Τέλος στην αδράνεια. Άμεση λύση στο πρόβλημα των Ρομά Ρόδου και Κω προωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Στην οριστική λύση του προβλήματος χωροθέτησης του οικισμού μετεγκατάστασης των Ρομά σε Ρόδο και Κω, προχωρά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος.

 «Τέλος στην αδράνεια. Το θέμα των Ρομά δεν επιδέχεται άλλης αναβολής ή καθυστέρησης. Δουλεύουμε με  στόχο να θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση εντός των αμέσως επόμενων ημερών το σχέδιο δράσης, προκείμενου να δοθεί ένα τέλος στην μακρά και επίπονη περίοδο στασιμότητας σ’ ένα ζήτημα που ταλανίζει επί χρόνια την τοπική κοινωνία» δηλώνει ο κ. Χατζημάρκος, καθιστώντας σαφές ότι είναι αποφασισμένος να οδηγήσει το θέμα σε οριστική διευθέτηση.

Η ανάγκη άμεσης επίλυσης ενός προβλήματος που μέχρι σήμερα δεν αντιμετωπίστηκε αποφασιστικά, τίθεται με επιτακτικό τρόπο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί λόγο αιρεσιμότητας ολόκληρου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 για το Νότιο Αιγαίο.

Λόγω της εξάντλησης και των τελευταίων χρονικών περιθωρίων, το θέμα εξετάστηκε σε σύσκεψη που έγινε στην Ερμούπολη της Σύρου την Τρίτη, με τη συμμετοχή  της ΕΔΑ Νοτίου Αιγαίου και στελεχών της ΜΟΔ ΑΕ (Μονάδα Οργάνωσης και Διαχείρισης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης) κ. Ηλία Μπάρδα, Συντονιστή Ομάδας Υποστήριξης Ευπαθών Ομάδων Πληθυσμού και Δημήτρη Ψαλλίδα, στελέχους της Ομάδας, για την άμεση ενεργοποίηση των δράσεων παρέμβασης στο ζήτημα των Ρομά της Ρόδου και της Κω.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν στην σύσκεψη,  τις επόμενες ημέρες  προωθείται για διαβούλευση σε τοπικό επίπεδο από πλευράς της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου το σχέδιο δράσης,  στο οποίο θα μπορούν, μετά την δημοσιοποίησή του, να καταθέσουν προτάσεις και σκέψεις όλοι οι εμπλεκόμενοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς, αλλά και πολίτες.

Σημειώνεται ότι  η υποχρέωση χωροθέτησης του οικισμού μετεγκατάστασης των Ρομά, απορρέει από τον Κανονισμό 1303/2013 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  ο οποίος αφορά στις ειδικές ευάλωτες ομάδες και ειδικότερα στους πληθυσμούς Ρομά. Στην έκθεσή της  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ιδιαίτερη μνεία στις περιπτώσεις της Ρόδου και της Κω.

 Βάσει του στοιχείου της αιρεσιμότητας του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, οι Περιφέρειες  καλούνται να προχωρήσουν σε επανασχεδιασμό της Περιφερειακής τους Πολιτικής, αναπτύσσοντας ένα εξειδικευμένο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κοινωνική ενσωμάτωση των Ρομά. Η προθεσμία που έχει τεθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έληξε στο τέλος του 2014, γεγονός που δεν επιτρέπει άλλες αναβολές ή καθυστερήσεις, χωρίς τον ορατό πλέον κίνδυνο απώλειας ολόκληρου του ΕΣΠΑ 2014 – 2020, για το Νότιο Αιγαίο.

Κατά συνέπεια, η άμεση ολοκλήρωση του  Επιχειρησιακού Σχεδίου, τίθεται πλέον ως επιτακτική ανάγκη, τόσο για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όσο και - κυρίως - για την εκπλήρωση της αιρεσιμότητας, προκειμένου να μην χαθούν οι πόροι του νέου ΕΣΠΑ. 


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!