Νεκτάριος Σαντορινιός: ομιλία στην επιτροπή περιφερειών

Θέμα: «Δε μπορούμε να συζητάμε για τον τουρισμό και να μην μιλάμε για το ποιοι ωφελούνται. Αν δεν ωφελείται η τοπική κοινωνία, αν δεν ωφελούνται οι εργαζόμενοι, τότε κάτι λάθος υπάρχει στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη».

Στη πρώτη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής που είχε χαρακτήρα προγραμματισμού, τοποθετήθηκε χθες (23/4/15) ο βουλευτής Νεκτάριος Σαντορινιός, δίνοντας έμφαση στα εργαλεία που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για μια πραγματική, ισόρροπη, ουσιαστική και με όφελος για την κοινωνία ανάπτυξη της περιφέρειας.

Το σημαντικότερο στοιχείο στην τοποθέτηση του βουλευτή ήταν η εκτεταμένη αναφορά στα ζητήματα των νησιών του Νοτίου Αιγαίου που χρήζουν συγκεκριμένης και στοχευμένης πολιτικής. Ιδιαίτερα, είπε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, για το Νότιο Αιγαίο υπάρχουν νησιά τριών ταχυτήτων. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι οι Λειψοί είναι το ίδιο με τη Ρόδο και έχουν την ίδια ανάπτυξη και άρα πρέπει να έχουν και τις ίδιες χρηματοδοτικές ικανότητες. Το ζητούμενο είναι, ότι το παραγόμενο προϊόν από τα νησιά αυτά δεν πηγαίνει στους πολίτες. Το καρπώνονται συγκεκριμένα συμφέροντα. Άρα, επειδή το ΕΣΠΑ πρέπει να πάει προς τους πολίτες, νομίζω ότι είναι λανθασμένη η συνολική προσέγγιση και πρέπει να λειτουργήσουμε πιο στοχευμένα, κατέληξε.

Στην ενότητα του τουρισμού ο βουλευτής Δωδεκανήσου, τόνισε ότι η επιτροπή πρέπει να ασχοληθεί ιδιαίτερα με τα πραγματικά προβλήματα, την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος αλλά και τα ουσιαστικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον τουρισμό. Γιατί αυτή τη στιγμή στη Ρόδο, ανέφερε χαρακτηριστικά, σε 22 ξενοδοχεία δεν έχουν πληρωθεί οι ξενοδοχοϋπάλληλοι. Δε μπορούμε να συζητάμε για τον τουρισμό, είπε με νόημα, και να μην μιλάμε για το ποιοι ωφελούνται. Αν δεν ωφελείται η τοπική κοινωνία, αν δεν ωφελούνται  οι εργαζόμενοι, τότε κάτι λάθος υπάρχει στη σχεδιαζόμενη ανάπτυξη.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο βουλευτής Δωδεκανήσου ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πλήρωση του άρθρου 101 του Συντάγματος αλλά και της συνθήκης του Άμστερνταμ, όπου η Διοίκηση γενικότερα, υποχρεούται να λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους.

Για να καταδείξει τις ιδιαιτερότητες που έχει η περιφέρεια σε μορφολογικό επίπεδο και τις ανάγκες που γεννιούνται, τόνισε σχηματικά, πως «δεν υπάρχουν μόνο νησιωτικές ή μόνο ορεινές περιοχές. Υπάρχουν και νησιωτικές και ορεινές». Χρησιμοποίησε δε,  και το παράδειγμα της Ολύμπου στην Κάρπαθο, όπου η Όλυμπος είναι μια απομονωμένη περιοχή κυριολεκτικά. Έχει ένα δρόμο εξαιρετικά δύσβατο και ταυτόχρονα βρίσκεται και σε νησί.

Ο Νεκτάριος Σαντορινιός πρότεινε στο πλαίσιο προγραμματισμού των δράσεων της επιτροπής να πρέπει να είναι η ενασχόληση με τα Ευρωπαϊκά Επιχειρησιακά Προγράμματα στο σύνολό τους και ειδικότερα με το ΕΣΠΑ. Σαν πρώτο βήμα, πρόκρινε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, την καταγραφή ενός ουσιαστικού απολογισμού των προγραμμάτων σε επίπεδο περιφερειακής ανάπτυξης. «Τι δηλαδή καταφέραμε να πετύχουμε στο ‘07- ‘13 που κλείνει τώρα. Υπήρξε ουσιαστική παρέμβαση μέσω αυτών των προγραμμάτων τελικά ή απλά ξοδέψαμε κάποια χρήματα χωρίς αποτέλεσμα;» είπε χαρακτηριστικά.

Ενώ, σε δεύτερο στάδιο πρέπει να διαβουλευτεί η επιτροπή για τις κατευθύνσεις του νέου ΕΣΠΑ, ερευνώντας στο πως μπορεί να συμβάλει το πρόγραμμα στην αναβάθμιση των περιβαλλοντικών υποδομών, στους υδάτινους πόρους και στα απορρίμματα, ανέφερε ο βουλευτής.

Παράλληλα, για τις δράσεις του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, υπογράμμισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός ότι πρέπει στην ουσία να εξεταστεί το πως ανταποκρίνεται στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κοινωνία από την ανθρωπιστική κρίση και πως μπορούμε να βοηθήσουμε μέσα από το ΕΣΠΑ στο να ανασχεθεί η ανεργία, η οποία μαστίζει όλη την κοινωνία. 

Για το κομμάτι των ιδιωτικών επενδύσεων ανέφερε ότι πρέπει να έχουν στοχευμένη ανταποδοτικότητα τόσο στην αναβάθμιση των υπαρχουσών επιχειρήσεων αλλά πρέπει να δημιουργήσουν και κίνητρα για τη δημιουργία νέων που πραγματικά να δίνουν προστιθέμενη αξία στην περιφέρεια και να εξασφαλίζουν θέσεις εργασίας. Τέλος, για τη ρήτρα απασχόλησης, σχολίασε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, ότι ενώ σαν όρος υπάρχει στα επενδυτικά προγράμματα, στην πράξη εντούτοις δεν δημιουργούνται και η υλοποίηση αυτής της ρήτρας πρέπει να είναι μέγιστος στόχος για την επιτροπή.

Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός συμφώνησε απόλυτα με την πρόταση να ασχοληθεί η επιτροπή με τα ζητήματα του μεταναστευτικού ειδικά για τις υποδομές και για τα προβλήματα στελέχωσης των δομών αλλά και με την πρόταση για θεματική συνεδρίαση για την ναυτιλία καθώς όπως σχολίασε «μπορεί τα νησιά μας το καλοκαίρι να σφύζουν από ζωή και από τουρίστες, το χειμώνα, όμως, σφύζουν από απομόνωση και για να δουν καράβι κάνουν 15 ημέρες, ίσως και 30 ημέρες.  Πρέπει να δούμε πολύ σοβαρά τι γίνεται με αυτό το θέμα».


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!