Το απόγευμα τελικά η νέα συνεδρίαση του Eurogroup - ραγδαίες εξελίξεις

Για το απόγευμα μετατέθηκε η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την ελληνική κρίση, μετά από αίτημα αρκετών υπουργών της ζώνης του ευρώ.

Μετά από αίτημα από αρκετούς υπουργούς της ζώνης του ευρώ, ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντεϊσελμπλούμ ανακοίνωσε ότι η σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 αντί για τις 12:30.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Eurogroup συζητήθηκε η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

Η εικόνα μέχρι αργά χθες το βράδυ ήταν ότι υπάρχει αρκετή επιφύλαξη σχετικά με προτάσεις που θα κατατεθούν από την Ελλάδα.

Αρκετοί υπουργοί διατύπωναν επιφυλάξεις ότι εάν η Ελλάδα ήθελε να παρουσιάσει προτάσεις θα το είχε κάνει νωρίτερα.

Μένει να φανεί, ανάλογα με τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ποια θα είναι η απόφαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πηγές του Μαξίμου έλεγαν ότι «το Eurogroup θα συνεχιστεί την Τετάρτη ώστε οι υπουργοί Οικονομικών να εξετάσουν τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης».


Λήξη ελληνικού προγράμματος 
Παράλληλα, τη λήξη του ελληνικού προγράμματος από τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη ανακοίνωσε και επίσημα το βράδυ της Τρίτης ο EFSF.

Όπως εξηγεί, η λήξη του προγράμματος σηματοδοτεί ότι η Ελλάδα θα χάσει τα 1,8 δισ. ευρώ, που απομένουν από το πρόγραμμα, αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για την κάλυψη τυχόν νέων αναγκών των ελληνικών τραπεζών.

«Τα αποτελέσματα του προγράμματος βρίσκονται σε κίνδυνο, λόγω της απουσίας μίας νέας συμφωνίας» προειδοποιεί ο επικεφαλής του ESM Kλάους Ρέγκλινγκ. «Οι θυσίες του ελληνικού λαού πρέπει να διασωθούν» συμπληρώνει και καλεί την Ελλάδα να επιστρέψει στο μονοπάτι των μεταρρυθμίσεων.

Το Eurogroup συνεκλήθη για να συζητηθεί η πρόταση που κατέθεσε η Ελλάδας για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και ταυτόχρονα αναδιάρθρωση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία το απόγευμα της Τρίτης με τον ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι, όπως έγινε γνωστό από ιταλικές κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.

Διαβάστε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τον Γερούν Ντεϊσελμπλούμ


Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες, λόγω της εκπνοής του προγράμματος και της προθεσμίας πληρωμής των οφειλών στο ΔΝΤ.

Η ελληνική πρόταση για τη διετή συμφωνία με τον ESM συνοδεύεται και από conditionalities (κατάλογο όρων και προϋποθέσεων). Αυτό δήλωσε το απόγευμα της Τρίτης κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, χωρίς, πάντως, να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. 

«Εκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 19.00 ώρα Βρυξελλών για να συζητηθεί το επίσημο αίτημα αρωγής που διατυπώθηκε από την ελληνική κυβέρνηση και λάβαμε σήμερα το απόγευμα (της Τρίτης)», έγραψε ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ στον λογαριασμό του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του Eurogoup είχε ακυρώσει την εβδομαδιαία εμφάνισή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL λόγω «επείγουσας υποχρέωσης». 

Ωστόσο, η καγκελάριος της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ είπε το απόγευμα της Τρίτης σε γερμανούς βουλευτές - σύμφωνα με το Reuters - ότι η Γερμανία δεν μπορεί να συζητήσει τη νέα πρόταση της Αθήνας πριν από το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Η νέα ελληνική πρόταση

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού την Τρίτη, «από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει πως η απόφαση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος δεν αποτελεί το τέλος αλλά η συνέχεια της διαπραγμάτευσης με καλύτερους όρους για τoν ελληνικό λαό. 

»Η Ελλάδα παραμένει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η ελληνική κυβέρνηση πρότεινε σήμερα διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών και με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

»Η ελληνική κυβέρνηση μέχρι τέλους θα διεκδικήσει βιώσιμη συμφωνία εντός του ευρώ. Αυτό θα είναι και το μήνυμα του ΟΧΙ σε μια κακή συμφωνία στο δημοψήφισμα της Κυριακής».

Δήλωση Βενιζέλου


«Λίγες ώρες πριν τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος στήριξης της χώρας μας από τον EFSF, ο κ. Τσίπρας ανακοινώνει ότι ζήτησε διετές δάνειο από τον ESM (δηλαδή από τον οργανισμό που διαδέχθηκε το EFSF ) ώστε να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες των επόμενων δυο ετών για την κάλυψη διεθνών υποχρεώσεων, με παράλληλη αναδιάρθρωση, που την εννοεί όμως ως reprofiling, δηλαδή ως λογιστική αναδιαμόρφωση, του χρέους. Ως αξιοποίηση και συνέχεια της μεγάλης παρέμβασης στο χρέος που έγινε το 2012 υπό τις ύβρεις και τις συκοφαντίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Μακάρι να βρεθεί τρόπος αξιοπρεπούς και αξιόπιστης συμφωνίας ώστε να παραταθεί το πρόγραμμα του EFSF και να αποκατασταθεί η ροή του ELA από την ΕΚΤ στις ελληνικές τράπεζες προκειμένου να μη βιώσει περαιτέρω ο ελληνικός λαός της εμπειρία των κλειστών τραπεζών και των capital controls. Προκειμένου να ανακληθεί το δημοψήφισμα στο οποίο θα ηττηθεί το «όχι», άλλα στο μεταξύ θα έχει υποστεί τεράστια βλάβη η Πατρίδα.

