Το θέμα της παροχής δικαιώματος ψήφου στους Αποδήμους Έλληνες του εξωτερικού και της εκπροσώπησής τους στο Κοινοβούλιο, έθεσε ο Μάνος Κόνσολας

Το θέμα της παροχής δικαιώματος ψήφου στους Αποδήμους Έλληνες του εξωτερικού και της εκπροσώπησής τους στο Κοινοβούλιο, έθεσε ο Μάνος Κόνσολας

Αρχικά, έθεσε το ζήτημα της παροχής δικαιώματος ψήφου στους Απόδημους Έλληνες του εξωτερικού. Το χαρακτήρισε ως κορυφαία θεσμική παρέμβαση που θα μπορούσε να είχε προχωρήσει εδώ και πολύ καιρό, αν δεν υπεισέρχονταν κομματικές σκοπιμότητες.

Στην παρέμβασή του ο κ. Κόνσολας τόνισε:

«Θεωρώ μείζον το ζήτημα της παροχής δικαιώματος ψήφου στους Απόδημους Έλληνες του εξωτερικού, που πρέπει να συμμετέχουν στις εθνικές εκλογές.

Να μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα που έχει κάθε Έλληνας πολίτης.

Κατά το παρελθόν, κομματικές σκοπιμότητες εμπόδισαν την άσκηση αυτού του δικαιώματος.

Τα τεχνικά και θεσμικού χαρακτήρα ζητήματα δεν είναι αξεπέραστα.

Θα πρότεινα η Επιτροπή μας να επεξεργαστεί ένα συνολικό σχέδιο και να το καταθέσει, ως πρόταση, στο Υπουργείο Εσωτερικών και στα κόμματα.

Θα είναι μια μεγάλη τομή στο πολιτικό μας σύστημα αλλά και στην ποιότητα της δημοκρατίας μας.

Δεν μιλώ μόνο για το δικαίωμα ψήφου αλλά και για την αντιπροσώπευση των Ελλήνων της διασποράς στο Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Έπειτα, ο κ. Κόνσολας, αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη λειτουργία και το οργανωτικό υπόβαθρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) με στόχους:

-Την  οικονομική του αυτοτέλεια.

-Την αντιπροσωπευτικότητα στην εκπροσώπηση και η μαζικότητα στη συμμετοχή.

-Τη συμμετοχή επιφανών Ελλήνων της διασποράς από τον επιστημονικό, κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό χώρο.

-Τον καθοριστικό ρόλο και την εκχώρηση  αρμοδιοτήτων στα ζητήματα της Ελληνόφωνης Παιδείας.

 Σχετικά με το τελευταίο, ανέφερε ως παράδειγμα την έλλειψη εκπαιδευτικών στην ελληνόφωνη εκπαίδευση του εξωτερικού, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί μέσα από την ίδρυση τμημάτων νεοελληνικών σπουδών σε ξένα πανεπιστήμια, με τη στήριξη της Ομογένειας.

Επιπλέον, ο Μάνος Κόνσολας έκανε ειδική αναφορά στην ανάγκη διατήρησης, ενδυνάμωσης και χρηματοδότησης των εδρών των ελληνικών, νεοελληνικών σπουδών και ιστορίας που υπάρχουν σε διάφορα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, προτείνοντας τη δημιουργία ενός πλαισίου διασύνδεσής τους.

 Παράλληλα, τόνισε την ύπαρξη 120 αναγνωρισμένων τμημάτων ελληνικής γλώσσας ανά τον κόσμο, τα οποία ελέγχονται και λειτουργούν κάτω από την εποπτεία συλλόγων της ομογένειας, καθώς, επίσης, και τον εξέχοντα ρόλο και την προσφορά των Πανεπιστημίων Αιγαίου και Κρήτης, μέσω των εκπαιδευτικών τους προγραμμάτων, για τη διατήρηση και ενδυνάμωση του ελληνισμού.

Πρότεινε, επίσης, τη σύνδεση των δράσεων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς με αντίστοιχες δράσεις των ΟΤΑ πρώτου και δεύτερου βαθμού ανά την Επικράτεια, αλλά και των επιστημονικών ενώσεων και των μη κυβερνητικών οργανώσεων. Ανέφερε, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, τις συστηματικές δράσεις για την ομογένεια που υπάρχουν στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο Ρόδου.

Τέλος, επεσήμανε εμφατικά πως η συνεργασία και ο ρόλος της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού (Πα.Δ.Ε.Ε), στην οποία υπάρχουν αστείρευτες δυνάμεις του ελληνισμού, μαζί με το ΣΑΕ και την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς μπορεί να ενισχύσει και να ενώσει τον ελληνισμό σε όλο τον κόσμο.


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!