ΦΠΑ και συντάξεις ξανά στην «κλίνη του Προκρούστη»

Στο τραπέζι μπαίνουν παλιά και νέα σχέδια που θα εξεταστούν στην κυβερνητική επιτροπή σήμερα - Ποια εναλλακτικά μέτρα εξετάζονται.

Σβήνουν και ξαναγράφουν στο Μαξίμου τη λίστα με τις παραχωρήσεις που θα δεχθεί η κυβέρνηση, προκειμένου να «κουμπώσουν» τα μέτρα που προτείνε η ελληνική πλευρά με το στόχο για εξοικονόμηση 2,5% ετησίως που ζητά η Κομισιόν.

Παρά τις «κόκκινες γραμμές», εξετάζονται νέες αλλαγές και σε φόρους και συντάξεις, με σκοπό να συγκλίνει σε εξοικονόμηση 4,5 δισ. ευρώ (ή 2,5% του ΑΕΠ) εκ των οποίων τα 1,8 δισ. ευρώ (ή 1% του ΑΕΠ) από τις αλλαγές στον ΦΠΑ και εππλέον 1,8% ή 1% από τις συντάξεις, όπως προβλέπει η τελική συμβιβαστική πρόταση της Κομισιόν που αποκαλύπτει η γερμανική FAZ.

Με τα δεδομένα αυτά, στο τραπέζι μπαίνουν παλαιά και νέα σχέδια που θα εξεταστούν στην κυβερνητική επιτροπή σήμερα, πριν αναχωρήσει ο πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφης στις Βρυξέλλες.

Στα εναλλακτικά μέτρα που εξετάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται:

-Πλήρης κατάργηση του χαμηλού συντελεστή ΦΠΑ 6,5% που ισχύει μόνο για βιβλία και φάρμακα, με στόχο ο λογαριασμός των αλλαγών στον ΦΠΑ να αυξηθεί κατά 300-400 εκατ. ευρώ και να φτάσει κοντά στα 1,7-1,8 δισ. που ζητούν οι θεσμοί. Το ρεύμα θα παραμείνει όμως στο 13%.
-Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2016 και σε βάθος τριετίας, αντί όλων των πρόωρων «εδώ και τώρα» όπως ζητούν οι δανειστές. Το όφελος από αυτό το μέτρο μπορεί να αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
-Διατήρηση εισφοράς 16% για όσους παίρνουν πρόωρη σύνταξη, επειδή έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα, μέχρι να συμπληρώσουν τα πλήρη όρια ηλικίας. Το μέτρο προτείνεται αντί της πλήρους κατάργησης των πρόωρων συντάξεων και για εκείνους.
-«Ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις: θα επιβληθεί στις υψηλότερες επικουρικές συντάξεις. Το μέτρο αφορά περίπου 80.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν επικουρική από 1.000 έως 3.000 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι 3 εκατ. συνταξιούχοι με επικουρική σύνταξη δεν θίγονται ή θίγονται ελάχιστα από το μέτρο.
-Περικοπή στα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου Άμυνας. Η παρέμβαση στις παραγγελίες του κυρίου Πάνου Καμμένου μπορεί να αγγίξει τα 300-500 εκατ. ευρώ.


Στους «θεσμούς» θα παρουσιαστούν επίσης τα μέτρα για:

-Αύξηση 50%-300% στην εισφορά αλληλεγγύης για όσους εμφανίζουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ.
-Φόρος 12% στις επιχειρήσεις με κέρδη άνω του 1 εκατομμυρίου (ή και από 500.000 ευρώ και άνω ενδεχομένως.
- Περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς εργασίας.
- Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

πηγή: http://www.protothema.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!