Ερώτηση και προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για την αποκατάσταση των προβλημάτων ύδρευσης στο Καστελόριζο

Με Ερώτηση που κατέθεσε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και προς τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύει το πρόβλημα ύδρευσης του Καστελόριζου.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου κατέθεσε, επίσης, και επιστολή στον Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Ιωάννη Γιαννέλη-Θεοδοσιάδη, επισημαίνοντας ότι πριν από λίγες ημέρες το νησί έμεινε για 4 ημέρες χωρίς νερό και δόθηκε λύση με τη μεταφορά νερού από υδροφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρόβλημα έγκειται στο ότι η λιμνοδεξαμενή, που είχε χωρητικότητα 70.000 κυβικών, υπέστη ζημιά η αποκατάσταση της οποίας κοστολογείται στα 200.000 ευρώ.

Παράλληλα, η μονάδα αφαλάτωσης είναι εκτός λειτουργίας αφού έχει υποστεί βλάβη, ενώ θεωρείται και ασύμφορη οικονομικά η λειτουργία τους λόγω των υπερβολικών χρεώσεων της ΔΕΗ.

Ο Βουλευτής επισημαίνει ότι για εθνικούς αλλά και ουσιαστικούς λόγους επιβάλλεται να δοθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού, εν όψει, μάλιστα, και της θερινής περιόδου, που οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Συγκεκριμένα προτείνει:

-   Την έγκριση σχετικής πίστωσης για την αποκατάσταση της βλάβης στη λιμνοδεξαμενή.

-   Την επισκευή της μονάδας αφαλάτωσης και τη θέσπιση μειωμένου τιμολογίου από τη ΔΕΗ για την κατανάλωση ρεύματος των μονάδων αφαλάτωσης των μικρών νησιωτικών δήμων.

Ο κ. Κόνσολας σε δήλωσή του επισημαίνει:

«Πρέπει να φύγουμε από τη λογική της μεταφοράς νερού, που κοστίζει περισσότερο και συνιστά οικονομική αιμορραγία για το Κράτος, τους νησιωτικούς δήμους και κυρίως τον πολίτη στον οποίο ματακυλίεται το κόστος.

Εθνικοί αλλά και ουσιαστικοί λόγοι, επιτάσσουν την ανάγκη να δοθεί μόνιμη λύση στο πρόβλημα υδροδότησης στο Καστελόριζο.».

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

1. Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

2. Κύριο Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας

ΘΕΜΑ: «Μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης του Καστελόριζου»

Κύριοι Υπουργοί,

Το Καστελόριζο, όπως όλα τα άνυδρα νησιά, αντιμετωπίζει πρόβλημα υδροδότησης. Πρόσφατα το νησί έμεινε για 4 ημέρες χωρίς νερό και η λύση δόθηκε με μεταφορά νερού με υδροφόρο πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού.

Η λιμνοδεξαμενή που κατασκευάστηκε πριν από 7 χρόνια, με χωρητικότητα 70.000 κυβικών, έχει υποστεί ζημιές, ενώ εκτός λειτουργίας είναι και η μονάδα αφαλάτωσης.

Το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών και της εκτέλεσης των αναγκαίων έργων για τη λιμνοδεξαμενή, έχει προϋπολογιστεί στις 200.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα, η λειτουργία της μονάδας αφαλάτωσης, που χρήζει άμεσης επισκευής, είναι ιδιαίτερα κοστοβόρα σε ό,τι αφορά στη χρέωση κατανάλωσης του ηλεκτρικού ρεύματος.

Το κόστος αυτό το επωμίζεται ο Δήμος και μετακυλίεται στους πολίτες.

Οι κάτοικοι του Καστελόριζου ζητούν το αυτονόητο, να δοθεί μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης του νησιού.

Είναι σαφές ότι το μοντέλο μεταφοράς νερού με υδροφόρες έχει πολλαπλάσιο κόστος για το Κράτος και ένα μικρό νησιωτικό δήμο, όπως είναι ο Δήμος Μεγίστης.

Κατόπιν των ανωτέρω

  1. Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού αν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο της αποκατάστασης των ζημιών στη λιμνοδεξαμενή του νησιού.
  2. Ερωτάται ο Κύριος Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας αν προτίθεται να παρέμβει στη ΔΕΗ προκειμένου να θεσμοθετηθεί ειδικό χαμηλό τιμολόγιο για την κατανάλωση των μονάδων αφαλάτωσης των δήμων στα μικρά νησιά.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!