Ν. Σαντορινιός: Ομιλία κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ

Θέμα: «Ομιλία κατά τη συζήτηση για το νομοσχέδιο της ΕΡΤ: Το Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποκτά και πάλι μία δημόσια ανεξάρτητη φωνή μακριά από μεγάλοκαναλάρχες και συμφέροντα».

Την Τρίτη, 7/4/15 έγινε η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής επί της αρχής του νομοσχεδίου «Ρυθμίσεις Θεμάτων Δημόσιου Ραδιοτηλεοπτικού Φορέα, Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση Ανώνυμη Εταιρεία και τροποποίηση του άρθρου 48 του Ν. 2190/1920». Κατά τη συζήτηση ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός τοποθετήθηκε συνολικά επί του νομοσχεδίου. Στο πλαίσιο της ομιλίας τους αναρωτήθηκε, αναφερόμενος σε αυτούς που κάνουν λογιστικούς υπολογισμούς για το άνοιγμα της ΕΡΤ, «Επειδή ακούστηκαν αναλύσεις κόστους – οφέλους, πείτε μου, πως κοστολογείται η ενημέρωση στα μικρά νησιά και τους νησιώτες; Πως κοστολογείται η ενημέρωση και η επαφή με τον απόδημο ελληνισμό; Πόσο κοστίζει η ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση;». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην περιπέτεια της ΕΡΑ Ρόδου και κατέληξε: «Το Ραδιοτηλεοπτικό τοπίο αποκτά και πάλι μία δημόσια ανεξάρτητη φωνή μακριά από μεγάλοκαναλάρχες και συμφέροντα. Ήταν μία δέσμευσή μας που έπρεπε να την υλοποιήσουμε και είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάμε με αυτό το νομοσχέδιο.»

Ακολουθεί το κείμενο της ομιλίας:

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, κύριοι Υπουργοί. Ίσως πω μια κοινοτυπία, όμως, το μαύρο στην ΕΡΤ, ήταν μαύρο για τη Δημοκρατία, ήταν μαύρο για την ενημέρωση. Αλλά, αλήθεια, αυτοί οι εμπνευστές του μαύρου σχεδίου, αναρωτήθηκαν πως μέσα σε ένα απόγευμα πέταξαν στο δρόμο 2500 εργαζομένους; Αυτοί οι εμπνευστές αυτού του μαύρου σχεδίου αναρωτήθηκαν πως η Περιφέρεια, τα Νησιά, τα απομακρυσμένα χωριά που δεν έχουν άλλον τρόπο να ενημερωθούν, πώς θα ενημερώνονταν; Ο μόνος τρόπος για να ενημερωθούν ήταν τα κανάλια της ΕΡΤ και οι σταθμοί της ΕΡΑ. Πώς θα είχαν αυτά τα νησιά τη στοιχειώδη ενημέρωση; Τέλος, αυτοί οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου σκέφτηκαν ότι κλείνοντας και ρίχνοντας μαύρο στην ΕΡΤ, το μόνο που έβλεπαν πολλοί νησιώτες σε μικρά νησιά, ήταν η ενημέρωση από τα απέναντι παράλια;

Ότι γέμισαν οι δέκτες τους μόνον με τουρκικές φωνές, το αναρωτήθηκαν; Ότι δεν υπήρχε ελληνική ενημέρωση; Όχι φυσικά. Το μόνο που τους ενδιέφερε, ήταν η εξυπηρέτηση των φίλων τους στα μεγάλα κανάλια, τους ενδιέφερε ότι με την δήθεν εξυπηρέτηση μνημονιακών δεσμεύσεων, έκρυβαν τα παιχνίδια τους για τα ψηφιακά δικαιώματα.

Επειδή ακούστηκαν αναλύσεις κόστους – οφέλους, πείτε μου, πως κοστολογείται η ενημέρωση στα μικρά νησιά και τους νησιώτες; Πως κοστολογείται η ενημέρωση και η επαφή με τον απόδημο ελληνισμό; Πόσο κοστίζει η ελεύθερη και ανεξάρτητη ενημέρωση;

Οι υπάλληλοι της Ε.Ρ.Α. Ρόδου απολύθηκαν μέσα σε λίγες ώρες, με ένα ειδοποιητήριο που τους ενημέρωνε ότι είναι υπεύθυνοι για τον εξοπλισμό. Δηλαδή, και άνεργοι και υπόλογοι. Από την άλλη, όταν κόπηκε το ρεύμα, όπως είπε και ο κ. Κουίκ, δυστυχώς δεν μπόρεσε ο σταθμός των μεσαίων να ρευματοδοτηθεί, με αποτέλεσμα, να λεηλατηθεί και σήμερα να έχουμε πρόβλημα στον σταθμό των μεσαίων που έδινε σε όλο το Αιγαίο. Ποιος θα λογοδοτήσει για αυτή την καταστροφή της δημόσιας περιουσίας;

Σήμερα βάζουμε τα θεμέλια για μία νέα Ε.Ρ.Τ., ελεύθερη, δημοκρατική, ανεξάρτητη. Μία Ε.Ρ.Τ. που θα μεταδίδει την φωνή της Περιφέρειας. Μία Ε.Ρ.Τ. που θα ελέγχεται από την κοινωνία και όχι από τα γραφεία των Υπουργών. Μία Ε.Ρ.Τ. για τον πολιτισμό, την ελευθεροτυπία, η οποία θα μπορεί να έχει πολλά άλλα προγράμματα που δεν τα δίνουν τα ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης, όπως ειπώθηκε, για την οικονομία, για τις επιστήμες, για την επιμόρφωση.

Το Ραδιοτηλεοπτικό, το οποίο αποκτά και πάλι μία δημόσια ανεξάρτητη φωνή μακριά από μεγάλοκαναλάρχες και συμφέροντα. Ήταν μία δέσμευσή μας που έπρεπε να την υλοποιήσουμε και είμαι πολύ χαρούμενος που ξεκινάμε με αυτό το νομοσχέδιο.

Σας ευχαριστώ πολύ.      


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!