Βάζουν "χέρι" στα λεφτά του ΕΣΠΑ – Στα "κάγκελα" οι περιφερειάρχες, σύσκεψη υπό τον Γ. Σταθάκη

Η απόφαση της Ρένας Δούρου να "στείλει" στην ΤτΕ 80 εκατ. ευρώ από τα αποθεματικάτης Περιφέρειας Αττικής φαίνεται πως ήταν μόνο η αρχή. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μαζέψει και τα χρήματα που είναι δεσμευμένα για το ΕΣΠΑ. 

Έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων, Αλέξανδρου Χαρίτση, έφτασε στις διαχειριστικές αρχές των Περιφερειών και ζητά την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι δεσμευμένα για έργα μέσω ΕΣΠΑ. Μεταξύ άλλων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι «στην περίπτωση που δεν προκύπτει εύλογη βεβαιότητα αξιοποίησής τους μέχρι 19/4/2015, (θα γίνει) ανάκλησή τους μέσω των αρνητικών εντολών κατανομής το αργότερο μέχρι 3/4/2015. Μετά τις 19/4/2015 για τα ποσά αυτά θα έχει εφαρμογή ο Οδηγός Λειτουργίας του Κεντρικού Λογαριασμού και θα ανακληθούν αυτόματα...».

Έντονα αντέδρασαν οι Περιφερειάρχες, με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, μιλώντας στο Ράδιο-Ένα 102,5, να τονίζει πως «συμβαίνει κάτι πρωτόγνωρο και κινδυνεύει η ανάπτυξη στη χώρα με την αυτόματη ανάκληση από το κράτος των χρημάτων που είναι κανονικά δεσμευμένα για έργα μέσω του ΕΣΠΑ. Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μάλιστα, το ποσό είναι περίπου 26 εκατ. ευρώ». 


Σημείωσε δε ότι «υπήρξε ένα έγγραφο που κοινοποιήθηκε από το αρμόδιο Υπουργείο, με το οποίο μας ζητά τα χρήματα του ΕΣΠΑ, να ανακληθούν αυτόματα. Τα χρήματα, τα οποία δεν έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί». Μάλιστα, συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο της Ένωσης Περιφερειών. 

Με αντικείμενο τη χρήση των αδιάθετων κονδυλίων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων πραγματοποιείται σύσκεψη του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Σταθάκη με τους περιφερειάρχες. 

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο περιφερειάρχης ανέφερε πριν τη σύσκεψη ότι το υπουργείο έχει ζητήσει από τις Περιφέρειες να επιστρέψουν στον προϋπολογισμό κονδύλια των ΠΕΠ (ΕΣΠΑ) που δεν είναι άμεσα απαιτητά για πληρωμές έργων.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το 2015 (αν δεν δοθεί παράταση) είναι ο τελευταίος χρόνος εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007-2013, συνεπώς θα πρέπει να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση των έργων και η πληρωμή τους ως το τέλος του έτους.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, το συνολικό ποσό που μπορεί να επιστραφεί μπορεί να φθάσει έως και σε 150 εκατ. ευρώ.

Με πληροφορίες από: Το Βήμα, ΑΠΕ - ΜΠΕ


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!