Κυβέρνηση με τον Καμμένο συγκροτεί ο Τσίπρας

Συναντώνται σήμερα στις 10.30 το πρωί, πριν πάει ο νικητής των εκλογών στον Κάρολο Παπούλια - Ποια ονόματα «παίζουν» για τα υπουργεία - Δραγασάκης, Σταθάκης, Δρίτσας, Στρατούλης, Τσουκαλάς, Παππάς σε κεντρικούς ρόλους

Να τελειώνει από σήμερα Δευτέρα το θέμα της συγκρότησης νέας κυβέρνησης και να μην χάσει χρόνο σε διαβουλεύσεις, που θα παρατείνουν τη σχετική εκκρεμότητα έστω και μία ημέρα,- καθώς δεν έλαβε την επιδιωκόμενη αυτοδυναμία, αλλά διαθέτει 149 έδρες στη νέα Βουλή - θέλει ο νικητής των εκλογών Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον Πάνο Καμμένο για να οριστικοποιήσουν την κυβερνητική τους συνεργασία, η οποία θα είναι στη βάση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, που είχε εξαγγείλει ο κ. Τσίπρας και θα περιέχει και μία μίνιμουμ συμφωνία στα υπόλοιπα κεντρικά θέματα.

Ο κ. Τσίπρας θέλει να κλείσει τη συμφωνία πριν καν επισκεφτεί το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ώστε η διερευνητική εντολή που θα λάβει για σχηματισμό κυβέρνησης να είναι στην ουσία και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Στόχος του δηλαδή είναι να ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης και τα πράγματα να πάρουν το δρόμος τους.

«Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί» επιβεβαιώνει η Κουμουνδούρου ανεπίσημα.

Το σενάριο της κυβερνητικής συνεργασίας ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Ανεξάρτητους Έλληνες είχε προεξοφληθεί από την προεκλογική περίοδο. Είναι απολύτως χαρακτηριστικό ότι ο κ. Καμμένος είχε στηρίξει όλη την εκστρατεία του στο σποτάκι που τον έδειχνε να συμβουλεύει τον «Αλέξη» πώς θα «οδηγήσει το τρένο» και εμφάνιζε τον εαυτό του ως το «αναγκαίο καλό»! Το σποτάκι είχε τύχει θετικής αντιμετώπισης από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι έδειχνε τον «Αλέξη», ως μικρό παιδί, που χρειάζεται συμβουλές και καθοδήγηση!

Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες εκτιμήσεις η συνεργασία των δύο κομμάτων, τουλάχιστον στο αντιμνημονιακό πεδίο ήταν σίγουρη ακόμη και στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ λάμβανε αυτοδυναμία. Τώρα με 162 έδρες συνολικά, αλλά και με τους ΑΝΕΛ να βρίσκονται τελικά στην έκτη και όχι στην έβδομη θέση μεταξύ των κομμάτων που μπήκαν στη Βουλή, η συνεργασία τους είναι και... αναγκαία.

Από την Κουμουνδούρου έλεγαν προεκλογικά ότι το θέμα της κυβέρνησης είναι τελειωμένο: εάν δεν μπει στη Βουλή ο κ. Καμμένος ο πήχης της αυτοδυναμίας θα είναι χαμηλά και τον πιάσουν ή θα μπει, οπότε θα συνεργαστούν μαζί του.

Με Κουτσούμπα και Θεοδωράκη

Ο κ. Τσίπρας σε μία ένδειξη ότι αναζητά ευρύτερες συμμαχίες σε επιμέρους πράγματα και κυρίως στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές για το χρέος, θα συναντηθεί, μετά την οριστικοποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, με τον επικεφαλής του κόμματος Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Θα τους συναντήσει αμέσως μετά την εντολή σχηματισμού και πριν την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Σημειωτέον ότι στις φήμες πως αναζητεί ο κ. Τσίπρας κυβερνητική συνεργασία με το Ποτάμι υπήρξε διπλή αντίδραση: Από τον κ. Καμμένο που διαμήνυσε ότι δεν μπαίνει σε κυβέρνηση με τον κ. Θεοδωράκη, αλλά και από τον επικεφαλής του Ποταμιού, που ξεκαθάρισε το αντίστοιχο, ότι δεν έχει διάθεση συνεργασίας με του ΑΝΕΛ!

