Κατάθεση αναφοράς των τριών βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου για τις ελλείψεις στην Υπηρεσία Επιθεώρησης Εργασίας Ρόδου

Οι βουλευτές Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτριος Γάκης και Ηλίας Καματερός, κατέθεσαν σήμερα, Τρίτη, 17 Μάρτη 2015, από κοινού, αναφορά προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό στο νησί και τις σοβαρές ελλείψεις στη λειτουργία της Επιθεώρησης Εργασίας Ρόδου, σύμφωνα και με σχετικό υπόμνημα που είχε σταλεί από το Εργατικό Κέντρο του νησιού.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της κατατεθείσας αναφοράς:

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Θέμα: «Σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας Ρόδου»

Οι Βουλευτές Δωδεκανήσου Νεκτάριος Σαντορινιός, Δημήτριος Γάκης και Ηλίας Καματερός καταθέτουν ως αναφορά, το με ημερομηνία 10/03/2015 και αριθμ. Πρωτ. 5058/2337 έγγραφο της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου που αναφέρεται στις σοβαρές ελλείψεις και στα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης και υπολειτουργίας της Επιθεώρησης Εργασίας στην περιοχή της Ρόδου.

Όπως αναφέρεται, η πρακτική εκατοντάδων εργοδοτών, να μετατρέπουν τις συμβάσεις πλήρους απασχόλησης- εικονικά- σε μερικής απασχόλησης, είναι ουσιαστικά καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων.

Το φαινόμενο της παράνομης εργασίας στη νησιωτική περιοχή μας αγγίζει υψηλά επίπεδα, ιδίως στους τομείς της οικοδομής και των δημοσίων έργων. Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η παντελής απουσία ελέγχου των συνθηκών Υγιεινής και Ασφάλειας με θλιβερό αποτέλεσμα την αύξηση των θανατηφόρων ατυχημάτων.

Ειδική μέριμνα θα πρέπει να δίνεται στη διερεύνηση των συνθηκών εργασίας των σπουδαστών τουριστικών σχολών στα νησιά.

Στο ίδιο έγγραφο τονίζεται ακόμη ότι κατά τη λήξη της τουριστικής περιόδου, μεγάλος αριθμός  εργαζομένων στις τουριστικές  επιχειρήσεις μένουν απλήρωτοι και αναγκάζονται μεμονωμένα, επιβαρυνόμενοι με πρόσθετα έξοδα, να καταθέτουν μηνύσεις σε βάρος των εργοδοτών για να διεκδικήσουν τα δεδουλευμένα τους.

Τα παραπάνω έντονα προβλήματα απαιτούν άμεσες πρωτοβουλίες εκ μέρους του Υπουργείου σας, καθώς οι εργαζόμενοι στα νησιά πρέπει να αποκτήσουν στήριξη και ασφάλεια.

Για αυτό το λόγο κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση της Υπηρεσίας Επιθεώρησης Εργασίας σε Διεύθυνση, από τμήμα που είναι τώρα και την επαρκή στελέχωσή της, καθώς και τη σύσταση τμήματος Τεχνικής Επιθεώρησης με το ανάλογο προσωπικό. Τέλος, θεωρείται άμεση η ανάγκη ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό του ΣΕΠΕ Ρόδου, ενόψει τουριστικής περιόδου, έστω και με εσωτερικές μετακινήσεις.

Αθήνα, 17 Μάρτη 2015                    

Οι καταθέτοντες Βουλευτές

Νεκτάριος Σαντορινιός

Δημήτριος Γάκης

Ηλίας Καματερός


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!