ΜΑΝΟΣ ΚΟΝΣΟΛΑΣ: «Επανεξέταση της Ελληνοτουρκικής συμφωνίας για τη θαλάσσια σύνδεση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία»

Ερώτηση, με την οποία θέτει ζήτημα επανεξέτασης και αναθεώρησης της Ελληνοτουρκικής συμφωνίας, για τη θαλάσσια σύνδεση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τουρκικά λιμάνια, κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας προς τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, επισημαίνει ότι η εφαρμογή της συμφωνίας αποδεικνύεται επιβλαβής, στην πράξη, για τα ελληνικά συμφέροντα και ουσιαστικά πλήττει τα ελληνόκτητα πλοία αλλά και τα δημόσια έσοδα.

Ο κ. Κόνσολας τονίζει ότι τα τέλη ελλιμενισμού είναι ακριβότερα στα τουρκικά λιμάνια, ενώ και τα λιμενικά τέλη, ανά επιβάτη, είναι δεκαπενταπλάσια στην Τουρκία, σε σχέση με τα ισχύοντα στη χώρα μας.

Υπάρχει σαφής παραβίαση των αρχών της αμοιβαιότητας και της ίσης μεταχείρισης σε φόρους και τέλη, που προβλέπει η συμφωνία.

Ο Μάνος Κόνσολας προειδοποιεί ότι έχουν δημιουργηθεί συνθήκες μονοπωλιακής και απόλυτης κυριαρχίας πλοίων τουρκικών συμφερόντων που θα ελέγξουν πλήρως τη θαλάσσια σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα τουρκικά λιμάνια.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:

«Η Ελληνοτουρκική συμφωνία για τη θαλάσσια σύνδεση, που κυρώθηκε με το Ν.2900 του 2001, πρέπει να επανεξεταστεί. Κάτω από τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί είναι ετεροβαρής για την Ελλάδα.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στην τιμολογιακή πολιτική φόρων και τελών ελλιμενισμού και επιβατών, αλλά και την τήρηση του νομοθετικού πλαισίου για τους περιηγητικούς πλόες, ανάμεσα σε λιμάνια της χώρας μας και τρίτες χώρες».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κύριο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Επανεξέταση της Ελληνοτουρκικής συμφωνίας, που κυρώθηκε με το Ν.2900/2001, για τη θαλάσσια σύνδεση νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με την Τουρκία»

Κύριε Υπουργέ,

Δεκατέσσερα χρόνια μετά την κύρωση από τη Βουλή της Ελληνοτουρκικής συμφωνίας για τη θαλάσσια σύνδεση των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου με τα τουρκικά λιμάνια, προκύπτουν πολλαπλά ζητήματα επανεξέτασης ή και αναθεώρησης αυτής της συμφωνίας.

Είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι αυτή η συμφωνία λειτουργεί ανισομερώς και δημιουργεί τις συνθήκες και τις προϋποθέσεις για την κυριαρχία πλοίων τουρκικών συμφερόντων σε αυτές τις γραμμές και όχι μόνο.

Είναι ξεκάθαρο ότι δεν υφίσταται η αρχή της αμοιβαιότητας και της ισότητας φόρων και τελών, που περιλαμβανόταν στη συμφωνία.

Και αυτό γιατί σε ό, τι αφορά στα τέλη ελλιμενισμού πλοίων, το κόστος για ένα ελληνικό πλοίο που προσεγγίζει ένα τουρκικό λιμάνι είναι πολλαπλάσιο σε σχέση με αυτά που πληρώνει ένα τουρκικό πλοίο που προσεγγίζει ένα ελληνικό λιμάνι.

Η διαφορά, σε κάποιες περιπτώσεις, φτάνει στο οκταπλάσιο.

Ανάλογη διαφορά υπάρχει και στα τέλη ανά επιβάτη. Για παράδειγμα, το τουρκικό λιμάνι στη Μαρμαρίδα επιβάλλει τέλος 15,26 ευρώ ανά επιβάτη, ενώ το αντίστοιχο λιμενικό τέλος που επιβάλλει το Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου είναι 1 μόλις ευρώ ανά επιβάτη.

Είναι φανερό ότι με αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να υπάρξει ανταγωνισμός, ενώ τα τουρκικά πλοία έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν με μειωμένη σύνθεση έναντι των ελληνικών.

Προκύπτουν, όμως, ζητήματα και υποχρεώσεις, που άπτονται της συμφωνίας και πρέπει να ελεγχθεί η τήρησή τους, όπως η τήρηση των κανόνων ασφαλείας και οι έλεγχοι αλλά και η τήρηση του νομοθετικού και κανονιστικού πλαισίου για τους περιηγητικούς πλόες μεταξύ των ελληνικών λιμανιών και τρίτων χωρών.

Είναι δεδομένο ότι οι ανταλλαγές και η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών στα ζητήματα του τουρισμού και των θαλάσσιων συγκοινωνιών, επιβάλλονται.

Δεν πρέπει, όμως, να λειτουργούν ετεροβαρώς.

Ήδη τα περισσότερα πλοία, ελληνικών συμφερόντων, έχουν αποσυρθεί αφού δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν κάτω από αυτές τις συνθήκες.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Εάν γνωρίζει το πρόβλημα προτίθεται να ορίσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για να επανεξεταστούν οι όροι της συμφωνίας αλλά και η ορθή τήρηση της.
  2. Εάν θεωρεί ότι παραβιάζεται η νομοθεσία για τους περιηγητικούς πλόες από ελληνικά λιμάνια προς τρίτες χώρες, με την πρακτική έκδοσης διπλού εισιτηρίου από τα τουρκικά πλοία
  3. Εάν διενεργούνται έλεγχοι από τις Ελληνικές Λιμενικές Αρχές για την τήρηση των κανόνων ασφάλειας της ζωής στη θάλασσα σε όλα τα πλοία που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις γραμμές. Πόσοι έλεγχοι έχουν γίνει και ποια είναι τα αποτελέσματά τους.
  4. Στην Ελληνοτουρκική συμφωνία δεν υπάρχει πρόβλεψη διάκρισης μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών λιμένων, σε ό, τι αφορά στα τέλη και στις χρεώσεις. Με δεδομένο ότι τα τελευταία χρόνια ιδιωτικοποιήθηκαν τα περισσότερα τουρκικά λιμάνια και επιβάλλονται αυξημένες χρεώσεις ελλιμενισμού και τελών ανά επιβάτη, θεωρεί ο Υπουργός ότι προκύπτει ανάγκη αναθεώρησης της συγκεκριμένης συμφωνίας;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μάνος Κόνσολας

Βουλευτής Δωδεκανήσου


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!