ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Η λύση δεν είναι η απόσπαση γιατρών από το ένα νησί στο άλλο, η λύση δεν είναι να στρέφουμε το ένα νησί εναντίον του άλλου»

«Η λύση δεν είναι η απόσπαση γιατρών από το ένα νησί στο άλλο, η λύση δεν είναι να στρέφουμε το ένα νησί εναντίον του άλλου» - Ερώτηση στη Βουλή για να καλυφθούν οι κενές θέσεις ιατρών σε Λέρο και Λειψούς.

Με ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, ζητά να τερματιστεί η πρακτική κάλυψης των κενών θέσεων γιατρών στα μικρά νησιά, μέσω της μετακίνησης γιατρών από άλλα νησιά.

Ο κ. Κόνσολας αναφέρεται στο πρόσφατο περιστατικό της μετακίνησης της μοναδικής ιατρού Δ/ντριας Γενικής Ιατρικής από το Κέντρο Υγείας του Νοσοκομείου  της Λέρου, στους Λειψούς, προκειμένου να καλυφθούν οι εκεί ανάγκες.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι δεν μπορεί να αποσπώνται γιατροί σε μονήρεις ειδικότητες, όπως αυτή της Γενικής Ιατρικής στο νοσοκομείο της Λέρου.

Ταυτόχρονα, ζητά την άμεση κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν στον τομέα της δημόσιας υγείας στους Λειψούς, με την πρόσληψη γιατρού με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολογίας.

Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας, τονίζει:

«Είναι εντελώς λανθασμένη η πρακτική που έχει υιοθετήσει η 2η ΔΥΠΕ να αποσπά γιατρούς με μονήρεις ειδικότητες σε δομές δημόσιας υγείας ενός νησιού, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε ένα άλλο μικρότερο νησί.

Αυτή τη στιγμή, το Νοσοκομείο της Λέρου, πλην των άλλων ελλείψεων που καταγράφονται, έμεινε χωρίς ιατρό Γενικής Ιατρικής, ενώ η λύση που δόθηκε στους Λειψούς, με την απόσπασή της, δεν είναι ούτε μόνιμη ούτε βιώσιμη.

Ο σκοπός δεν είναι να στρέψουμε το ένα νησί εναντίον του άλλου αλλά να κυριαρχήσει ο ορθολογισμός.

Πρέπει άμεσα να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα με την έλλειψη γιατρού στους Λειψούς, με την άμεση πρόσληψη ιατρού με ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολόγου».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

ΘΕΜΑ: «Κάλυψη των αναγκών και των ελλείψεων προσωπικού στις δομές δημόσιας υγείας στη Λέρο και στους Λειψούς»

Κύριε Υπουργέ,

Η 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Νήσων, προκειμένου να καλύψει τις ελλείψεις γιατρών στα μικρότερα νησιά της Δωδεκανήσου, έχει υιοθετήσει μία πρακτική που απέχει σημαντικά από μια ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Προχωρά σε αποσπάσεις γιατρών από δομές δημόσιας υγείας άλλων νησιών της Δωδεκανήσου, οι οποίοι πολλές φορές υπηρετούν σε μονήρεις ειδικότητες.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η απόσπαση της μοναδικής ιατρού Δ/ντριας Γενικής Ιατρικής του νοσοκομείου της Λέρου, στους Λειψούς, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες δημόσιας υγείας στο νησί των Λειψών, δημιουργώντας πρόβλημα στο Κέντρο Υγείας του Νοσοκομείου της Λέρου.

Με τον τρόπο αυτό, όχι μόνο δεν επιλύεται το πρόβλημα, αλλά δημιουργούνται εντάσεις.

Αυτή τη στιγμή το νοσοκομείο της Λέρου δεν έχει ιατρό Γενικής Ιατρικής, ενώ η τελευταία απόσπαση  δεν αποτελεί τη μόνιμη και βιώσιμη λύση που επιθυμούν οι κάτοικοι των Λειψών.

Επισημαίνω ότι οι ανάγκες νησιών, όπως οι Λειψοί καλύπτονται καλύτερα με την πρόσληψη γιατρού γενικής ιατρικής ή με ειδικότητα παθολόγου.

Οι 800 μόνιμοι κάτοικοι των Λειψών, ανάμεσα στους οποίους υπάρχουν και 180 παιδιά, δεν μπορεί να μένουν χωρίς ιατρική φροντίδα ή οι ανάγκες τους να καλύπτονται με αποσπασμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων και συχνά ασύμβατων με τις ανάγκες τους.

Το ίδιο ισχύει και για το νοσοκομείο της Λέρου που δεν μπορεί να μένει χωρίς γιατρό Γενικής Ιατρικής αλλά και να έχει ελλείψεις βασικών ειδικοτήτων, τη στιγμή που καλύπτει τις ανάγκες, όχι μόνο της Λέρου, αλλά της Πάτμου, των Λειψών, του Αγαθονησίου και άλλων μικρότερων νησιών.

Είναι, συνεπώς, επιβεβλημένο να εγκαταλειφθεί η πρακτική των αποσπάσεων αυτού του είδους, που αποδυναμώνουν μια δομή δημόσιας υγείας,  χωρίς να λύνουν το πρόβλημα και να αναζητηθούν μόνιμες και βιώσιμες λύσεις.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός

 

  1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα και αν προτίθεται να τερματίσει την πρακτική αποσπάσεων αυτού του είδους και ιδιαίτερα γιατρών που υπηρετούν σε μονήρεις ειδικότητες δομών δημόσιας υγείας.
  2. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην κάλυψη των ειδικοτήτων Ψυχιάτρου, Αναισθησιολόγου, Γυναικολόγου, Νευρολόγου, Μικροβιολόγου, Ορθοπεδικού, Ακτινολόγου, ΩΡΛ, Οφθαλμίατρου, Ουρολόγου στο νοσοκομείο της Λέρου, εφόσον στον Οργανισμό του Κ.Θ.-Γ.Ν.-Κ.Υ. Λέρου προβλέπονται εξήντα δύο (62) θέσεις ειδικευμένων γιατρών, ενώ είναι καλυμμένες μόνο δεκαέξι (16), καθώς και των προβλεπόμενων έντεκα (11) θέσεων αγροτικών γιατρών, από τις οποίες είναι καλυμμένη μόνο μία (1), ενώ από τις δεκαεπτά (17) προβλεπόμενες θέσεις ειδικευομένων γιατρών είναι καλυμμένες μόνο οι  οκτώ (8), εκ των οποίων οι πέντε (5) βρίσκονται σε παράταση.
  3. Εάν προτίθεται να δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της κάλυψης των αναγκών δημόσιας υγείας στους Λειψούς, με την άμεση πρόσληψη στο νησί, γιατρού με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολόγου.
  4. Εάν προτίθεται να δώσει  μόνιμη  και βιώσιμη λύση  στο πρόβλημα κάλυψης της δημόσιας υγείας στο Αγαθονήσι, με την άμεση πρόσληψη στο νησί γιατρού με ειδικότητα γενικής ιατρικής ή παθολόγου, ή ενός  αγροτικού ιατρού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!