στη Ρόδο και στην Κω, αντιτεθήκαμε στο ξεπούλημα των υποδομών και του νησιωτικού φυσικού περιβάλλοντος με τη μορφή «παραχώρησης» σε ιδιώτες. Εκθέσαμε στην κριτική των τοπικών κοινωνιών τις αντινησιωτικές νομοθετικές ρυθμίσεις που έφερνε η κυβέρνηση. Οι κοινοβουλευτικές μας παρεμβάσεις, έχουν «ονοματεπώνυμο», δηλαδή προγραμματική δουλειά και ουσία. Με τις παρεμβάσεις μας, αναδείξαμε τη δυναμική των τοπικών κοινωνιών, δώσαμε εναλλακτικές προτάσεις, δρομολογήσαμε λύσεις. Για το ΣΥΡΙΖΑ πρόγραμμα σημαίνει διάλογος με την κοινωνία. Φιλοδοξούμε, μαζί με τις δυνάμεις που αγωνίζονται για ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο στη βάση της αλληλεγγύης, της δικαιοσύνης και της ισοτιμίας, να κάνουμε αυτές τις προτάσεις – αποφάσεις στη νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
-.-


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!