Όμως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται κυβέρνηση που λέει την αλήθεια και αναλαμβάνει το κόστος δύσκολων και υπευθύνων αποφάσεων. Όχι κυβέρνηση που σκαρφίζεται συνεχώς επικοινωνιακά κόλπα και αναζητά αφελή προσχήματα.

Αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας με το σημερινό αίτημα του προς τον ESM είναι πολύ απλά το εξής: την ίδια ώρα που ζητάει από τον ελληνικό λαό να απορρίψει στο δημοψήφισμα με ένα ηχηρό «όχι» τους όρους της παράτασης του μνημονίου 2, ζητάει να υπαχθεί η χώρα σε νέο μνημόνιο 3 για τα επόμενα δυο τουλάχιστον χρόνια! Προφανώς αυτό θα γίνει με όρους σκληρότερους από αυτούς της παράτασης του μνημονίου 2, με αντίβαρο την αναδιαμόρφωση του χρέους, δηλαδή την επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που ανέλαβαν οι εταίροι το 2012!

Ελπίζω το αίτημα να εκληφθεί από το Eurogroup ως αίτημα παράτασης του λήγοντος προγράμματος και άμεσης επανάληψης των διαπραγματεύσεων έστω την τελευταία στιγμή.

Στο εσωτερικό όμως κάποιος πρέπει να σταματήσει τον ευτελισμό της χώρας και τον εκβιασμό της κοινής λογικής . Και αυτός είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός».

Τι προηγήθηκε 

Τις τελευταίες ώρες είχαν ενταθεί οι πιέσεις προς τον  Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να δεχθεί τη συμφωνία που πρότεινε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. 

Πληροφορίες ανέφεραν  ότι μοιρασμένο εμφανιζόταν το οικονομικό επιτελείο με τις πιο ψύχραιμες φωνές να πιέζουν στην κατεύθυνση της αποδοχής της πρότασης. Η κυβέρνηση πάντως, φέρεται να ζητά την αποχώρηση του ΔΝΤ από το τραπέζι.

«Αν υπάρξει υποψία βιώσιμης λύσης, εμείς θα την πάρουμε», είπε υψηλόβαθμος παράγων του υπουργείου Οικονομικών, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, προσερχόμενος το μεσημέρι της Τρίτης στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο ίδιος υποστήριξε πάντως πως όλες οι προτάσεις που έχουν έρθει ως τώρα είναι παραλλαγές της τελευταίας πρότασης των δανειστών, αφήνοντας να εννοηθεί ότι δεν είναι δεκτές.

Επίσης, είπε ότι αν η πρόταση που θα έρθει δεν προβλέπει ρύθμιση που να καθιστά το χρέος βιώσιμο δεν είναι άξια λόγου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε στις τηλεοπτικές κάμερες ότι δεν θα πληρωθεί την Τρίτη η δόση των 1,6 δισ ευρώ στο ΔΝΤ.

Στο μεταξύ, ραγδαίες ήταν οι πολιτικές εξελίξεις στο ελληνικό ζήτημα καθώς ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπραςείχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτ προκειμένου να βρεθεί συμφωνία στο παρά πέντε της λήξης του ελληνικού προγράμματος.

Παρά το αρχικό «όχι»« του Μαξίμου στην πρόταση Γιούνκερ προχθές το βράδυ, η κυβέρνηση φέρεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης περιγράφοντας τα σημεία μιας πρότασης όπου θα μπορούσαν οι εταίροι να συμβάλλουν σε  λύση είναι:

 -Καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις

 -Αποκατάσταση των Συλλογικών Διαπραματεύσεων και του κατώτατου μισθού

 -Πρόσθετο αναπτυξιακό πακέτο, πέρα από το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ)

 -Αναδιάρθρωση με κούρεμα του χρέους

Πάντως κυβερνητικός αξιωματούχος που επικαλέσθηκε το Reuters  επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν πρωτοβουλίες για συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και ΕΕ για συμφωνία της τελευταίας στιγμής. 

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία κίνηση από την Αθήνα, τονίζοντας ότι ο χρόνος τελειώνει.

«Το όποιο περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα αποφασιστεί από τους υπουργούς του Eurogroup», είπε ο κ. Σχοινάς.

Διευκρίνισε επίσης ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν δεν σχεδιάζει να επισκεφθεί την Αθήνα.