Ποιοι παίρνουν υπουργείο - Δραγασάκης, Σταθάκης, Δρίτσας, Στρατούλης, Τσουκαλάς, Παππάς σε κεντρικούς ρόλους

Πριν καλά καλά ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας άρχισαν να κυκλοφορούν ονόματα στελεχών που προορίζονται για τα υπουργεία. Πρέπει όμως πριν αρχίσει να διαμορφώνεται το παζλ να ξεκαθαρίσει εάν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου θα έχουν παρουσία στο νέο σχήμα, αναλαμβάνοντας δηλαδή συγκεκριμένες θέσεις και υπουργεία. Αναλόγως της διαβούλευσης αυτής θα καθοριστούν πολλά πράγματα, αν και σε βασικά ζητήματα οι διεργασίες είναι προχωρημένες.

Όπως για παράδειγμα, η συγκρότηση του οικονομικού επιτελείου. Κεντρικό ρόλο και ουσιαστικά ο υπεύθυνος του επιτελείου θα είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, αλλά μένει να διευκρινιστεί εάν θα είναι υπουργός Οικονομικών ή αντιπρόεδρος με αρμοδιότητα το συντονισμό των οικονομικών υπουργείων και φυσικά υπεύθυνος για όλη τη στρατηγική.

Στο οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιηθεί ο Γιώργος Σταθάκης, με ορισμένες πληροφορίες να τον φέρνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και άλλες στο Οικονομικών, ανάλογα με το ρόλο του κ. Δραγασάκη. Ρόλο θα έχει και ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά ακόμη οι πληροφορίες είναι ασαφείς εάν θα πρόκειται για υπουργικό χαρτοφυλάκιο ή για ευθύνη σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Σημαντική ευθύνη στο οικονομικό επιτελείο αναμένεται να ανατεθεί στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ενώ προς το παρόν δεν προκύπτει ρόλος για τον Κώστα Λαπαβίτσα, εκτός κι αν αξιοποιηθεί στην ομάδα διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Απομένει επίσης να διευκρινιστεί ποιος θα είναι ο ρόλος της Λούκας Κατσέλη, η οποία θα είναι παρούσα στο οικονομικό απαράτ της νέας κυβέρνησης, είτε στο ΤΧΣ, είτε σε κάποια τράπεζα, μηδέ της ΤτΕ εξαιρουμένης, είτε οπουδήποτε αλλού κριθεί χρήσιμη.

Υπουργός Επικρατείας και ουσιαστικά την ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου δίπλα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα αναλάβει, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις ο Νίκος Παππάς, ενώ ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πιθανότατα εκπρόσωπος τύπου.

Στο υπουργείο Άμυνας θα τοποθετηθεί εκτός απροόπτου ο Θοδωρής Δρίτσας, (με αναπληρωτή υπουργό ή υφυπουργό τον Νίκο Τόσκα), ενώ σε κεντρικά υπουργεία, όπως το Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα βρεθεί κάποιο υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, ίσως ο Νίκος Βούτσης (εάν δεν είναι Πρόεδρος της Βουλής), ο Αλέξης Μητρόπουλος, ή και ο Δημήτρης Παπαδημούλης, εφόσον ο κ. Τσίπρας αποφασίσει να τον φέρει πίσω στην Αθήνα από την ευρωβουλή.

Για το υπουργείο Εξωτερικών ακούγονται ο Νίκος Κοτζιάς, η Νάντοια Βαλαβάνη, ενώ ρόλο θα έχει και ο Κώστας Ήσυχος.

Για το υπουργείο Εργασίας ακούγεται ο Δημήτρης Στρατούλης, για το Υγείας ο Πάνος Κουρουμπλής και ο Ανδρέας Ξανθός, για το Παιδείας ή το Πολιτισμού ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, για το Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βαγγέλης Αποστόλου.

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα αναλάβει χαρτοφυλάκιο ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ενώ αναμένεται να αξιοποιηθεί και ο έμπιστος σύμβουλος του κ. Τσίπρα Αλέκος Φλαμπουράρης.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η επιλογή του προσώπου που θα αναλάβει την ευθύνη των ελεγκτικών μηχανισμών, οι οποίοι περνούν στο πρωθυπουργικό γραφείο, με τον Παναγιώτη Νικολούδη να είναι από τα ονόματα που συζητούνται.

Θέση στο νέο σχήμα διεκδικούν στελέχη όπως η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Σταύρος Κοντονής, η Όλγα Γεροβασίλη, ο Τάσος Κουράκης, Θανάσης Πετράκος και άλλοι.

Ο νέος πρωθυπουργός προτίθεται να αξιοποιήσει πολλά νέα πρόσωπα και γυναίκες και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα μέλη της κυβέρνησης δεν θα ξεπερνούν τα 30-35, αρκετά λιγότερα δηλαδή από τον αριθμό των μελών που είχαν οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις.

 

πηγή : http://www.protothema.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!