Δ. Γάκη - Ομιλία στη Βουλή για το ΕΣΠΑ : «Να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους ευρωπαϊκούς πόρους»

«Οι τοπικές κοινωνίες στο επίκεντρο της περιφερειακής πολιτικής. Αναπτυξιακά έργα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των νησιωτικών περιοχών»

Για το συντονισμό των ενεργειών για την απορρόφηση των εναπομεινάντων κονδυλίων του ΕΣΠΑ, αλλά και για το σωστό σχεδιασμό και τη στοχευμένη χρήση των πόρων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου (2014-20) προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, μίλησε ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής Δημήτρης Γάκης, στη συζήτηση για το ΕΣΠΑ που διεξήχθη στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, την Πέμπτη 28.05.15.

«Να βρούμε τους τρόπους να ξαναγυρίσουμε στην ανάπτυξη. Να εφαρμόσουμε στην πράξη ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, που θα βοηθήσουν τις νησιωτικές κοινωνίες στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δικών τους στρατηγικών για να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών τους. Να διασφαλίσουμε την ποιότητα των έργων και τις καινοτόμες εξειδικεύσεις, ώστε να γίνεται η μετάβαση από την επιλογή στην υλοποίηση του έργου, χωρίς προβλήματα και για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των πόρων, που θα καταστούν διαθέσιμες από την Ε.Ε. και την βελτίωση της αποδοτικότητάς τους», τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής Δωδεκανήσου.

***

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της τοποθέτησης του προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής, Δημήτρη Γάκη, στην ενημέρωση του Κοινοβουλίου για την πορεία του ΕΣΠΑ από τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη, την Πέμπτη 28.05.15.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΑΚΗΣ: «Η συζήτηση, είναι επίκαιρη, όχι μόνο γιατί πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί ώστε να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους δεσμευμένους κοινοτικούς πόρους του ΕΣΠΑ, όσο και για να ενημερωθούμε έγκαιρα και υπεύθυνα στα κρίσιμα θέματα της μετάβασης από την τρέχουσα στην επόμενη προγραμματική περίοδο. Για να διατυπώσουμε εδώ, από κοινού, προτάσεις και ιδέες που θα διευκολύνουν την απορρόφηση όλων των κονδυλίων καθώς και για την αποτελεσματική εφαρμογή του νέου ΕΣΠΑ στην Ελλάδα. Για να έχει αυτή η αναπτυξιακή προσπάθεια, μια συνέχεια. Ο καθένας, έχει τον δικό του ρόλο, τη δικιά του ευθύνη. Σε αυτό το πλαίσιο, η βοήθεια και η τεχνογνωσία της Ε.Ε. που θα εκφραστεί μέσα από την κοινή ομάδα εργασίας που δημιουργείται, όπως είπε και ο Υπουργός, θα έχει να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στον βηματισμό μας για την αποδέσμευση και απορρόφηση των πόρων. Όπως επίσης, σημαντική θα είναι η συνεργασία και η ενημέρωση της Βουλής σε θέματα που αφορούν τους βασικούς κανόνες και προϋποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που θα διέπουν τις χρηματοδοτικές ροές κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2014- 2020 και την πορεία υλοποίησης των έργων, για την αξιοποίηση κάθε δυνατού εργαλείου άσκησης πολιτικής συνοχής από τις περιφέρειες προς όφελος των Ελλήνων πολιτών. Δεν είναι μόνο η απορρόφηση των εναπομεινάντων κονδυλίων του ΕΣΠΑ που μας απασχολεί, και αυτό είναι αρκετά σημαντικό βέβαια, αλλά ενδιαφερόμαστε και για τον σωστό σχεδιασμό και την στοχευμένη χρήση των πόρων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014- 2020. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να βρούμε την κατάλληλη προσέγγιση ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα των έργων και τις καινοτόμες εξειδικεύσεις, να εφαρμόσουμε στην πράξη χρηματοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ώστε να γίνεται η μετάβαση από την επιλογή στην υλοποίηση του έργου χωρίς προβλήματα. Για τη μεγιστοποίηση της απορρόφησης των πόρων που θα καταστούν διαθέσιμες από την Ε.Ε. και την βελτίωση της αποδοτικότητάς τους. Τέλος, θα ήθελα να καταθέσω ένα ερώτημα στον Υπουργό, ξεκινώντας αν θέλετε αυτή την διαδικασία συζήτησης για το νέο ΕΣΠΑ. Θα ήθελα να μας ενημερώσετε για τους τρόπους με τους οποίους θα εφαρμοστούν στην πράξη ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που θα βοηθήσουν τις τοπικές κοινωνίες, κυρίως τις λιγότερο ευνοημένες νησιωτικές και ορεινές περιοχές, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δικών τους στρατηγικών, για να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές ανάγκες των περιοχών τους, όπως το πρόγραμμα Community-ledlocaldevelopment (CLLD)».

Το ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

-.-


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!