«Η πόρτα παραμένει ανοιχτή για συμφωνία, αλλά ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαριτης Σχοινάς, επισημαίνοντας ότι το πρόγραμμα χρηματοοικονομικής βοήθειας της Ελλάδας λήγει τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Σύμφωνα με τον Μ. Σχοινά ο έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τηλεφώνησε τη Δευτέρα στον πρόεδρο της Κομισιόν. Μετά από συνεννόηση με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερουν Ντεϊσελμπλούμ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έκανε μια ύστατη πρόταση στον έλληνα Πρωθυπουργό, προκειμένου να συγκληθεί την Τρίτη έκτακτο Eurogroup. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Γιούνκερ ζήτησε από τον Τσίπρα να απαντήσει πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, όμως ακόμα και λίγες ώρες πριν τη λήξη του προγράμματος δεν είχε υπάρξει αυτή η κίνηση από την πλευρά του Αλέξη Τσίπρα. Ο χρόνος άρχισε να στενεύει ασφυκτικά.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η ελληνική κυβέρνηση καλείτο να συμφωνήσει με τις τελικές προτάσεις των θεσμών της 26ης Ιουνίου, και ο Πρωθυπουργός να ζητήσει από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της ύστατης αυτής πρότασης ήταν η διευθέτηση των χρηματοοικονομικών αναγκών της χώρας και της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Στο συνολικό πακέτο συμφωνίας που προσφερόταν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανόταν και το πακέτο Γιούνκερ, ύψους 35 δισ. ευρώ για την τόνωση και ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Εξάλλου, ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημείωναν ότι μαζί με το ελληνικό πρόγραμμα που έληγε τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, εξανεμίζεται και η χρηματοδότησή του, ύψους 16,2 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα εξανεμίζονται 1,9 δισ. ευρώ από το EFSF, 3,4 δισ. από τα SMPs (κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της ευρωζώνης) και τα ANFAs. Εξανεμίζονται, επίσης, τα 10,9 δισ. ευρώ που προορίζονταν για τις τράπεζες και είχαν μεταφερθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στον ΕFSF.

Την ίδια στιγμή γερμανός αξιωματούχος δήλωνε - σύμφωνα με το Reuters - ότι είναι πολύ αργά για μια επέκταση του ελληνικού προγράμματος.

Ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε σύσκεψη με τους στενούς του συνεργάτες στο Μέγαρο Μαξίμου, αναζητώντας τρόπους για την αποφυγή της χρεοκοπίας, δεδομένου ότι το πρόγραμμα της Ελλάδας εξέπνεε τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Στο μεταξύ, τη μεταφορά στην Τράπεζα της Ελλάδος των υπολοίπων των ρευστών διαθεσίμων των Ασφαλιστικών Ταμείων ζήτησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προκειμένου να καλύψει τις επείγουσες ανάγκες που θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες.

Το διπλωματικό παζάρι που συνεχίστηκε τη Δευτέρα το βράδυ με πρόταση Γιούνκερ προς την ελληνική κυβέρνηση με την οποία καλούσε να αποδεχτεί  την τελευταία πρόταση των δανειστών με την αφαίρεση ενός εκ των όρων (πιθανότατα του ΕΚΑΣ) και να προτείνει ο Πρωθυπουργός ψήφο στο «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα της Κυριακής. 

Με το έκτακτο Eurogroup θα μπορούσε να δοθεί τεχνική παράταση του προγράμματος που έληγε την Τρίτη και να δημιουργείτο στο παρά ένα «δίχτυ ασφαλείας» για τη χώρα. 

Η πρώτη αντίδραση από το Μαξίμου ήταν αρνητική και όπως σχολιαζόταν «η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις κινήσεις που γίνονται. Είμαστε στον δρόμο προς τις κάλπες και ο Πρωθυπουργός θα ψηφίσει «οχι».

πηγή: http://www.tanea.gr/


ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Όλα τα παρακάτω πεδία είναι υποχρεωτικά, οπότε πρέπει να τα συμπληρώσεις για να μπορέσεις να υποβάλεις το σχόλιό σου! Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Σύμφωνα με τους όρους χρήσης σε περίπτωση χρήσης ψευδωνύμου, πριν την δημοσίευση του σχολίου σου μπορεί να υπάρξει επικοινωνία μέσω e-mail για την ταυτοποίηση των στοιχείων σου χωρίς αυτά να δημοσιοποιηθούν ή/και να δημοσιευθούν.

Δώσε μία έγκυρη διεύθυνση e-Mail. Η διεύθυνση e-mail που θα καταχωρήσεις ΔΕΝ θα δημοσιευθεί.

Πάτα στο πιο πάνω τετραγωνίδιο για να μας αποδείξεις οτι δεν είσαι ...ρομπότ!

Pantelis

Αρθρογραφία - Απόψεις

ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ

ΠΙΚΑΝΤΙΚΑ

LIFE STYLE

v-websites.gr - Καταστευή Ιστοσελίδων

Κατασκευή Ιστοσελίδων | Web Productions

kalymniansvoice.com

Copyright © 2019 | All rights reserved.

Ακολουθείστε μας στο Facebook
Μας αρέσει να μας λέτε ότι ...σας αρέσουμε!